Τοπικά

Διαστάσεις στο κύκλωμα «μαϊμού» έργων τέχνης “Θ”

pinakas

Με θύματα  πολλούς Βολιώτες και Λαρισαίους  φέρονται να πλαστογραφούσαν και υπογραφές για διαθήκες

Πρόσωπα της κοινωνικής ελίτ του Βόλου έχουν εξαπατήσει ο 87χρονος αντικέρ που ζούσε στα Λεχώνια και δεχόταν στο σπίτι του όλη την καλή κοινωνία στην οποία πωλούσε «μαϊμού» έργα τέχνης, μαζί με 62χρονο δημοσιογράφο από την Αθήνα. Η αστυνομία εξετάζει ακόμα και υποθέσεις όπου ο 87 χρονος με προσωπικό του φίλο από το Βόλο φέρονται να πλαστογραφούσαν και υπογραφές για διαθήκες, προκειμένου να καρπώνονται περιουσίες φιλικών τους πλούσιων μοναχικών προσώπων από το Βόλο.

Το «σύστημα» της διοχέτευσης πλαστών πινάκων ζωγραφικής και γλυπτών λειτουργούσε ως «κλαμπ» και απευθυνόταν μόνο σε πρόσωπα με μεγάλη οικονομική επιφάνεια σε όλη τη χώρα, ενώ στο «χέρι» εκτός από πολλούς βολιώτες βάλανε και Λαρισαίους, που επισκέπτονταν το σπίτι του πλούσιου αντικέρ στα Λεχώνια, στο οποίο γίνονταν πολλές συναθροίσεις με «θεματικά» γεύματα και μαραθώνιους μπιρίμπας.

Η υπόθεση εξετάζεται από τον δεύτερο ειδικό ανακριτή στην Αθήνα και όποιοι προμηθεύτηκαν τα γλυπτά και τους πίνακες θα πρέπει πρώτα να πιστοποιήσουν ότι είναι «μαϊμού» και από αύριο να δώσουν κατάθεση.

Ο πλούσιος 87 χρονος αντικέρ ζούσε μόνιμα τα τελευταία χρόνια  στα Λεχώνια από όπου καταγόταν. Είναι πλούσιος και με οικογένεια γνωστή στην κοινωνία. Την μεγάλη οικογενειακή περιουσία την πολλαπλασίασε τα χρόνια ενασχόλησής του με τις αντίκες και ζούσε με 50 χρονο προσωπικό του φίλο. Ο πασίγνωστος αντικέρ είχε αναλάβει τη διακόσμηση του παλατιού στην Περσία και σπιτιών μεγάλων οικογενειών στα βόρεια προάστια.

Γόνος πλούσιας οικογένειας και ο 62 χρονος δημοσιογράφος από την Αθήνα. Πρόσωπο προσιτό, μορφωμένο, εξαιρετικός ομιλητής, γνώστης των έργων τέχνης, γνωστός συλλέκτης σε όλους τους μυημένους κύκλους στη χώρα.

Η επισκέψεις του στο Βόλο ήταν συχνότατες και η προσωπική του φιλία με τον αντικέρ, που ζούσε στα Λεχώνια, ήταν γνωστή.

Σε βάρος τους σχηματίσθηκε ποινική δικογραφία για τα αδικήματα της πλαστογραφίας και απάτης κατά συναυτουργία, κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση, αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος, εγκληματική οργάνωση και παράβαση της νομοθεσίας για την πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Το κουβάρι ξετυλίχθηκε όταν ένα θύμα κατήγγειλε ότι είχε εξαπατηθεί από τον 62χρονο, που του είχε συστήσει ο 87χρονος και είχε αγοράσει από αυτόν δεκατρία έργα τέχνης, αντί του συνολικού χρηματικού ποσού των 308.000 ευρώ, τα οποία στην συνέχεια διαπίστωσε ότι ήταν πλαστά.

Μετά από διερεύνηση της καταγγελίας και ενδελεχή έρευνα, διαπιστώθηκε σύμφωνα πάντα με την αστυνομία, ότι ο 62χρονος ήταν αρχηγικό μέλος ομάδας που, τουλάχιστον από τον Ιούλιο του 2014, προέβαινε στην πώληση πλαστών έργων τέχνης (πινάκων ζωγραφικής) πείθοντας τους υποψήφιους αγοραστές ότι αυτά είναι γνήσια και προέρχονται, είτε από την συλλογή της οικογένειάς του, είτε από αριστοκρατικές οικογένειες και συλλέκτες. Η οικογενειακή του παράδοση, οι γνώσεις του και  η οικονομική του επιφάνεια του επέτρεπαν να υποστηρίζει στους υποψήφιους αγοραστές την αυθεντικότητα των απόψεών του,

Το «ειδικό βάρος» ο 62 χρονος πλούσιος γνωστός συλλέκτης για να εξαπατήσει το οποιοδήποτε θύμα το είχε καθώς ήταν άριστος γνώστης της τέχνης και της ιστορίας της, με πολλές προσωπικές φιλίες σε καλλιτεχνικούς κύκλους.

Τα πλαστά έργα τέχνης τα προμηθεύονταν, σύμφωνα με την αστυνομία  από άγνωστους προμηθευτές, ενώ άγνωστοι «καλλιτέχνες» τα  δημιουργούσαν και τα ζωγράφιζαν, βασιζόμενοι σε πρωτότυπα έργα γνωστών Ελλήνων δημιουργών.

Ο ρόλος του 87χρονου ήταν να συστήνει υποψήφιους αγοραστές στον 62χρονο, εγγυώμενος προσωπικά για την φερεγγυότητά του, ενώ και ο ίδιος φρόντιζε να τους καθησυχάζει για την γνησιότητα των πωληθέντων έργων τέχνης.

Τα δεκατρία  έργα τέχνης που πωλήθηκαν  στο θύμα κατασχέθηκαν και παραδόθηκαν στην Εθνική Πινακοθήκη, η οποία αποφάνθηκε ότι πρόκειται περί πλαστών.

Μετά από έρευνες στις οικίες των συλληφθέντων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν συνολικά ενενήντα δύο  πίνακες ζωγραφικής, τη νόμιμη κατοχή των οποίων δεν μπόρεσαν να δικαιολογήσουν. Οι κατασχεθέντες πίνακες θα αποσταλούν στην Εθνική Πινακοθήκη προκειμένου να εξετασθούν για την γνησιότητά τους.

Το θύμα που τους κατήγγειλε είχε αγοράσει 13 πίνακες έναντι 308.000 ευρώ και στη συνέχεια διαπίστωσε ότι ήταν πλαστοί, χάρη σε έναν φίλο του εικαστικό.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το