Πολιτισμός

«Το Εγγλεζονήσι» με τη Βασιλεία Γιασιράνη Κυρίτση στον επετειακό τόμο «200 Χρόνια από την Επανάσταση»

Της Ουρανίας Σταματιάδου – Κουτσογιάννη

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μικρασιατών «Το Εγγλεζονήσι» έχει την τιμή και τη χαρά να ενημερώσει τα μέλη και τους φίλους του, ότι κατόπιν προσκλήσεως εκ μέρους του Κέντρου Σπουδής και Ανάδειξης Μικρασιατικού Πολιτισμού Ν. Ιωνίας Αττικής, έλαβε μέρος στη συγγραφή επετειακού τόμου προς τιμήν του Αγώνα της Εθνεγερσίας του Ελληνικού Λαού το 1821.
«Η συμμετοχή των Μικρασιατών στην Επανάσταση του 1821» είναι ο τίτλος του Τόμου και αποτελείται από 250 σελίδες, στις οποίες περιέχονται εργασίες δέκα διακεκριμένων επιστημόνων, ανθρώπων των γραμμάτων και του πνεύματος.
Πρόκειται για τις σπουδαίες προσωπικότητες με αλφαβητική σειρά: Μαρία Βεϊνόγλου, Ειρήνη Π. Βέκρη, Αρχάγγελο Γ. Γαβριήλ, Βασιλεία Γιασιράνη-Κυρίτση, Μιχάλη Δελησάββα, Θεοφάνη Μαλκίδη, Φωτεινή Μανιά, Βασίλη Μούτσογλου, Ειρήνη Χαρδαλή και Ιορδάνα Χατζηισαάκ.
Το όλο περιεχόμενο συμπληρώνεται από τα πρωτοσέλιδα εφημερίδων 25ης Μαρτίου, περιόδου 1897-1967, από το αρχείο του συγγραφέα Κώστα Νίγδελη.
Ο Σύλλογός μας εκπροσωπείται από την κ. Βασιλεία Γιασιράνη-Κυρίτση, επίτιμο μέλος μας, η εργασία της οποίας αναφέρεται σε δώδεκα γυναίκες Μικρασιάτισσες, η προσφορά και η δράση των οποίων στον απελευθερωτικό αγώνα υπήρξε μεγίστη.
Οι Έλληνες της Μικράς Ασίας είχαν πάντα υψηλό εθνικό φρόνημα. Ονειρεύονταν και λαχταρούσαν να πραγματοποιήσουν αποφασιστικό χτύπημα κατά των Τούρκων. Στις μεγάλες και αναλλοίωτες αρχές του αγώνα, για τις οποίες οι ήρωες «βάλλοντο φαεινήν κρηπίδ’ ελευθερίας», συμμετείχαν όχι μόνον άνδρες, που συγκρότησαν τη σιδερένια γροθιά της Επανάστασης, αλλά και γυναίκες.

Οι γυναίκες έδωσαν ψυχή και σώμα στην Επανάσταση του 1821! Ξεχώρισαν και επέβαλαν άτυπα την ισοτιμία των φύλων στα πεδία των μαχών, γυναίκες με πάθος για ελευθερία και ισότητα, απαράμιλλο θάρρος, με αξεπέραστη γενναιότητα, γυναίκες που κοίταξαν κατάματα τον θάνατο και δεν φοβήθηκαν, που πέρασαν σε άλλο επίπεδο εκτίμησης και θαυμασμού και έγιναν αξεπέραστα σύμβολα δυναμισμού και πατριωτισμού. Έδωσαν τον εαυτό τους για την απελευθέρωση, είτε ήταν γνωστές και ευκατάστατες, είτε ανώνυμες και φτωχές, ακολούθησαν τη συνείδησή τους και έβαλαν την αξιοπρέπεια και την τιμή τους πάνω από τη ζωή τους.
Αυτές όμως τις γυναίκες οι ιστορικοί και απομνημονευματογράφοι της εποχής δεν τις κατέγραψαν στην ιστορία της ελληνικής επανάστασης, θεωρώντας ότι δεν είχαν το δικαίωμα στην τιμή και την ευγνωμοσύνη της πατρίδας και έτσι χάθηκαν πολύτιμες πληροφορίες για τη συμβολή τους στον αγώνα.
Χαρακτηριστικοί ήταν οι στίχοι του Διονύσιου Σολωμού:
«Ψυχή μεγάλη και γλυκιά, μετά χαράς στο λέω
Θαυμάζω τες γυναίκες μας και στο όνομά τους μνέω».
Τέτοιες γυναίκες υπήρξαν η Δασκαλογιάννη Μαρία, η Ζαραφοπούλα, Μαριγώ, η Μαυρογένους – Νέγρη Ευφροσύνη, η Μαυροκορδάτου – Μουρούζη Ραλλού, η Μουρούζη – Σούτσου Ζωή, η Μουρούζη – Υψηλάντου Μαρία, η Ξάνθου – Κρουστάλα Σεβαστή, η Σκαναβή – Μαυρογένους Μαργιώρα, η Σκαρλάτου – Καλλιμάχη Σμαράγδα, η Στούρτζα – Έντλινγκ Ρωξάνδρα, η Χατζηκώστα Πανωραία, η γνωστή «ψωροκώσταινα» και η Χρύσα «αρχικεντήστρα της Σμύρνης», για τον βίο και την πολιτεία των οποίων μάς δίνει πολύτιμες πληροφορίες το μέλος μας, η Βασιλεία Γιασιράνη-Κυρίτση.

Όλες τους γνωστές και άγνωστες με καταγωγή από Κωνσταντινούπολη, Φανάρι, Ταταύλα, Μουδανιά, Αρναούτκιοϊ Κων/πολης Αϊβαλί (Κυδωνίες) και Σμύρνη, γυναικείες μορφές της ελληνικής επανάστασης, που τις χαρακτήριζε η περηφάνια, το σθένος και η ευψυχία, που έδωσαν τα πάντα για την ελευθερία της πατρίδας, διέθεσαν την περιουσία τους στον αγώνα και πέθαναν σε συνθήκες απόλυτης ένδειας.
Έμειναν αθάνατες με τα ανεξίτηλα σημάδια των πράξεών τους που άφησαν στις επόμενες γενιές. Και σε όλες τις ιστορικές περιόδους έμεινε ένας κύκλος από τα δικά τους πράγματα, μνήμες, αξίες, που μόνο μια λέξη τους ταιριάζει «αθάνατες».
Τα θερμά μας συγχαρητήρια στον πρόεδρο του ΚΕΜΙΠΟ κ. Λουκά Χριστοδούλου και τα μέλη του ΔΣ για την έκδοση του επετειακού τόμου, τις εγκάρδιες ευχαριστίες μας στα μέλη της επιτροπής κ.κ. Καλλιόπη Στεριάδου, Τάκη Σαλκιτζόγλου και Σταύρο Ανεστίδη για την επιλογή της εργασίας του μέλους μας, ευχόμενοι και «εις άλλα».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το