Τοπικά

Δήλωση Αλέξανδρου Μεϊκόπουλου για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, ο Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος αναφέρει:

5η Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος. Ημέρα ευαισθητοποίησης, προβληματισμού και ενεργοποίησης.

Στον απόηχο μίας παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης που έδειξε πως τα οριζόντια περιοριστικά μέτρα που λήφθηκαν μείωσαν αρκετά τα νούμερα στις μετρήσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, εύλογα συμπεραίνουμε πως η φύση μπορεί να ξαναβρεί τις ισορροπίες της, αυτοθεραπεύεται, αρκεί να δράσουμε συλλογικά.
Η αδιάλειπτη βιομηχανική, τεχνολογική και οικονομική ανάπτυξη δεν μπορεί να αγνοεί την κυριαρχική ανάγκη της προστασίας του περιβάλλοντος. Η ίδια η φύση μας δείχνει πως η απερίσκεπτη και άπληστη ανθρώπινη δραστηριότητα για την επίτευξη μιας ανάπτυξης χωρίς ορίζοντα «σκοτώνει» το περιβάλλον. Η Γη μας αντιμετωπίζει τριπλή πλανητική έκτακτη ανάγκη: το κλίμα θερμαίνεται πολύ γρήγορα για να προσαρμοστούν οι άνθρωποι και η φύση, η απώλεια οικοτόπων σημαίνει ότι 1 εκατομμύριο είδη απειλούνται με εξαφάνιση και η ρύπανση συνεχίζει να δηλητηριάζει τον αέρα, τη γη και το νερό.
Βιώνουμε πλέον μία οικολογική κρίση και η αντιμετώπισή της εξαρτάται άμεσα από τη θέληση και τις ενέργειές μας.
Η σημερινή Παγκόσμια Ημέρα αποτελεί ακόμα μια ευκαιρία να αναστοχαστούμε πάνω στις αιτίες των ποικίλων, αλληλοδιαπλεκομένων κρίσεων, την κλιματική κρίση, τις πανδημίες, το χάσμα των ανισοτήτων, αλλά και πάνω στις κοινές αξίες που ενώνουν την ανθρωπότητα, την προτεραιότητα στην υγεία των ανθρώπων και των οικοσυστημάτων, την καθολική πρόσβαση σε αγαθά και πρωταρχικές υπηρεσίες, την καθημερινή ποιότητα ζωής. Να μετασχηματίσουμε τις οικονομίες και τις κοινωνίες μας για να τις καταστήσουμε δίκαιες και πιο συνδεδεμένες με τη φύση.
Η ανακύκλωση, οι καταστροφικές δασικές πυρκαγιές και αποψιλώσεις δασών, η ρύπανση της θάλασσας και του βυθού, οι βλαπτικές εκπομπές αέριων ρύπων αλλά και το ευρύτερο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής είναι ζητήματα που χρήζουν άμεσης παρέμβασης. Ελπίδα για το μέλλον είναι η υψηλή αντίληψη, η κινητοποίηση και οι δράσεις των νέων σε περιβαλλοντικά θέματα. Αντιλαμβάνονται περισσότερο από όλους ότι τους αφορά και διεκδικούν το δικαίωμά τους να ζουν σε ένα καλύτερο περιβάλλον.
Η Μαγνησία έχει ανοιχτές πληγές. Η αέρια ρύπανση, η χωρίς επαρκή επιστημονική τεκμηρίωση χρήση εναλλακτικών καυσίμων από βιομηχανικές μονάδες εντός αστικού ιστού, καθώς και η πρόθεση για κατασκευή εργοστασίου παραγωγής SRF δημιουργούν δικαιολογημένα περιβαλλοντική ανησυχία και βάσιμους φόβους για τη δημόσια υγεία.

Για τον τόπο μας, για την Ελλάδα και για όλο τον κόσμο, πρέπει το σύνολο της ανθρώπινης δραστηριότητας να εντάσσεται σε ένα πλαίσιο κανόνων που να βασίζεται στην συμμετοχή των υπεύθυνων παραγωγικών φορέων, των ειδικών επιστημόνων, της αυτοδιοίκησης, των τοπικών κοινωνιών και ευρύτερα της Πολιτείας. Να επιδιώκει να μοιράζονται δίκαια τα οφέλη των «πράσινων» παραγωγικών μετασχηματισμών και να δίνεται έμφαση στον δημοκρατικό σχεδιασμό για το περιβάλλον, ώστε να διασφαλίζονται τα δικαιώματα όλων και η κοινή μας φυσική κληρονομιά, με σεβασμό στο περιβάλλον και τις μελλοντικές γενιές.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το