Τοπικά

Διασωληνώσεις εκτός ΜΕΘ και αύξηση του ϊικού φορτίου στον Βόλο – Στα ύψη τα κρούσματα

Διασωληνωμένοι στη Μονάδα Αρνητικής Πίεσης νοσηλεύονται δύο ασθενείς με κορωνοϊό που η κατάσταση της υγείας τους επέβαλε υποστήριξη. Πρόκειται για έναν 73χρονο και μια 75χρονη γυναίκα, ενώ γεμάτη ασθενείς είναι η ΜΕΘ, όπου νοσηλεύεται μεταξύ άλλων ένας 36χρονος, μια 46χρονη και τρεις ασθενείς από 60 έως 63 ετών. Τρείς σαραντάρηδες νοσηλεύονται στην Α covid κλινική με τους 25 ασθενείς. Ηλικίες κάτω των 40 νοσηλεύονται στη B’ covid με τους 22 ασθενείς, όπως και στη Γ Κλινική με τους έξι ασθενείς.
Οι νεκροί από κορωνοϊό είναι 246 από τις 19 Οκτωβρίου και 8 πέθαναν σπίτι τους ή σε άλλα νοσοκομεία. Τα κρούσματα στη Μαγνησία παραμένουν στα ύψη και χθες ανακοινώθηκαν 48 για τη χερσαία Μαγνησία, ενώ στα λύματα η αύξηση του ιικού φορτίου είναι στο 21%.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων για την επιδημιολογική επιτήρηση του ιού SARS-CoV-2 σε αστικά λύματα, το οποίο λειτουργεί υπό τον συντονισμό του ΕΟΔΥ, ο Βόλος παρουσιάζει αύξηση. Τα αποτελέσματα αφορούν στην εβδομάδα 3 έως 9 Μαΐου 2021. Τα δείγματα προέρχονται από την Περιφέρεια Αττικής και τις πόλεις της Θεσσαλονίκης, της Λάρισας, του Βόλου, του Ηρακλείου, των Χανίων, του Ρεθύμνου, του Αγίου Νικολάου Λασιθίου, της Πάτρας, της Ξάνθης και της Αλεξανδρούπολης. Τα δείγματα λαμβάνονται από τις εισόδους των κατά τόπους Μονάδων Επεξεργασίας Λυμάτων και αντιστοιχούν στον πληθυσμό που εξυπηρετείται από αυτές.
Την εβδομάδα 3-9 Μαΐου 2021, παρατηρήθηκαν πτωτικές ή σταθεροποιητικές τάσεις, σε σχέση με την εβδομάδα 26 Απριλίου – 2 Μαΐου 2021, στο ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα των 10 από τις 11 περιοχές που ελέγχονται από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΕΟΔΥ. Οι καθαρά πτωτικές μεταβολές παρατηρήθηκαν στα Χανιά, στο Ηράκλειο, στο Ρέθυμνο, στον Άγιο Νικόλαο και στη Λάρισα με εύρος από -64% έως -82%, ενώ οριακά πτωτικές παρουσιάστηκαν οι μεταβολές στην Αλεξανδρούπολη (-24%) και στην Περιφέρεια Αττικής (-18%). Σταθερό παραμένει ουσιαστικά το φορτίο στη Θεσσαλονίκη, στην Ξάνθη και στην Πάτρα, όπου η μεταβολή του ιικού φορτίου στα λύματα κυμάνθηκε από -1% έως -5%. Οριακά αυξητική τάση (+21%) στο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων παρατηρήθηκε στον Βόλο.

Στον Βόλο την τελευταία εβδομάδα, 3-9/5/21, παρατηρήθηκε οριακή αύξηση (+21%) των επιπέδων του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα του σε σχέση με την εβδομάδα 26/4/21-2/5/21. Οι παραπάνω τάσεις έχουν υπολογιστεί με βάση τις τιμές του ιικού φορτίου, κανονικοποιημένες ως προς τον ισοδύναμο πληθυσμό των περιοχών. O ισοδύναμος πληθυσμός υπολογίζεται με βάση το ρυπαντικό φορτίο που καταλήγει στην εκάστοτε εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων σε διάρκεια 24 ωρών και τυπικών τιμών παραγωγής ρυπαντικού φορτίου ανά άτομο ανά ημέρα. Τα εργαστήρια που συμμετέχουν στο δίκτυο είναι: Εργαστήριο Αναλυτικής Χημείας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Διεπιστημονική Εργαστηριακή Ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Περιφερειακό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας Θεσσαλίας, Περιφερειακό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας Κρήτης, Εργαστήριο Υγιεινής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το