Τοπικά

Δημήτρης Μπουραντάς “Απαραίτητες νοημοσύνες για σωστές επιλογές”

Στον Βόλο βρέθηκε προχθές ο διακεκριμένος πανεπιστημιακός και βραβευμένος συγγραφέας, Δημήτρης Μπουραντάς, προσκεκλημένος του 1ου Σοροπτιμιστικού Ομίλου Βόλου, μιλώντας στην Εξωραϊστική Λέσχη Βόλου, με θέμα «Θεμελιώδεις νοημοσύνες για προσωπική και επαγγελματική επιτυχία». Στην εκδήλωση βραβεύτηκαν και 3 μαθήτριες του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Βόλου, στο πλαίσιο συνεργασίας του 1ου Σοροπτιμιστικού Ομίλου Βόλου και του ΣΔΕ Βόλου για την ενεργή και ουσιαστική υποστήριξη των γυναικών που διεκδικούν την εκπαίδευση και την αναβάθμιση των εργασιακών, κοινωνικών και οικονομικών τους δεδομένων.
Ο καθηγητής και συγγραφέας κ. Δημήτρης Μπουραντάς τόνισε πως «η επιτυχία στη ζωή, προσωπική και επαγγελματική, δηλαδή το να ζήσει κανείς όπως θέλει να ζήσει, είτε με λίγα χρήματα είτε με πολλά, εξαρτάται από τις επιλογές που κάνουμε».
«Η ζωή τι είναι; Σωστές επιλογές, όσο γίνεται, και σωστή υλοποίηση. Για να το κάνει κανείς αυτό, χρειάζεται κάποιες νοημοσύνες» επισήμανε.
Ο κ. Δ. Μπουραντάς σημείωσε πως η θεωρία της ευφυίας έχει καταρριφθεί, ενώ αναφέρθηκε στις νοημοσύνες: «Υπάρχει μουσική νοημοσύνη, αισθητική, κοινωνική, λογική κ.λπ. Κάποιες από αυτές αφορούν τους ειδικούς. Υπάρχουν, όμως, κάποιες που είναι απαραίτητες για να κάνουμε σωστές επιλογές. Όπως η υπαρξιακή και η λογική νοημοσύνη ή η κοινωνική νοημοσύνη. Λογική νοημοσύνη σημαίνει να αξιοποιούμε το μυαλό μας. Οι ειδικοί λένε πως όταν κάνουμε επιλογές, δεν αξιοποιούμε παρά ένα μικρό ποσοστό του μυαλού μας».
Ο ίδιος αναφέρθηκε και στο βιβλίο του «Αποφασίζω – Η ζωή είναι το άθροισμα των επιλογών μας», στο οποίο, όπως είπε, εκλαϊκεύει τις γνώσεις που προέρχονται από τις επιστήμες των αποφάσεων, αλλά και άλλες, όπως η υπαρξιακή φιλοσοφία και η ψυχολογία, που είναι χρήσιμες σαν έννοιες και σαν μέθοδοι, που μας βοηθούν να μειώσουμε τις αποτυχημένες επιλογές και να αυξήσουμε τις επιτυχημένες. «Υπάρχουν έννοιες, μέθοδοι και τεχνικές ακόμα, που είναι χρήσιμες σε όλους μας. Και δεν είναι δύσκολο να τις χρησιμοποιήσει κανείς» επισήμανε, προσθέτοντας πως η μία νοημοσύνη επηρεάζει την άλλη: «Δεν μπορείς να αναπτύξεις τη λογική νοημοσύνη, αν ταυτόχρονα δεν αναπτύξεις και την υπαρξιακή νοημοσύνη. Για παράδειγμα αν δεν έχεις το γνώθι σαυτόν, βασικό στοιχείο της υπαρξιακής νοημοσύνης, τι να το κάνεις το μυαλό;».

Βραβεύσεις μαθητριών Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Βόλου
Όπως προαναφέρθηκε, στην προχθεσινή εκδήλωση βραβεύτηκαν 3 μαθήτριες του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Βόλου, στο πλαίσιο συνεργασίας του 1ου Σοροπτιμιστικού Ομίλου Βόλου και του ΣΔΕ Βόλου για την ενεργή και ουσιαστική υποστήριξη των γυναικών που διεκδικούν την εκπαίδευση και την αναβάθμιση των εργασιακών, κοινωνικών και οικονομικών τους δεδομένων.
Οι μαθήτριες που βραβεύτηκαν ήταν: Alicka Hasime και Hoxha Alkete του β’ κύκλου και Πέτση Αθανασία του α’ κύκλου.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το