Τοπικά

Διάσωση και ανάδειξη της άγριας καστανιάς στην Κερασιά

Στην Άνω Κερασιά στέκει ένα δένδρο άγριας Καστανιάς, που οι Κερασιώτες, την αποκαλούν «Καστανίτσα». Ίσως γιατί γεννήθηκαν με αυτό, ίσως και διότι έφυγαν με αυτό, το δένδρο παρά την αιωνιότητα του το αποκαλούν με το υποκοριστικό του, σαν να είναι δηλαδή κάτι πολύ δικό τους.

Τον τελευταίο καιρό το εν λόγω δένδρο άρχισε να εμφανίζει ένα προοδευτικό εκφυλισμό, γεγονός που οδήγησε τον Πολιτιστικό και Εξωραϊστικό Σύλλογο Κερασιωτών Πηλίου στην άμεση αναζήτηση λύσεων. Ο βουλευτής Μαγνησίας Αθ. Λιούπης, επισκέφθηκε στις 18 Απριλίου την Άνω Κερασιά και εκεί τέθηκε η έναρξη της λύσεως.
Με ενέργειες του, μέσα στις οποίες ήταν και η επίσκεψη του στον Πρόεδρο του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ Σέρκο Α. Χαρουτουνιάν, το Σάββατο 24 Απριλίου βρέθηκε στο χωριό και στο τόπο όπου φύεται το δένδρο, ειδικός γεωπόνος με εμπειρία στα μεγάλης ηλικίας – μνημειακά δένδρα.

Ο γεωπόνος κ. Νικόλαος Θυμάκης, γνωστός ακόμη και στο εξωτερικό για τις ειδικές του γνώσεις σ’ αυτού του τύπου των δένδρων, εξέτασε μακροσκοπικά, λαμβάνοντας μετρήσεις και κλάδους, προκειμένου να επιμεληθεί επιστημονικά το ζήτημα. Ζητούμενο πλέον για το δένδρο είναι η διάσωση του με ειδικές, αν είναι δυνατόν, θεραπείες, η διαιώνιση του με αγενή πολλαπλασιασμό και στη συνέχεια η προστασία του και η ανάδειξη του. Στο επόμενο διάστημα και αφού συνεχιστεί η έρευνα στο εργαστήριο προβλέπεται να επακολουθήσει νέα επίσκεψη προκειμένου να ξεκινήσουν ει δυνατόν οι θεραπείες. Ο Σύλλογος ευχαριστεί θερμά τον κ.Λιούπη για την άμεση του ανταπόκριση σε ένα ζήτημα που έχει για τον τόπο διαστάσεις περιβαλλοντικές, ιστορικές, πολιτιστικές, επιστημονικές, ακόμη και τουριστικές, όπως ευχαριστεί και τον συνεργάτη του, καταγόμενο εκ Κερασιάς από την πλευρά της μητρός του και πρόεδρο του Γεωπονικού Συλλόγου Μαγνησίας κ. Κωνσταντίνο Λάμπρο.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το