Τοπικά

Διαμαρτυρία εκπαιδευτικών στον Βόλο για την κατάργηση της Καλλιτεχνικής Παιδείας στα Λύκεια

Παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποίησε σήμερα η ΕΛΜΕ Μαγνησίας και εκπαιδευτικοί, μόνιμοι και αναπληρωτές, στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, στο συγκρότημα Μουρτζούκου, για την υπεράσπιση της καλλιτεχνικής παιδείας στα σχολεία. Σήμερα εκδικάζεται στο Συμβούλιο της Επικρατείας η προσφυγή των εκπαιδευτικών για την «έξωση» της καλλιτεχνικής παιδείας από το Λύκειο και η ΟΛΜΕ είχε προκηρύξει 3ωρη διευκολυντική στάση εργασίας από τις 11.00 έως τις 14.00 για τους εκπαιδευτικούς της Καλλιτεχνικής Παιδείας (ΠΕ08).

Η Nεκταρία Γιακμογλίδου εργάζεται στο 3ο Γυμνάσιο Βόλου αλλά συμπληρώνει ώρες και σε άλλα σχολεία σε δηλώσεις της ανέφερε ότι «Εργασιακά αυτή η κατάσταση μας έχει γονατίσει αλλά δημιουργείται ένα μεγάλο κενό και στην δημόσια εκπαίδευση». Εξήγησε πως ενώ τα μαθήματα τέχνης και πολιτισμού υπάρχουν στο δημοτικό και στο γυμνάσιο, στο λύκειο όμως πλέον καταργούνται τελείως.

«Μας ενδιαφέρουν όλα τα παιδιά. Πως θα κάνουν οι μαθητές το βήμα για την τριτοβάθμια εκπαίδευση; Τα μαθήματα αυτά είναι απαραίτητα για να περάσουν στις σχολές του πανεπιστημίου» δήλωσε αναφερόμενη ειδικά στους μαθητές που θα εξεταστούν σε μαθήματα όπως το γραμμικό και το ελεύθερο σχέδιο στις πανελλαδικές.
Πλέον οι μαθητές, ειδικά της τρίτης λυκείου, θα αναγκαστούν να παρακολουθήσουν τα παραπάνω μαθήματα σε φροντιστήρια καθώς δεν θα διδάσκονται στα Λύκεια.

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής Αχιλλέας Ζάζος, ειδικότητας ΠΕ08, που φέτος εργάζεται σε δημοτικά σχολεία. «Πέρα από τα πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα, δηλαδή το ελεύθερο και το γραμμικό σχέδιο που αίτημά μας είναι η επαναφορά τους, το δεύτερο αίτημά μας είναι η καλλιτεχνική παιδεία ως παρονομαστής και υπόβαθρο του πολιτισμού» είπε. Τόνισε πως αν εκλείψει σε μια γενιά αρχίζει η υποβάθμιση, η αδιαφορία και η έλλειψη γνώσης. Αν τα παιδιά μας και οι νέες γενιές δεν γαλουχηθούν με πατήματα του ελληνικού πολιτισμού που είναι η τέχνη, τότε αρχίζουμε και χάνουμε σιγά σιγά ένα μεγάλο κομμάτι της ταυτότητάς μας.

“Φέτος που θα βγουν και άλλοι συνάδελφοι στη σύνταξη, θα ξεπεράσουν τους 50.000 οι αναπληρωτές που συμπληρώνουν κενά ενώ θα έπρεπε να είναι μόνιμοι. Τα κενά μεγαλώνουν, δεν υπάρχουν προσλήψεις και ο κύκλος είναι ατέρμονος. Οι νέοι συνάδελφοι αποφοιτούν από τις σχολές και δεν θα έχουν ελπίδα για εργασία» πρόσθεσε.
Σημειώνεται πως πέρσι έγιναν μόνο δύο προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών καλλιτεχνικής παιδείας στη Μαγνησία, μία στην πρωτοβάθμια και μία στη δευτεροβάθμια, και αυτές αφορούσαν την ειδική αγωγή.
Στη συνέχεια οι εκπαιδευτικοί που συγκεντρώθηκαν μετέφεραν τα αιτήματά τους και τους προβληματισμούς τους στη Διεύθυνση της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το