Κόσμος

Το… διχασμένο Ηνωμένο Βασίλειο

newego_LARGE_t_1101_54695954_type13145

Αδυνατούν να φανταστούν το μέλλον τους εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης χιλιάδες κάτοικοι του Λονδίνου, που υπέγραψαν σήμερα διαδικτυακό ψήφισμα αξιώνοντας τη βρετανική πρωτεύουσα να κηρύξει την… ανεξαρτησία της και να μην γυρίσει την πλάτη στην Ευρώπη.

Οι διαμαρτυρίες έξω από την Ντάουνιγνκ Στριτ δίνουν και παίρνουν, με την πιο χαρακτηριστική να διοργανώνεται από 16χρονους και 17χρονους που δεν είχαν δικαίωμα ψήφου και δηλώνουν ενοχλημένοι που αποφάσισαν για το μέλλον τους χωρίς αυτούς.
Περισσότεροι από 40.000 κάτοικοι της βρετανικής πρωτεύουσας υπέγραψαν αίτημα στον ιστότοπο change.org, μέσω του οποίου ζητούν από τον Σαντίκ Καν να κηρύξει το Λονδίνο ανεξάρτητο από το Ηνωμένο Βασίλειο και θα θέσει υποψηφιότητα προκειμένου να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Παρότι το ποσοστό υπέρ της εξόδου από την Ε.Ε ανήλθε στο 52%, το Λονδίνο ψήφισε υπέρ της παραμονής σε ποσοστό 60%. «Το Λονδίνο είναι μια διεθνής πόλη και εμείς θέλουμε να παραμείνουμε στην καρδιά της Ευρώπης» επισημαίνει το εν λόγω κείμενο, και συμπληρώνει:«Ας το παραδεχθούμε, διαφωνούμε με το υπόλοιπο της χώρας. Επομένως αντί να ψηφίζουμε με πάθος κι επιθετική διάθεση ο ένας εναντίον του άλλου σε κάθε εκλογική αναμέτρηση, ας πάρουμε επίσημα διαζύγιο και ας ταχθούμε στο πλευρό των φίλων μας στην ήπειρο».
Από την πλευρά του, ο νέος πρόεδρος του Λονδίνου Σαντίκ Καν δημοσίευσε ένα δελτίο Τύπου στο οποίο ζητά το Λονδίνο να συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις της εξόδου από την Ε.Ε.
Το… διχασμένο Ηνωμένο Βασίλειο
«Είναι κρίσιμο το Λονδίνο να έχει τη δυνατότητα να συμμετάσχει στη διαδικασία των επαναδιαπραγματεύσεων όπως η Σκωτία και η Βόρεια Ιρλανδία» δύο περιοχές που επίσης ψήφισαν υπέρ της παραμονής της ΕΕ, τονίζεται.
«Είναι κρίσιμο να παραμείνουμε εντός της ενιαίας αγοράς» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Καν.
Διαχωρίζουν τη θέση τους Σκοτία και Ιρλανδία
Από το πρωί, Σκοτία και Ιρλανδία έσπευσαν να διαχωρίσουν τη θέση τους από το τελικό αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και κατέστησαν σαφές ότι δεν επιθυμούν το Brexit.
«Η Σκοτία βλέπει το μέλλον της στους κόλπους της ΕΕ», δήλωσε σήμερα η πρωθυπουργός της Νίκολα Στέρτζον, μετά την ψήφο των Σκoτζέζων υπέρ της παραμονής στην ΕΕ, την ώρα που το μεγαλύτερο μέρος του Ηνωμένου Βασιλείου ψήφισε υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ στο δημοψήφισμα που διεξήχθη χθες στη Βρετανία.
«Η ψηφοφορία εδώ καθιστά σαφές ότι οι Σκοτζέζοι βλέπουν το μέλλον τους στους κόλπους της ΕΕ», δήλωσε η Στέρτζον. «Αναμένουμε το τελικό αποτέλεσμα από όλο το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά η Σκοτία μίλησε και μίλησε αποφασιστικά», σημειώνει σε ανακοίνωσή της, ενώ τόνισε πως η επιλογή της διεξαγωγής δεύτερου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία βρίσκεται «στο τραπέζι».
Λίγο αργότερα και ο πρώην ηγέτης του Εθνικού Κόμματος της Σκοτίας (SNP) Άλεξ Σάλμοντ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να ζητήσει τη διεξαγωγή ενός νέου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Σκοτίας.
Αίτημα για νέο δημοψήφισμα από το Σιν Φέιν
Αποτελεί «δημοκρατική επιταγή» η βρετανική κυβέρνηση να προκηρύξει δημοψήφισμα για την παραμονή ή την αποχώρηση της Βόρειας Ιρλανδίας από το Ηνωμένο Βασίλειο και την ένωσή της με την Δημοκρατία της Ιρλανδίας, δήλωσε εξάλλου σήμερα και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Βόρειας Ιρλανδίας Μάρτιν ΜακΓκίνες.
«Η βρετανική κυβέρνηση δεν έχει τώρα δημοκρατική εντολή να εκπροσωπεί τις απόψεις του Βορρά σε οποιεσδήποτε μελλοντικές διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση και πράγματι πιστεύω ότι αποτελεί μια δημοκρατική επιταγή να διεξαχθεί ένα δημοψήφισμα για τα σύνορα», δήλωσε ο ΜακΓκίνες του Σιν Φέιν στο ιρλανδικό εθνικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο RTE.
«Τώρα βρισκόμαστε σε αχαρτογράφητα νερά, κανείς δεν ξέρει πραγματικά τι θα συμβεί. Οι συνέπειες για όλους μας στη νήσο της Ιρλανδίας είναι απόλυτα βαριές. Αυτό μπορεί να έχει πολύ βαθιές συνέπειες για την οικονομία μας» στη Βόρεια Ιρλανδία, σημείωσε.

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το