Τοπικά

Δημήτρης Μάντζος στη “Θ” : «Να περάσουμε σε ένα σύστημα κοινοβουλευτικού ελέγχου της ΕΥΠ»

 

Την ανάγκη να επέμβει η ελληνική Πολιτεία στο θεσμικό καθεστώς, που διέπει τη δράση της ΕΥΠ, επισημαίνει σε συνέντευξή του στη «Θ», λίγες ημέρες μετά την αποκάλυψη για την παρακολούθηση του κινητού τηλεφώνου του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη, ο Δημήτρης Μάντζος, εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής.

Συνέντευξη
ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΦΥΣΣΑ

Ο κ. Μάντζος αναφέρει ότι είναι ανάγκη εδραιωθεί ένα σύστημα ισχυρού κοινοβουλευτικού ελέγχου της ΕΥΠ, καθώς επισημαίνει ότι η αποτελεσματική λειτουργία της Υπηρεσίας όχι μόνο δεν απειλείται από τον ενδελεχή έλεγχο, αλλά ενισχύεται. Μάλιστα όσον αφορά στο μέλλον της κυβέρνησης μετά τις αποκαλύψεις της υπόθεσης αυτής, ο κ. Μάντζος εκτιμά ότι όσο αποκαλύπτονται τα πραγματικά περιστατικά της υπόθεσης και όσο η Κυβέρνηση θα παγιδεύεται μέσα στις δικές της αντιφάσεις και ολιγωρίες, η απόσταση από την πόρτα της εξόδου θα μειώνεται διαρκώς.

Πώς κρίνετε τις πρόσφατες δηλώσεις του πρωθυπουργού για την υπόθεση παρακολούθησης του κινητού τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη;
Η δήλωση του κ. πρωθυπουργού εντάσσεται αρμονικά στο κλίμα, που έχει προσπαθήσει να δημιουργήσει η Κυβέρνηση από την πρώτη ημέρα αυτής της βαθιάς θεσμικής κρίσης. Πρώτα μας αμφισβήτησαν, ύστερα προσπάθησαν να εμφανίσουν τις παρακολουθήσεις περίπου ως «φυσιολογικό» φαινόμενο, ενώ, πλέον, δεν διστάζουν να δείχνουν και προς την κατεύθυνση του θύματος της παρακολούθησης, καλώντας τον να… βρει το θάρρος να δώσει εξηγήσεις, για την εις βάρος του παρακολούθηση! Αυτή φαίνεται πως είναι η «δημοκρατική ευαισθησία» της ΝΔ. Ο κ. πρωθυπουργός προσπάθησε να εμφανιστεί ως «ανήξερος», αρνούμενος τα πάντα, ακόμη και όσα έγιναν «με εντολή Μητσοτάκη». Η πραγματικότητα τον διαψεύδει: Η ΕΥΠ ομολογεί πως, μέσα από τον Γραφείο του, υπό τη διοικητή του εκλεκτού του, κ. Κοντολέοντος, και με την εποπτεία του ανιψιού και στενού του συνεργάτη, κ. Δημητριάδη, παρακολούθησε επί μήνες μια ολόκληρη παράταξη. Το αφήγημα για «νόμιμο λάθος» έρχεται σε ευθεία αντίθεση με το Σύνταγμα. Η αντικειμενική πολιτική ευθύνη για όλη αυτήν την εξέλιξη ανήκει στον ίδιο τον κ. πρωθυπουργό.

Οι άξονες αλλαγών που προτείνει ο πρωθυπουργός για την ΕΥΠ, σας βρίσκουν σύμφωνους;
Είναι αναντίρρητη η ανάγκη να επέμβει η ελληνική Πολιτεία στο θεσμικό καθεστώς που διέπει τη δράση της ΕΥΠ. Αυτό είναι ένα από τα πιο σοβαρά μαθήματα, που πρέπει να πάρουμε από την υπόθεση των παρακολουθήσεων. Ένας πολιτικός αρχηγός είδε το κινητό του σχεδόν να παγιδεύεται με το πανάκριβο κακόβουλο λογισμικό Predator και την ίδια περίοδο -κατά «διαβολική σύμπτωση»- υπέστη υποκλοπή στο τηλέφωνό του από την ΕΥΠ. Έχει, πράγματι, πολύ μεγάλη σημασία να βελτιωθεί το ισχύον καθεστώς, αλλά από ποιον; Από την Κυβέρνηση της ΝΔ, που φέρει καθοριστικό μερίδιο ευθύνης για τη θεσμική υποβάθμιση; Από τον κ. Μητσοτάκη, που έχει αναλάβει μια σειρά προσωπικών πρωτοβουλιών, φέρνοντας την ΕΥΠ υπό τον προσωπικό του έλεγχο, στο ίδιο το γραφείο του, και «προικίζοντάς» την με τον ανεπαρκή εκλεκτό του διοικητή; Με μια φράση: «Κοίτα ποιος μιλάει!».

Η υπόθεση αυτή εγείρει ζήτημα πρότασης μομφής για την κυβέρνηση;
Η πολύ σοβαρή αυτή θεσμική κρίση, μέρα με τη μέρα, αποδεικνύει την πολιτική ανεπάρκεια της Κυβέρνησης. Βαθαίνει το έλλειμμα εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας και προφανώς επηρεάζει την ευστάθειά της. Εμείς θα συνεχίσουμε στον ίδιο θεσμικό δρόμο που έχουμε ακολουθήσει από την αρχή αυτής της ιστορίας. Όσο αποκαλύπτονται τα πραγματικά περιστατικά της υπόθεσης και όσο η Κυβέρνηση θα παγιδεύεται μέσα στις δικές της αντιφάσεις και ολιγωρίες, η απόσταση από την πόρτα της εξόδου θα μειώνεται διαρκώς.

Ποιες είναι οι δικές σας προτάσεις για τη «θωράκιση» του απαραβίαστου του απορρήτου των επικοινωνιών και για την ορθολογικότερη λειτουργία της ΕΥΠ;
Παράλληλα με την αναζήτηση της αλήθειας, ώστε να αποκαλυφθούν οι ένοχοι και να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη, θα πρέπει να προχωρήσει η συζήτηση για τη θεσμική θωράκιση της Πολιτείας μας. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε την επανάληψη ανάλογων αντιδημοκρατικών πρακτικών στο μέλλον. Η συζήτηση πρέπει να ανοίξει στη Βουλή, με όρους δημοκρατικού διαλόγου και ύστερα από εκτενή διαβούλευση, με τις ανεξάρτητες αρχές, την κοινωνία των πολιτών και την επιστημονική κοινότητα. Η επιλογή του κ. Μητσοτάκη να υπαγάγει την ΕΥΠ στο γραφείο του – αμέσως μετά την εκλογή του – απέτυχε παταγωδώς. Πρέπει να ανατραπεί με νομοθετική πρωτοβουλία. Το ίδιο συνέβη και με τη διάταξη, που πέρασε κρυφίως και με παραπλανητική αιτιολογία από τη Βουλή η ΝΔ, και η οποία απαγορεύει την ενημέρωση του παρακολουθούμενου από την ΕΥΠ, για τους λόγους παρακολούθησης και μετά την ολοκλήρωση αυτής. Η ίδια η ΑΔΑΕ έχει ζητήσει την κατάργηση της ρύθμισης ως αντισυνταγματικής. Είναι εξάλλου ανάγκη να περάσουμε σε ένα σύστημα ισχυρού κοινοβουλευτικού ελέγχου της ΕΥΠ. Η αποτελεσματική λειτουργία της Υπηρεσίας όχι μόνο δεν απειλείται από τον ενδελεχή έλεγχο, αλλά ενισχύεται. Η δημοκρατική λογοδοσία, άλλωστε, είναι το μόνο αποτελεσματικό «αντίδοτο» στην κατάχρηση της εξουσίας.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το