Οικονομία

Die Zeit: Νέα πρόταση για εξάμηνη παράταση χωρίς ΔΝΤ


Σαν μία «τελευταία ευκαιρία» για την Ελλάδα παρουσιάζεται από τη γερμανική εφημερίδα Die Zeit η νέα πρόταση που φέρονται να έχουν καταθέσει οι θεσμοί για μια ακόμη εξάμηνη παράταση του χρηματοδοτικού προγράμματος μέχρι το τέλος του 2015, χωρίς όμως αυτή τη φορά να συμμετέχει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Die Zeit: Νέα πρόταση για εξάμηνη παράταση χωρίς ΔΝΤ

Το δημοσίευμα στην ηλεκτρονική σελίδα της Die Zeit κάνει λόγο για δραματική τροπό στη διαπραγμάτευση για το ελληνικό ζήτημα και προσθέτει ότι οι δανειστές επιδιώκουν να διατηρήσουν τη δαμόκλειο σπάθη της χρεοκοπίας πάνω από την Ελλάδα με αυτή την πρόταση εν είδει «ύστατης επιλογής».

Σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές που βρίσκονται κοντά στους συμμετέχοντες στις διαπραγματεύσεις, προτείνεται στην ελληνική πλευρά να παραταθεί μέχρι το τέλος του 2015 το τρέχον πρόγραμμα και να χρησιμοποιηθεί το «μαξιλάρι» των 10,9 δισ. ευρώ από τους πόρους για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, προκειμένου να αποπληρωθούν οι δόσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, τους επόμενους μήνες.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι η ΕΚΤ, συμμετέχοντας στη χρηματοδότηση της Ελλάδας, θα μπορούσε να αυξήσει το όριο των εντόκων γραμματίων που δύναται να εκδόσει η κυβέρνηση κατά 2 δισ. ευρώ, ενώ στη συνέχεια οι ελληνικές τράπεζες θα μπορούσαν να αγοράσουν τα γραμμάτια ως εγγύηση για τη χορήγηση ρευστότητας από την ΕΚΤ.

Die Zeit: Νέα πρόταση για εξάμηνη παράταση χωρίς ΔΝΤ

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τόσο ο Μάριο Ντράγκι όσο και οι ηγέτες των μεγαλύτερων χωρών-μελών της ευρωζώνης εμπλέκονται στην κατάρτιση του σχεδίου αυτού και σε αντάλλαγμα ζητούν από την Ελλάδα να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε πριν από δύο εβδομάδες στη γερμανική καγκελαρία για το ασφαλιστικό.

Σε ό,τι αφορά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το δημοσίευμα αναφέρει ότι δεν θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα χρηματοδότησης στην φάση αυτή, καθώς δεν εκπληρώνονται οι όροι που έχει θέσει, κάτι το οποίο αναμένεται να προκαλέσει σκεπτικισμό στο Βερολίνο. Το δημοσίευμα αναφέρει ότι θα ακολουθήσουν συζητήσεις για την πιθανότητα ενός τρίτου προγράμματος με διψήφιο αριθμό δισεκατομμυρίων ευρώ. Το ΔΝΤ αναφέρεται ότι θα μπορούσε να συμμετάσχει στο πρόγραμμα αυτό, εάν οι Ευρωπαίοι συμφωνήσουν να προχωρήσουν στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

Σημειώνεται ότι ο Φινλανδός υπουργός Οικονομικών, Αλεξάντερ Στόουμπ, προσερχόμενος νωρίτερα στη σύνοδο του Eurogroup εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι στο τέλος θα υπάρξει μια συμφωνία με την Ελλάδα και μίλησε για ένα σχέδιο παράτασης του προγράμματος που εξετάζεται από τα κράτη-μέλη.

O Φινλανδός υπουργός Οικονομικών είπε ότι υπάρχουν δύο επιλογές για την Ελλάδα. Η πρώτη είναι να κλείσει μια συμφωνία που θα περιλαμβάνει την παράταση του υπάρχοντος προγράμματος με προϋποθέσεις και η δεύτερη είναι να μην υπάρξει συμφωνία, κάτι το οποίο θα σήμαινε τη χρεοκοπία της χώρας. Δήλωσε πεπεισμένος ότι στη δεύτερη περίπτωση, δεν θα υπάρξει μετάδοση της κρίσης και ότι η ευρωζώνη θα μπορέσει να διαχειριστεί την κατάσταση.

Και δίνοντας τον τόνο του επείγοντος για το κλείσιμο της συμφωνίας, είπε ότι πολλά κράτη-μέλη αρχίζουν και χάνουν την υπομονή τους με την Ελλάδα. Στην ΕΕ όταν κάνεις μια συμφωνία πρέπει και να την τηρείς, αλλά τους τελευταίους μήνες έχουν γίνει πολλά «πισωγυρίσματα», ανέφερε. «Πρέπει να παλέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις για να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη, όμως για να είμαι ειλικρινής, αυτό δεν μπορεί να γίνει με κάθε κόστος», κατέληξε ο Φινλανδός υπουργός Οικονομικών.

Πηγή: ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το