Τοπικά

Διαμαρτυρία φοιτητών αύριο στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Κάλεσμα συμμετοχής στην κινητοποίηση που θα πραγματοποιηθεί αύριο Τρίτη 19 Μαϊου στη Θόλο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στις 12:00 μ.μ., απευθύνει ο Φοιτητικός Σύλλογος Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής Βόλου. Οι φοιτητές ζητούν από την κυβέρνηση και τη σύγκλητο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας να αναλάβουν τις ευθύνες τους για την διεξαγωγή της εξεταστικής.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:
Με βάση την Γενική Συνέλευση του Τμήματος μας αλλά και τις συνεχόμενες παρεμβάσεις που κάναμε, πάρθηκαν μέτρα ώστε να διεξαχθεί κανονικά το εξάμηνο και η εξεταστική.
Η εξεταστική περίοδος σχεδιάζεται να διεξαχθεί από 12-15/6/2020 έως 1/7/2020 λαμβάνοντας υπόψη πως η διανομή των συγγραμμάτων θα ολοκληρωθεί μέχρι τις 15/6/2020. Για αυτό τον λόγο εντός ημερών θα δημιουργηθεί ένα πρόχειρο πρόγραμμα εξεταστικής και μέχρι τις 25/5/2020 θα έχει αναρτηθεί το τελικό. Επίσης για το πρόγραμμα της εξεταστικής θα υποχρεωθούν οι καθηγητές να ανακοινώσουν σε ποια μαθήματα απαιτείται το βιβλίο και σε ποια μπορεί να καλυφθεί η ύλη μέσω των σημειώσεων στο eclass, ώστε τα μαθήματα για τα οποία απαιτείται το βιβλίο να εξεταστούν προς το τέλος της εξεταστικής περιόδου και να έχει διασφαλιστεί η παραλαβή των βιβλίων από όλους τους φοιτητές. Ακόμα η πρακτική άσκηση θα πραγματοποιηθεί κανονικά 1/7/2020 έως 31/8/2020 και θα υπάρξει μέριμνα για το πρόγραμμα της εξεταστικής.

Τέλος από 25/5/2020 θα μπορέσουν να ξεκινήσουν ξανά οι πτυχιακές εργασίες, με προτεραιότητα τις πτυχιακές που είναι προς ολοκλήρωση και για τους φοιτητές του 10ου εξαμήνου και τους επί πτυχίο.

Έπειτα όμως από την Σύγκλητο που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 15/5/2020, τα πράγματα παραμένουν θολά. Συγκεκριμένα αποφασίστηκε πως τα μόνα εργαστήρια που θα διδαχθούν δια ζώσης είναι οι κλινικές (και μόνο όσες είναι σε νοσοκομεία). Την ίδια στιγμή όμως υπάρχουν εργαστήρια τα οποία, όπως δήλωσαν και οι ίδιοι οι καθηγητές, απαιτούν την φυσική παρουσία των φοιτητών για την διδασκαλία τους. Αφήνοντας με αυτό τον τρόπο στο «απυρόβλητο» για το πώς θα διδαχθούν τα εργαστήρια αυτά, πετώντας για ακόμα μια φορά το μπαλάκι στους καθηγητές και το μπαλάκι είμαστε εμείς οι φοιτητές. Καθώς οι επιλογές που δίνονται είναι είτε να γίνουν τα εργαστήρια διαδικτυακά (εφόσον όμως το δεχτεί ο καθηγητής), είτε να μεταφερθούν για το επόμενο ακαδημαϊκό έτος. Η δικαιολογία αυτής της απόφασης είναι πως δεν επαρκούν οι κτηριακές εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου, ώστε να καλυφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της υγιεινής για τους φοιτητές και τους καθηγητές.

Ας μας απαντήσει λοιπόν το Πανεπιστήμιο και η Κυβέρνηση, σε περίπτωση νέου κύματος πανδημίας τον ερχόμενο χειμώνα, πως εγγυώνται ότι δεν θα χαθούν ξανά μαθήματα??? 

Παράλληλα η σύγκλητος δεν ανακοίνωσε με ποιόν τρόπο θα γίνει η εξ αποστάσεως εξέταση, καθώς δεν έχει βρεθεί ποια πλατφόρμα θα χρησιμοποιηθεί. Συνεπώς, φοιτητές και καθηγητές πηγαίνουμε στα τυφλά.

Οι φοιτητές οφείλουμε να καταδικάσουμε την απόφαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, που αντί να διεκδικήσει αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης προς τα Πανεπιστήμια, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες σε εγκαταστάσεις, εργαστηριακό και διδακτικό προσωπικό. Οφείλουμε να τα καταδικάσουμε την πολιτική που εφαρμόζεται όλα αυτά τα χρόνια στην εκπαίδευση, από την σημερινή αλλά και από τις προηγούμενες κυβερνήσεις με βάση και τις οδηγίες της ΕΕ, που τα αποτελέσματα της τα βιώνουμε όλα αυτά τα χρόνια οι φοιτητές αλλά και εν μέσω πανδημίας. Καθώς η χρόνια αυτή πολιτική είναι που έχει δημιουργήσει ένα Πανεπιστήμιο επιχείρηση, που κοιτάει τους φοιτητές στην τσέπη. Η παιδεία είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα για να πουλιέται και να αγοράζεται, ενώ δημόσιο και δωρεάν είναι μόνο στα λόγια το πανεπιστήμιο. Και επειδή ακριβώς λειτουργεί με κριτήρια επιχειρηματικά, με κριτήριο την οικονομία της αγοράς, η επιστημονική γνώση είναι υποταγμένη σε αυτή και όχι στο να εξυπηρετεί τις ολοένα και αυξανόμενες κοινωνικές ανάγκες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα πχ είναι ότι με βάση επιστημονικές μελέτες προωθούν την πράσινη και αειφόρο ανάπτυξη, που είναι πεδίο κερδοφορίας για τις επιχειρήσεις (ανεμογεννήτριες στα βουνά, καύση σκουπιδιών κλπ) πηγαίνοντας κόντρα στην προστασία του περιβάλλοντος και την προστασία της υγείας μας.

Είναι πολιτική της χρόνιας υποχρηματόδοτησης που δημιουργεί τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό, σε εγκαταστάσεις αλλά και σε υλικοτεχνική υποστήριξη. Το αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής είναι οι φοιτητές να βιώνουμε όλες αυτές τις ελλείψεις, που υποβαθμίζουν τις σπουδές μας αλλά και να δημιουργείται μια τεράστια αβεβαιότητα για τις σπουδές και το μέλλον μας!

Καλούμε σε κινητοποίηση της Τρίτη 19/5/2020 στο Θόλο, στις 12:00 μ.μ
Κυβέρνηση και σύγκλητος να αναλάβουν τις ευθύνες τους για την διεξαγωγή της εξεταστικής χωρίς εμπόδια για τους φοιτητές:

  • Να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για να μη χαθεί το εξάμηνο, κανένα μάθημα, εργαστήριο ή πρακτική για κανένα φοιτητή!
  • Να γίνει η εαρινή εξεταστική για όλους τους φοιτητές! Να υπάρξουν ειδικά μέτρα για τις ευπαθείς ομάδες, τους τελειόφοιτους και τους εργαζόμενους φοιτητές.  Για όλα τα μαθήματα που δεν διδάχτηκαν ή δεν ολοκληρώθηκαν να βρεθούν εναλλακτικοί τρόποι κάλυψης της ύλης χωρίς παράταση του χρόνου σπουδών που θα ανατρέψει τον προσωπικό και οικογενειακό προγραμματισμό ή θα επιβαρύνει οικονομικά.
  • Εδώ και τώρα να δοθεί έκτακτο κονδύλι κρατικής χρηματοδότησης για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και αναβάθμιση των υποδομών ώστε να παρθούν τα αναγκαία μέτρα προστασίας φοιτητών και εργαζομένων σε σχολές και εστίες.
  • Να γίνει διπλή εξεταστική τον Σεπτέμβρη για να μπορέσουν μέσα σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες οι φοιτητές να στηριχτούν για να επιτύχουν στα μαθήματά τους, να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους.
  • Για την εξ αποστάσεως εξέταση να δοθεί με ευθύνη του υπουργείου σε όλους ο κατάλληλος εξοπλισμός και πρόσβαση σε γρήγορο δίκτυο. Να υπάρξει διαφορετική πρόβλεψη για όσους δεν μπορέσουν να εξεταστούν.
  • Για τους «επί πτυχίω» φοιτητές να ολοκληρωθεί η διπλή εξεταστική μέχρι τέλος Ιουλίου.
  • Να καταργηθούν οι “αλυσίδες” να απελευθερωθεί ο αριθμός των μαθημάτων που μπορεί να δηλώσει κάθε φοιτητής.
  • Να ολοκληρωθούν οι πρακτικές ασκήσεις των φοιτητών με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα και με την ευθύνη των Ιδρυμάτων. Όπου δεν ολοκληρωθούν να αντικατασταθούν με μαθήματα για την ολοκλήρωση των σπουδών των φοιτητών που είναι τελειόφοιτοι. Να πάρουν το επίδομα των 800 ευρώ όλοι ανεξαιρέτως οι πρακτικά ασκούμενοι και όσοι θα ξεκινούσαν άσκηση.
  • Να δοθεί 800 ευρώ στεγαστικό επίδομα στους φοιτητές που σπουδάζουν σε άλλη πόλη από τον τόπο μόνιμης κατοικίας τους.
  • Να διαγραφούν τα δίδακτρα μεταπτυχιακών και άλλων προγραμμάτων.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το