Τοπικά

Δημιουργείται κέντρο ημέρας «Χαρά» για τα παιδιά με αυτισμό

ΕΝΤΑΞΗ ΚΕΝΤΡΟΥ ΧΑΡΑ

Κέντρο Ημέρας “Χαρά Ι” για αυτιστικά παιδιά θα κατασκευαστεί στην περιοχή Νεάπολης στη Λάρισα. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας εξασφάλισε ποσό ύψους 900.000 ευρώ από κοινοτικά κονδύλια. Φορέας υλοποίησης είναι ο Δήμος Λαρισαίων και φορέας λειτουργίας το Σύλλογο Γονέων Κηδεμόνων & Φίλων παιδιών με Αυτισμό Νομού Λάρισας. Όπως δήλωσε σημερα σε συνέντευξη Τύπου ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός πρόκειται για ένα κοινωνικό έργο χρήσιμο για την κοινωνία της Θεσσαλίας και ειδικά για τα παιδιά με αυτισμό.

Το έργο πρόκειται να κατασκευαστεί σε ένα οικόπεδο 1.000 και πλέον τ.μ. και θα είναι ένα σύγχρονο κτίριο περίπου 453 τ.μ. Ο περιφερειάχης εξέφρασε την ελπίδα ότι μέχρι τέλος του χρόνου το έργο θα έχει ολοκληρωθεί ώστε να μην χαθούν χρήματα από το ΕΣΠΑ. Από την πλευρά του ο δήμαρχος Λαρισαίων κ Καλογιάννης ανέφερε ότι η νέα δημοτική αρχή από τον Σεπτέμβριο που ανέλαβε το Δήμο άρχισε να δίνει τη μάχη για την βελτίωση των δόμων που αφορούν οικογένειες με παιδιά με αυτισμό. “Σε αυτήν την κατεύθυνση λοιπόν, το προηγούμενο διάστημα δρομολογήσαμε την μεταστέγαση του ΔΑΒ, αγωνιζόμαστε και νομίζω θα καταφέρουμε να μεταστεγάσουμε και το ΕΕΕΚ Αγίων Αναργύρων. Με την ένταξη του στο ΕΣΠΑ ο ξενώνας διημέρευσης παιδιών με αυτισμό, με φορέα υλοποίησης τον Δήμο, δίνει ένα καλό στίγμα της άποψης που έχουμε για την βοήθεια που πρέπει να υπάρχει σε αυτές τις οικογένειες. Εγώ από την μεριά μου θέλω να ευχαριστήσω όλους τους υπηρεσιακούς παράγοντες και βεβαίως την Περιφέρεια και τον κ. περιφερειάρχη για την ένταξη του έργου και θα πάμε πολύ γρήγορα, προκειμένου να δούμε αυτό το έργο να δουλεύει και να δέχεται παιδιά το επόμενο διάστημα».

Στη συνέντευξη τύπου παρευρέθηκαν ακόμα ο αντιδήμαρχος Λαρισαίων κ. Δ. Μαβίδης, η πρόεδρος του συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων παιδιών με αυτισμό Ν. Λάρισας κα Έρη Καλογεροπούλου οι κ. Μ. Σαραφίδου και Π. Γραββάνη ΕΔΑ Θεσσαλίας, η διευθύντρια Τεχνικών Υπηρεσιών Δήμου Λαρισαίων κα Λ. Γιοβρήκαι το στέλεχος της Περιφέρειας κα Αγγελική Βενέτη.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΡΓΟΥ

Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και αφορά στην κατασκευή κτιρίου στο οικόπεδο, όπου λειτουργεί ήδη σε υφιστάμενο κτίριο ο Ξενώνας «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» για άτομα με αυτισμό. Το οικόπεδο βρίσκεται στη συνοικία Νεάπολη, στη συμβολή των οδών Δημοκρατίας και ανώνυμης, Ο.Τ. 630Α, έχει εμβαδό 1.046,50 τ.μ. και έχει παραχωρηθεί από τον Δήμο Λαρισαίων στον υπόψη Σύλλογο κατά χρήση για την ανέγερση εκπαιδευτικού – θεραπευτικού κέντρου αυτιστικών παιδιών. Το οικόπεδο στο οποίο θα κατασκευασθεί το κτίριο επιλέχθηκε με βάση την καταλληλότητα του χώρου και την συνέργεια με τον υφιστάμενο Ξενώνα «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ», τόσο από άποψη απόστασης όσο και υποδομών.

Το νέο κτίριο, το οποίο θα χρησιμεύσει ως κέντρο διημέρευσης των φιλοξενούμενων ατόμων, είναι συνολικού εμβαδού 453 τ.μ. και αποτελείται από ισόγειο και δύο ορόφους εμβαδού περίπου 150 τ.μ. Το ισόγειο περιλαμβάνει την αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, το γραφείο επιστημονικού υπεύθυνου, W.C. και κουζίνα, ο Α’ όροφος τις αίθουσες δημιουργικής απασχόλησης, ψυχοκινητικής, και επικοινωνίας και εκπαίδευσης και ο Β’ όροφος την αίθουσα συναντήσεων γονέων και ομάδων εργασίας, την αίθουσα ατομικής συμβουλευτικής, γραφείο διοίκησης, λογιστήριο και γραμματεία. Τα δύο κτίρια δεν βρίσκονται σε επαφή και η επικοινωνία μεταξύ τους θα γίνεται μόνο εξωτερικά μέσω του ακάλυπτου χώρου του οικοπέδου και με ξεχωριστές εισόδους.

Στη μελέτη περιλαμβάνονται όλες οι εργασίες κατασκευής του κτιρίου με τις απαραίτητες ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις, (φωτισμός, υδραυλικά, φυσικό αέριο, ηλεκτρικά, θέρμανση, κλιματισμός), η φύτευση και διαμόρφωση του αύλειου χώρου και η ανακατασκευή του πεζοδρομίου και της περίφραξης του οικοπέδου. Το έργο έχει ως στόχο την κάλυψη των αναγκών διημέρευσης των ατόμων με αυτισμό, σε κατάλληλο χώρο και σε κοντινότερη απόσταση με το χώρο παραμονής τους, καθώς μέχρι σήμερα οι ανάγκες αυτές εξυπηρετούνται με κτίριο εκτός των ορίων του Δήμου Λαρισαίων και συγκεκριμένα σε διαμορφωμένους χώρους του Δημοτικού Σχολείου στο χωριό Χαρά.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το