Τοπικά

Διεθνής σύμπραξη σχολείων για πετυχημένη ζωή – Στο 2ο ΓΕΛ Ν. Ιωνίας μαθητές μυούνται στις αναγκαίες δεξιότητες

Η άσκηση, η υγιεινή διατροφή, η επικοινωνία με τον συνάνθρωπο, η επιχειρηματικότητα αποτελούν μερικές από τις δεξιότητες που οι μαθητές μπορούν να λάβουν για να έχουν μια πετυχημένη ζωή, τόσο επαγγελματική όσο και κοινωνική.
Από χθες 19 μαθητές και καθηγητές από τέσσερις χώρες φιλοξενούνται από το 2ο ΕΠΑΛ Νέας Ιωνίας στο πλαίσιο του προγράμματος Εράσμους + με τίτλο «Essential life skills».
Σχολεία από την Πολωνία, την Ιταλία, τη Λιθουανία, την Ελλάδα και τη Σλοβακία συμμετέχουν στο πρόγραμμα με τους μαθητές να μυούνται στις διάφορες αξίες για μια υγιεινή και πετυχημένη ζωή.

Ο υπεύθυνος της παιδαγωγικής ομάδας των ευρωπαϊκών προγραμμάτων του 2ου ΓΕΛ Νέας Ιωνίας κ. Δημήτρης Αποστόλου ανέφερε πως «το πρόγραμμα είναι ένα από τα πέντε προγράμματα Εράσμους που υλοποιούνται στο σχολείο μας. Αναφέρεται στις δεξιότητες που πρέπει να έχουν οι μαθητές, όταν αποφοιτήσουν για να μπορέσουν να πετύχουν στη ζωή τους. Είναι προτεραιότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης η καλλιέργεια δεξιοτήτων που θα τους επιτρέψουν μια πιο πετυχημένη επαγγελματική αποκατάσταση, αλλά και μια πιο ήρεμη ζωή μετά την αποφοίτησή τους».

Εικόνα της εισόδου του σχολείου

Στον Βόλο οι συμμετέχοντες μαθητές και καθηγητές των πέντε χωρών θα ενημερωθούν για την αξία της διατροφής από την αρχαιότητα, το βυζάντιο μέχρι και σήμερα επισκεπτόμενοι διάφορα αξιοθέατα.
Στο πρόγραμμα επισκέψεων περιλαμβάνονται το Μουσείο της Πόλης, το Αρχαιολογικό Μουσείο, τα Μετέωρα.
Και είναι η δεύτερη φορά που υπάρχει συνεργασία του 2ου ΓΕΛ Ν. Ιωνίας με σχολείο της Πολωνίας.
Ο κ. Αποστόλου υπογράμμισε τη συμβολή των μαθητών, των εκπαιδευτικών και του διευθυντή του σχολείου κ. Δημήτρη Μπαζιάνα για την υλοποίηση του προγράμματος.

Διατροφή και σχολική επίδοση

Χθες στους μαθητές και τους καθηγητές έγινε ενημέρωση από τον διατροφολόγο κ. Παναγιώτη Ζήση για το κατά πόσο η σωστή υγιεινή διατροφή μπορεί να επιδράσει θετικά στη σχολική επίδοση των μαθητών.
Ο κ. Ζήσης υπογράμμισε πως «η μεσογειακή διατροφή βοηθά στη σχολική απόδοση, όπως βέβαια και η άσκηση, ο ύπνος. Υπάρχουν συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά, που βοηθούν στη γνωσιακή αναδόμηση και λειτουργία. Επίσης η καθημερινή κατανάλωση πρωινού και η λήψη μικρών γευμάτων την ημέρα σταθεροποιούν τα επίπεδα της γλυκόζης και βοηθούν στην καλύτερη μνήμη.

Η συντονίστρια του προγράμματος που προέρχεται από την Πολωνία κ. Γκαζίνα Βιάλ δήλωσε πως ο σημερινός τρόπος ζωής των εφήβων που επικεντρώνεται στη χρήση του ιντερνέτ και την καθιστική ζωή, δεν βοηθούν στην ανάπτυξη βασικών δεξιοτήτων της ζωής, όπως η διατροφή, η άσκηση, η καλή επικοινωνία με τους ανθρώπους, οι σπουδές, η επιχειρηματικότητα. Και το πρόγραμμα αυτό έχει τη δική του σημασία.
Οι συμμετέχοντες μαθητές στο πρόγραμμα είναι εξής: Χαρίκλεια Γάτσιου, Σοφία Καρπούζα, Αγγελική Μοσχάτου, Μανώλης Γκατζούνας, Εβελίνα Μελαχροινάκη, Αθανάσιος Χουτζιούμης, Ξανθίπη Ζαντερείου, Αλεξάνδρα Γιωτοπούλου, Αφροδίτη Χονδρονίκου, Ευαγγελία Αναγνώστου.
Η μαθήτρια της Β’ Τάξης Εβελίνα Μελαχροινάκη η οποία φιλοξενεί ένα κορίτσι 13 χρόνων από τη Λιθουανία, ανέφερε για τη χρησιμότητα του προγράμματος πως «η υγιεινή διατροφή απαιτεί πολλή προσπάθεια, καθώς οι έφηβοι έχουν αδυναμία στο γρήγορο φαγητό με τις βλαβερές τους συνέπειες. Επίσης θα πρέπει να βάλουμε στην καθημερινότητά μας και την άσκηση, ώστε να έχουμε μεγαλύτερη σωματική και πνευματική ευεξία».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το