Άρθρα

Διαμάχες από το 1900 για τα ιδιοκτησιακά

Του Τριαντάφυλλου Παπαϊωάννου* 

Τα χωριά (Κανάλια, Κερασιά, Βένετο, Κεραμίδι) έχουν «μπλέξει» περίπου από το 1900 με τη Μονή Φλαμουρίου σε ιδιοκτησιακά θέματα δασικών και καλλιεργήσιμων εκτάσεων.
Την Παρασκευή 20/9/2019 στην εφημερίδα «Θεσσαλία» δημοσιεύθηκε άρθρο με τίτλο «Μοναστηριακά 80.000 στρέμματα».
Το θέμα ήρθε και πάλι στη δημοσιότητα λόγω του κτηματολογίου.
Οι «εμπλεκόμενοι» είναι τρεις: Το ελληνικό Δημόσιο, ο Δήμος Ρήγα Φεραίου (ως εκπρόσωπος των χωριών) και η Μονή Φλαμουρίου.
Η διένεξη των χωριών Κανάλια, Κερασιά με τη Μονή Φλαμουρίου έχει σχέση με τα όρια του δάσους του καθενός ενώ η διένεξη των χωριών Βένετο και Κεραμίδι με τη Μονή Φλαμουρίου είναι ακόμη χειρότερη, γιατί η Μονή ισχυρίζεται ότι εκτός από το δάσος (γύρω από τα χωριά τους) κατέχει ακόμη και τα χωράφια τους.

Η Μονή Φλαμουρίου βασίζεται σε μία δικαστική απόφαση του 1923 την οποία κέρδισε έναντι του ελληνικού Δημοσίου κατοχυρώνοντας υπέρ της ιδιοκτησιακά όλες αυτές τις δασικές και καλλιεργήσιμες εκτάσεις. Η Μονή τότε κέρδισε αυτές τις εκτάσεις (όπως αναφέρει η απόφαση) προσκομίζοντας τα εξής στοιχεία!
Ισχυρίσθηκε ότι στη συνθήκη του 1881 η τότε Οθωμανική κυβέρνηση εξέδωσε αυτοκρατορικό φιρμάνι ο σουλτάνος με το οποίο όρισε την Ι. Μ. Φλαμουρίου κύρια του δάσους.
Ισχυρίσθηκε επίσης ότι πριν το 1881 (πριν το Αυτοκρατορικό Φιρμάνι) κατείχε και άλλους τίτλους του συγκεκριμένου δάσους από τους κατά τόπους Τούρκους ιεροδικαστές. Αναφέρονταν στο 999, στο 1020, στο 1024 κλπ διαφόρων αποφάσεων ιεροδικαστών.
Έκτοτε ανέκυψαν δύο σοβαρά θέματα:
Άρχισαν δικαστικές διενέξεις μεταξύ:
Της Μονής και των χωριών Κανάλια και Κερασιά, σχετικά με τα όρια του δάσους του καθενός.
Της Μονής και των χωριών Βένετο και Κεραμίδι τόσο με το δάσος που περιβάλει τα δύο χωριά, αλλά πολύ περισσότερο με τα χωράφια τους.

Ο νομικός σύμβουλος της Μονής Φλαμουρίου στο άρθρο της Θεσσαλίας φυσικά στήριξε τις θέσεις της Μονής. Από την πλευρά του ο Δήμος Ρήγα Φεραίου με βάση το άρθρο (ως εκπρόσωπος των παραπάνω χωριών) προσανατολίζεται σε λαϊκές συνελεύσεις στα χωριά για να καθορίσει τη στάση του.
Από το 1911 μέχρι σήμερα κάθε φορά που ανακύπτει θέμα υλοτόμησης αρχίζουν οι αμφισβητήσεις (αν το τμήμα που πρόκειται να υλοτομηθεί ανήκει στον ένα ή στον άλλο) που φυσικά καταλήγουν στα δικαστήρια και πάλι απ’ την αρχή.
Τώρα με το Κτηματολόγιο τα πράγματα θα δυσκολέψουν ακόμη περισσότερο.

Ο Δήμος Ρήγα Φεραίου ως εκπρόσωπος των χωριών θα δηλώσει για μεν τα Κανάλια και την Κερασιά τα δάση των χωριών αυτών με τα όρια έτσι όπως αυτά ορίζονται με βάση τα στοιχεία των χωριών και η μονή θα δηλώσει τα δικά της δάση με βάση τα δικά της στοιχεία. Το αποτέλεσμα θα είναι να υπάρχουν τμήματα δάσους που να συμπίπτουν και να οδηγηθούν για ακόμη μία φορά στα δικαστήρια. Το μεγάλο ερωτηματικό σ’ όλον αυτόν τον «κυκεώνα» θα είναι ποια στάση θα κρατήσει το Ελληνικό Δημόσιο. Γιατί το Ελληνικό Δημόσιο θα αναγκαστεί και αυτό να δηλώσει τη δική του ιδιοκτησία που συμπίπτει με αυτή των χωριών, αφού τα χωριά κατέχουν τη χρήση των δασών τους και το Ελληνικό Δημόσιο την ιδιοκτησία τους.

Πώς όμως ο Δήμος θα χειριστεί το θέμα των τμημάτων των δασών που περιβάλλουν τα χωριά Κεραμίδι και Βένετο που όλα αυτά τα χρόνια η Μονή τα χειρίζεται ως δικά της χωρίς κανένας «να την ενοχλεί»;
Το σημαντικότερο είναι: Τι θα γίνει με όλες τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις των κατοίκων των χωριών αυτών (Κεραμίδι και Βένετο) που οι άνθρωποι τα κατείχαν όλα τα χρόνια ως ιδιοκτήτες δηλώνοντάς τα φυσικά και στο κτηματολόγιο, αλλά που με βάση την άποψη της Μονής όλα ανήκουν σ αυτή και φυσικά και η ίδια θα τα δηλώσει στο κτηματολόγιο;
Θα αναγκαστούν όλοι αυτοί οι άνθρωποι να συρθούν στα δικαστήρια με αβέβαιο μέλλον.
Το θέμα ήταν και συνεχίζει να είναι πολύ σοβαρό.

Μόνο που τώρα με το κτηματολόγιο «έφτασε ο κόμπος στο χτένι» και πρέπει άμεσα να δοθεί οριστική λύση.
Το Ελληνικό Δημόσιο ως άμεσα εμπλεκόμενο έχει το δικαίωμα αλλά και την υποχρέωση να παρέμβει. Αφενός να στηρίξει τα δικαιώματα του και αφ έτέρου να βοηθήσει να αποδοθούν καθαρά στα χωριά και στους κατοίκους τους οι εκτάσεις (δασικές και καλλιεργήσιμες) από τις οποίες έζησαν μια ζωή.
Ο Δήμος Ρήγα Φεραίου ως εκπρόσωπος των χωριών έχει το δικαίωμα αλλά και την υποχρέωση να παρέμβει. Πρέπει να δηλώσει στο κτηματολόγιο όλες ανεξαιρέτως τις παραπάνω δασικές εκτάσεις καθώς επίσης να αναθέσει από τώρα σε έγκριτους νομικούς τη στήριξη στα δικαστήρια τόσο των δασικών εκτάσεων που του ανήκουν όσο και των καλλιεργήσιμων εκτάσεων που ανήκουν στους κατοίκους των χωριών.
Το θέμα φυσικά είναι και πολιτικό. Όλοι αναμένουν τόσο από τους τοπικούς βουλευτές όσο και από τον αρμόδιο υπουργό την παρέμβασή τους για την επίλυση αυτού του σοβαρού θέματος υπέρ φυσικά του ελληνικού Δημοσίου, του Δήμου Ρήγα Φεραίου και των κατοίκων των παραπάνω χωριών.

*Ο Τριαντάφυλλος Παπαϊωάννου είναι πρώην πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Ρήγα Φεραίου, πρόεδρος Τοπικής Κοινότητας Καναλίων

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το