Πολιτισμός

«Διάβαση» νέων στη θεατρική σκηνή με καθοδηγητή τον πρωτοπρεσβύτερο Χαρίλαο Παπαγεωργίου

Τον δικό τους τρόπο να εκφράζονται μέσω του θεάτρου έχουν βρει πολλοί νέοι που αποτελούν μέρος της ομάδας «Διάβασης». Η θεατρική συντροφιά, που «στεγάζεται» στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγ. Νικολάου υπό τον προϊστάμενο του ναού, πνευματικό εξομολογητή πρωτοπρεσβύτερο Χαρίλαο Παπαγεωργίου, έδωσε και φέτος το καλοκαίρι τα δείγματά της στο θεατρικό σανίδι σε σκηνές της Μαγνησίας.
Η «Διάβαση» ξεκινά από μια σύναξη νέων παιδιών και φοιτητών που κάθε Τρίτη συναντώνται στο υπόγειο του ναού υπό την ευθύνη του κ. Παπαγεωργίου τα τελευταία 25 χρόνια. Η ενασχόληση της ομάδας με το θέατρο ξεκίνησε εξαιτίας της αγάπης που είχε ο π. Χαρίλαος, αλλά και εξαιτίας της επιθυμίας πολλών νέων να εκφραστούν με αυτόν τον τρόπο.
Η σύναξη της ομάδας γίνεται με αναφορά σε θέματα πνευματικού προσανατολισμού και αποτελείται με φοιτητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Σήμερα η ομάδα μετρά περισσότερα από 100 μέλη και αποτελείται κυρίως από φοιτητές, ενώ έχει σκηνοθέτη και συγγραφέα για την προσαρμογή των κειμένων. Τα 22 παιδιά που βοηθούν στη θεατρική ομάδα εκτός από την ηθοποιία, ασχολούνται και με εργασίες όπως η σκηνοθεσία, η φωτογραφία ή τις μακέτες.
«Μέσα από αυτή αναζητούμε τρόπους έκφρασης και επικοινωνίας. Το θέατρο είναι σημαντικό και ιδιαίτερα όταν γίνεται με έναν επαγγελματικό τρόπο, παρά την εθελοντική του βάση» δήλωσε ο πρωτ. Χαρίλαος.

Φέτος το καλοκαίρι η ομάδα επίλεξε να μεταφέρει στο κοινό το έργο «Μαλλιοτραβήγματα». «Επιλέγαμε ένα έργο που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί κοσμικό, την ιστορία της Ραπουνζέλ από τους αδερφούς Γκριμ. Διασκευάστηκε για να παρουσιαστούν ορισμένες αξίες που σχετίζονται όχι μόνο με το Ευαγγέλιο και την Εκκλησία, αλλά είναι οικουμενικές» δήλωσε στη «Θ» ο πρωτ. Χαρίλαος.
Το έργο παρουσιάστηκε σε έναν κύκλο παραστάσεων τον Ιούλιο, στον Βόλο, την Άλλη Μεριά και τις Σταγιάτες. Μάλιστα, ενδέχεται να παρουσιαστεί και σε έναν κύκλο παραστάσεων τον Οκτώβριο-Νοέμβριο.
Αναφορικά με τον σκοπό της ομάδας, ο κ.Παπαγεωργίου τόνισε ότι για τα μέλη της δεν υπάρχει αμοιβή, όπως επίσης δεν υπάρχει και εισιτήριο. «Ο σκοπός της ομάδας μας είναι ένας και αποτυπώνεται σε ένα από τα εδάφια της χριστιανικής γραμματείας, στην επιστολή προς Διόγνητον. Οι χριστιανοί για τον κόσμο είναι ό,τι η ψυχή στο σώμα. Δεν φαίνεται αλλά χωρίς αυτή δεν μπορεί να ζήσει ο άνθρωπος» είπε χαρακτηριστικά.
Ο πρωτ. Χαρίλαος αγαπάει το θέατρο και όπως σημείωσε το 1979 ήταν μέλος στη θεατρική ομάδα του 1ου Γυμνασίου.
«Δεν τολμώ να χαρακτηρίσω τον εαυτό μου θεατρόφιλο, αλλά το θέατρο το αγαπώ. Λόγω των σπουδών μου στην κλασσική φιλολογία ήρθα σε επαφή και με τα έργα της αρχαίας δραματουργίας. Μάθαμε ότι το θέατρο είναι μια μορφή διδασκαλίας. Επειδή και το Ευαγγέλιο είναι διδασκαλία κάπου μπορούν να συμπορευτούν. Η λειτουργική πράξη της εκκλησίας είναι μία αναπαράσταση της ζωής του Χριστού».

Η ομάδα πρωτοεμφανίστηκε το 2000 αλλά η σκηνοθέτρια Χρυσάνθη Κορώνη, που είναι και επικεφαλής του θεατρικού σχήματος «Επί Σκηνής» πήρε μετάθεση για 10 χρόνια και όταν επέστρεψε έγινε η ανασύσταση της. Οι πρόβες γίνονται στο υπόγειο του ναού.
«Σε όλες τις πτυχές του κοινωνικού βίου, μπορεί να υπάρχει χριστιανική μαρτυρία και άνθρωποι που βιώνουν το ευαγγέλιο, δίνοντας μια άλλη διάσταση σε αυτό που κάνουν και μάλιστα χωρίς να φαίνεται τόσο στενά θρησκευτικό ή εκκλησιαστικό» επισήμανε ενώ ρωτήθηκε για την επιλογή του ονόματος για την ομάδα σημειώνοντας:
«Είναι η μετάφραση της λέξης Πάσχα. Όταν κάποιος διαβαίνει, το κάνει για να περάσει από κάτι παλιό σε κάτι καινούργιο, από το φθαρμένο στο άφθαρτο, από το σκοτεινό στο φωτεινό. Κάθε διάβαση στη ζωή μας είναι μια διάβαση στην έκφραση».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το