Τοπικά

Διάδρομοι λογοτεχνών-φιλοσόφων… στο 1ο Γυμνάσιο Βόλου 

Ονόματα Ελλήνων λογοτεχνών και αρχαίων φιλοσόφων δόθηκαν στα ντουλαπάκια των μαθητών του 1ου Γυμνασίου Βόλου με στόχο να αποκτήσουν ακόμη μεγαλύτερη έμπνευση για να ασχοληθούν με την ελληνική λογοτεχνία.
Ήδη οι μαθητές είναι ενθουσιασμένοι με την πρωτοβουλία και έχουν ξεκινήσει να συζητούν μεταξύ τους για τους λογοτέχνες και διανοούμενους που έχουν αναγραμμένους στα ντουλαπάκια τους.
«Προσεγγίζουμε τη λογοτεχνία στο σχολείο διαμέσου της δημιουργίας λογοτεχνικών διαδρόμων» τόνισε ο διευθυντής του 1ου Γυμνασίου Βόλου κ. Γιάννης Καραφέρης και πρόσθεσε πως «το 1ο Γυμνάσιο Βόλου λειτουργεί με αίθουσες μαθημάτων, όπως Ιστορίας, Καλλιτεχνικών, Ξένων Γλωσσών, Μαθηματικών. Για τον σκοπό αυτό στους διαδρόμους υπάρχουν για τους μαθητές και τις μαθήτριες ντουλαπάκια. Με την ευκαιρία ενός προγράμματος Erasmus που θα πραγματοποιηθεί αυτές τις μέρες στο σχολείο μας, δώσαμε στα ντουλαπάκια του σχολείου ονόματα σπουδαίων Ελλήνων λογοτεχνών και αρχαίων φιλοσόφων. Έτσι δημιουργήθηκαν δύο διάδρομοι με τις αντίστοιχες θεματολογίες. Προσδοκία μας είναι να δώσουμε έμπνευση στους μαθητές και τις μαθήτριές μας προερχόμενη από το έργο των σπουδαίων αυτών ανθρώπων. Συνολικά διαθέτουμε 500 ντουλαπάκια και θα βάλουμε σε όλα ονόματα διανοούμενων και συγγραφέων».
Αρχιμήδης, Δημόκριτος, Διογένης, Εμπεδοκλής, αλλά και Καμπανέλλης, Καρυωτάκης, Καρκαβίτσας, Λουντέμης, Μυριβήλης, Μακρυγιάννης, είναι μερικά από τα ονόματα λογοτεχνών και αρχαίων φιλοσόφων που έχουν αναγραφεί στα ντουλαπάκια των μαθητών.

Οι μαθητές της Γ’ Τάξης εμφανίστηκαν ενθουσιασμένοι από την όλη εξέλιξη. Η Ακριβή Μαυρομμάτη επισήμανε πως «στο ντουλαπάκι μου έχω τον συγγραφέα Κορνάρο. Είναι πολύ καλή η πρωτοβουλία, γιατί οι μαθητές μπαίνουν στη διαδικασία να εξερευνήσουν και να μάθουν για σημαντικές προσωπικότητες της ελληνικής διανόησης».
Από την πλευρά του ο μαθητής Κωνσταντίνος Τσαβδαρίδης σημείωσε πως «στο ντουλαπάκι μου αναγράφεται το όνομα ενός μεγάλου ποιητή και νομπελίστα, του Οδυσσέα Ελύτη. Θεωρώ πως είναι πολύ ενδιαφέρουσα η προσπάθεια, γιατί μας δίνεται το ερέθισμα για να μάθουμε περισσότερα πράγματα για το έργο και την προσφορά τους. Μάλιστα για κάποιους μαθητές η όλη αναζήτηση μπορεί να είναι και ένα χόμπι λόγω του ενδιαφέροντός τους για τα μαθήματα της κατεύθυνσης ανθρωπιστικών σπουδών».
Παίρνοντας τον λόγο η Αγορίτσα Μαυρομμάτη επισήμανε πως «στο ντουλαπάκι μου έχω το όνομα του αγωνιστή της Ελληνικής Επανάστασης Μακρυγιάννη που έμαθε τα γράμματα σε μεγάλη ηλικία γράφοντας τα απομνημονεύματα της εξέγερσης των Ελλήνων».
Επίσης η Ανδρεανή Χατζηγεωργίου επισήμανε πως «στο ντουλαπάκι έχω γραμμένο το όνομα ενός από τους σημαντικότερους Έλληνες φιλοσόφους, όπως ήταν ο Πλάτων. Είναι πολύ σημαντικό να μάθουν οι σημερινοί μαθητές για τους Έλληνες φιλοσόφους που επηρέασαν την εξέλιξη του δυτικού πολιτισμού».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το