Τοπικά

Διάλεξη για το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας από την πρόεδρο της Βρετανικής επιτροπής αντισεισμικής μηχανικής

Η Σταυρούλα Κοντοέ ΑναπληρώτριαΚαθηγήτρια  στο Imperial College London θα δώσει την Τετάρτη26/05/2021, Ώρα:12:00, διάλεξη για  θεμελίωση θαλάσσιων ανεμογεννητριών σε δυσχερή εδάφη.

Η ώθηση προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, έχει οδηγήσει στην ταχεία ανάπτυξη των θαλάσσιων αιολικών πάρκων παγκοσμίως, με την τεχνογνωσία πλέον να επιτρέπει τη θεμελίωσή τους σε μεγάλα θαλάσσια βάθη και την κατασκευή τους σε μεγάλες αποστάσεις από την ακτή. Για  τον σχεδιασμό των ανεμογεννητριών εξετάζεται η φέρουσα ικανότητα της θεμελίωσης υπό αξονικό και πλευρικό φορτίο, σε στατική καθώς και σε  ανακυκλική φόρτιση, λόγω της δράσης του ανέμου και των κυμάτων. Οι  υπάρχουσες μεθοδολογίες σχεδιασμού είναι γενικά επαρκείς για  κοινέςεδαφικές συνθήκες (π.χ. θεμελιώσεις σε άμμους και αργίλους), αλλά δεν καλύπτουν θεμελιώσεις σε δυσχερείς συνθήκες. Η κιμωλία ειδικότερα, ένα  μαλακός, εύθρυπτος ασβεστόλιθος, με έντονα ψαθυρή συμπεριφορά, είναι  ευρέως διαδεδομένη στη Βόρεια Ευρώπη, δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα στον σχεδιασμό εμπηγνυόμενων πασσάλων. Στην παρουσίαση θα γίνει επισκόπηση των αποτελεσμάτων μιας σειράς εργασιών, με βάση εργαστηριακές δοκιμές σε κιμωλία, δοκιμές πεδίου σε πασσάλους και αριθμητικές προσομοιώσεις πλευρικής φόρτισης πασσάλων της ερευνητικής ομάδας του Imperial College, που έγιναν με σκοπό τη βελτίωση της μεθοδολογίας σχεδιασμού πασσάλων έμπηξης σε κιμωλία.

Σύντομο Βιογραφικό:
Η Σταυρούλα Κοντοέ είναι αναπληρώτρια καθηγήτρια του τμήματος πολιτικών μηχανικών του Imperial College London. Εξειδικεύεται στην υπολογιστική γεωμηχανική και στη γεωτεχνική σεισμική μηχανική. Το ερευνητικό της έργο περιλαμβάνει δημοσιεύσεις σχετικά με τη σεισμική απόκριση σηράγγων, τοίχων αντιστήριξης και φραγμάτων, την επίδραση της τοπογραφίαςστη σεισμική απόκριση του εδάφους, την προσομοίωση εδαφικής ρευστοποίησης, ενώ πιο πρόσφατα έχει αναπτύξει ερευνητικό έργο και
στην υπεράκτια γεωτεχνική μηχανική για τη θεμελίωση ανεμογεννητριών. Αντιπροσωπεύει τη Μεγάλη Βρετανία στην παγκόσμια και στην ευρωπαϊκή ένωση αντισεισμικής μηχανικής, καθώς και στην επιστημονική επιτροπή σε θέματα γεωτεχνικής σεισμικής μηχανικής TC203 της ISSMGE. Είναι πρόεδρος της Βρετανικής επιτροπής αντισεισμικής μηχανικής(SECED), κριτής σε πληθώρα διεθνών επιστημονικών περιοδικών, μέλος συντακτικών επιτροπών (Computers & Geotechnics, Journalof Earthquake Engineering, Geotecnique 2012-2015) και συνδιοργανωτής διεθνών συνεδρίων. Έχει
διακριθεί με το μετάλλιο της Βρετανικής Γεωτεχνικής Ενώσεως (BGA) το 2008, ως κριτής για το περιοδικό Computers & Geotechnics το 2012, με το βραβείο Prakashτο 2017 για τη συμβολή της στη διδασκαλία της γεωτεχνικής μηχανικής και με το βραβείο David Hislop (ICEpublishing)
για την καλύτερη δημοσίευσης σε θέματα υπεράκτιας μηχανικής το 2019.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το