Τοπικά

Δικαστικά αποφάσισαν να κινηθούν οι φαρμακοποιοί της Μαγνησίας κατά του χαρατσιού 0,8% στις συνταγές

Την απόφαση να κινηθούν δικαστικά, ώστε να ανατραπεί η απόφαση του χαρατσιού 0,8% για κάθε συνταγή που δεν είναι με γενόσημα φάρμακα, αλλά με πρωτότυπα, έλαβε ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Μαγνησίας στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης που πραγματοποιήθηκε πριν μερικές ημέρες.
Οι φαρμακοποιοί έχουν δει στην πράξη τις συνέπειες του χαρατσιού αυτού, καθώς ήδη υπήρξε παρακράτηση ποσών από την εξόφληση των συνταγών που εκτέλεσαν τους προηγούμενους μήνες.
Δηλαδή ήδη έχουν λάβει τη λυπητερή και πλέον προσπαθούν να αντιδράσουν σε πανελλαδικό επίπεδο.
Το θέμα συζητήθηκε στη γενική συνέλευση που είχαν πριν λίγες ημέρες οι φαρμακοποιοί, όπου ο προβληματισμός ήταν διάχυτος.
Το κράτος πιέζει τους υγειονομικούς να προωθήσουν την κατανάλωση των γενόσημων φαρμάκων, αλλά προς το παρόν η ανταπόκριση τω ασθενών είναι μάλλον χλιαρή. Έτσι, αν πριν την κρίση τα γενόσημα φάρμακα κατείχαν ένα ποσοστό γύρω στο 20%, αυτό πλέον δεν έχει ξεπεράσει το 30%, αρκετά μακριά δηλαδή από τους στόχους που έχει θέσει τα τελευταία χρόνια το υπουργείο Υγείας για ένα ποσοστό κοντά στο 50-60%.

Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μαγνησίας κ. Κώστας Ματσιόλης επισήμανε πως «το θέμα της επιβολής χαρατσιού 0,8% για κάθε συνταγή που δεν έχει γενόσημα, αλλά πρωτότυπα φάρμακα, συζητήθηκε στη γενική συνέλευση του Φαρμακευτικού Συλλόγου που πραγματοποιήθηκε πριν μερικές ημέρες. Αυτό που αποφασίστηκε, είναι να προσφύγει και ο τοπικός φαρμακευτικός σύλλογος για να αρθεί αυτή η άδικη απόφαση της πολιτείας. Βέβαια τα μέλη του συλλόγου προαιρετικά μπορούν να κινηθούν δικαστικά. Σημειώνεται πως αντίστοιχες κινήσεις έχουν ξεκινήσει και άλλοι φαρμακευτικοί σύλλογοι στην Ελλάδα. Οι φαρμακοποιοί δέχονται αυτό το χαράτσι, χωρίς να έχουν καμία ευθύνη για το τι είδους φάρμακα θέλει να επιλέξει ο ασθενής. Και ήδη έχουν λάβει λιγότερα ποσά από αυτά που υπολόγιζαν στο πλαίσιο της εξόφλησης για συνταγές που εκτέλεσαν, επειδή οι συνταγές ήταν από πρωτότυπα φάρμακα και όχι από γενόσημα φάρμακα».

Παράλληλα αναφέρθηκε και στο ζήτημα των ενημερωτικών δράσεων του πληθυσμού για την αναγκαιότητα του εμβολιασμού. Όπως τόνισε ο ίδιος «αποφασίσαμε στη γενική συνέλευση να προχωρήσουμε σε ορισμένες ενημερωτικές δράσεις για να ευαισθητοποιηθεί περισσότερο ο κόσμος αναφορικά με την αναγκαιότητα του αντιγριπικού εμβολιασμού. Στο πλαίσιο αυτό υπάρχει η σκέψη μεταξύ άλλων να τοποθετηθεί ένα ενημερωτικό κιόσκι σε κάποιο κεντρικό σημείο της πόλης».
Η ενημέρωση του κοινού κρίνεται απαραίτητη, αφού παρατηρείται μέτρια προσέλευση των πολιτών για να εμβολιαστούν κατά της γρίπης που σιγά-σιγά θα κάνει την εμφάνισή της.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το