Άρθρα

Δίκτυ προστασίας για τους ηλικιωμένους

του Χαράλαμπου Πάσχου*

Ο σεβασμός και η θωράκιση της ποιότητας ζωής για τους ηλικιωμένους αποτελεί εχέγγυο για τον πολιτισμό μας και παράλληλα ύψιστη υποχρέωση μιας πολιτείας που θέλει να δημιουργεί σύγχρονες συνθήκες διαβίωσης των ανθρώπων.
Στην περιφέρεια, τα χωριά οι ηλικιωμένοι αποτελούν όλο και κρισιμότερη πληθυσμιακή ομάδα, είναι οι άνθρωποι που δίνουν σε ένα σημαντικό βαθμό ακόμη ζωή στα χωριά, ενώ πολλοί από αυτούς δραστηριοποιούνται ακόμη και στις αγροτικές εργασίες και έχουν να καλύψουν ευρύτερες υποχρεώσεις ακόμη και για τον βιοπορισμό των παιδιών τους.
Πώς θα θωρακίσουμε τους ηλικιωμένους στον Δήμο μας; Ποιες πολιτικές πρέπει να αναπτύξουμε; Εδώ και πέντε χρόνια ελάχιστες κινήσεις έγιναν από την απερχόμενη και διχασμένη δημοτική αρχή και οι ηλικιωμένοι ουσιαστικά εγκαταλείφθηκαν.
Όμως στα σύγχρονα δεδομένα με την αύξηση των ηλικιωμένων και την αύξηση του προσδόκιμου ορίου ζωής η φροντίδα των ηλικιωμένων αποτελεί αδήριτη ανάγκη.

Σε αυτό το πλαίσιο επιβάλλεται να αναβαθμίσουμε το πρόγραμμα του «Βοήθεια στο Σπίτι» ενισχύοντας την δομή με επιπλέον προσωπικό και ειδικότητες, όπως ψυχολόγου, νοσηλεύτριας, κοινωνικής λειτουργού, φυσιοθεραπευτή που θα έχουν δράση σε όλα τα δημοτικά διαμερίσματα και θα μπορούν να εξυπηρετούν ανά πάσα στιγμή τους ηλικιωμένους.
Παράλληλα είναι ανάγκη να υπάρξει διασύνδεση των τοπικών κοινοτήτων με το Κέντρο Υγείας Βελεστίνου και τα περιφερειακά ιατρεία, με ενίσχυση των πληρωμάτων ασθενοφόρων, την θωράκιση των ιατρικών δομών με επιπλέον γιατρούς και νοσηλευτές.
Ο Δήμος είναι ανάγκη να ενισχύσει τις συνεργασίες με Ιατρικές Σχολές και Νοσοκομεία στο πλαίσιο της διεξαγωγής διαφόρων ιατρικών εξετάσεων πάντοτε για την καλύτερη πρόληψη των πολιτών.

Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε επιπλέον δομές ΚΑΠΗ στον Δήμο, όπου οι ηλικιωμένοι θα μπορούν να αξιοποιούν τον ελεύθερο χρόνο τους δημιουργικά.
Παράλληλα ο Δήμος θα πρέπει να αποκτήσει τα Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΚΗΦΗ) μια προσπάθεια που είχε ξεκινήσει από την προηγούμενη δημοτική αρχή, αλλά τελικά δεν συνεχίστηκε από την παρούσα.
Συγχρόνως θα βελτιώσουμε την παροχή υπηρεσιών προς τους ηλικιωμένους ιδρύοντας ακόμη και σχετικό γραφείο στον Δήμο μέσα από το οποίο θα παρέχονται διάφορες συμβουλές από αγροτικά και συνταξιοδοτικά θέματα, μέχρι και αυτά που σχετίζονται με την γραφειοκρατία και την διεκπεραίωση διαδικασιών με το Δημόσιο.
Για την δημοτική μας παράταξη «Όλοι μαζί μπροστά» αποτελεί ηθική υποχρέωση η στήριξη και φροντίδα των ηλικιωμένων που έχουν διάφορες ανάγκες από ιατρική μέχρι και ψυχική, οικονομική και πρέπει να σταθούμε στο πλευρό μας.
Μόνο με έναν Δήμο με ανθρώπινο πρόσωπο μπορούμε να ελπίζουμε για ένα καλύτερο μέλλον.

*υποψήφιος δήμαρχος Ρήγα Φεραίου

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το