Τοπικά

ΔΕΥΑΜΒ: Αυξήθηκε κατά 5.000 κυβικά η ημερήσια κατανάλωση νερού την τελευταία εβδομάδα

Στην συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΥΑΜΒ αύριο έρχεται προς ψήφιση η λήψη μέτρων για την απρόσκοπτη διανομή πόσιμου νερού. Σύμφωνα με την εισήγηση, σε σύγκριση με την τελευταία εβδομάδα του Ιουνίου του 2020, τα πηγαία νερά είναι φέτος λιγότερα κατά 6.000 κυβικά μέτρα ανά ημέρα. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με μία αύξηση της ημερήσιας κατανάλωσης που παρατηρήθηκε την τελευταία εβδομάδα της τάξης των 5.000 κυβικών μέτρων την ημέρα, οδήγησαν το υδραγωγείο της πόλης σε σχετικά οριακή κατάσταση και στην περιφρούρηση της υδροδότησης μέσω του ελέγχου (μείωσης) της πίεσης στο δίκτυο.
Απέναντι σε αυτή την κατάσταση, με έργα που ήδη ολοκληρώνονται θα ενταχθούν στο υδραγωγείο εντός της επόμενης εβδομάδας 2.500 κυβικά άριστου νερού, από επιπλέον υδρομαστεύσεις πηγών και ολοκληρωμένη αξιοποίηση αργούσης γεώτρησης.

Όπως αναφέρεται, «πρέπει να γίνει κατανοητό, ότι η οικονομική χρήση του πόσιμου νερού, είναι πριν από όλα πράξη αλληλεγγύης, γιατί ακριβώς μόνο έτσι προστατεύεται το περιβάλλον και εξασφαλίζεται η απρόσκοπτη χρήση πόσιμου νερού, από το σύνολο των πολιτών».
Σύμφωνα με την εισήγηση, η ΔΕΥΑΜΒ δεν θα καταφύγει σε μέτρα κατασταλτικά (επιβολής προστίμων), επιδιώκει και ελπίζει στην κατανόηση και αρωγή των πολιτών, ώστε να περιοριστούν φαινόμενα σπατάλης νερού που εκτός από τον αντικοινωνικό χαρακτήρα που έχουν, οδηγούν τελικά στην εξάντληση του φυσικού πόρου και σε φαινόμενα έλλειψης υδροδότησης.

Η Επιχείρηση θα εντείνει την εκστρατεία ευαισθητοποίησης των πολιτών, με αξιοποίηση όλων των μέσων για την ενημέρωσή τους. Στο πλαίσιο αυτό θα εξουσιοδοτηθεί ο ασκών καθήκοντα γενικού διευθυντή, να οργανώσει μια καμπάνια ενημέρωσης των πολιτών που θα περιλαμβάνει δελτία τύπου, καταχωρήσεις σχετικών μηνυμάτων στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο και τακτική ενημέρωση των πολιτών για την εξέλιξη των έργων της υπηρεσίας.
Σε ότι αφορά στην λειτουργία της υπηρεσίας, όπως αναφέρεται, τη θερινή περίοδο τα υδραγωγεία δέχονται την μεγαλύτερη πίεση και η εμφάνιση βλαβών είναι συχνότερη. Έτσι έχουν ενισχυθεί τα συνεργεία αντιμετώπισης των βλαβών τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες και ενδεχομένως να παραστεί ανάγκη αναστολής των θερινών αδειών του τεχνικού προσωπικού. Στην περίπτωση που αυτό (η αναστολή αδειών) καταστεί αναγκαίο μέτρο θα εφαρμοστεί με απόφαση του ασκούντος καθήκοντα γενικού δ/ντη.

Η λύση στο υδροδοτικό πρόβλημα της Αγριάς όπως και του συνόλου των οικισμών του ανατολικού τμήματος του Δήμου Βόλου, θα δοθεί με την αξιοποίηση των νερών των πηγών Ζάγγα και Αγ. Ιωάννη. Οι πηγές αυτές έχουν σταθερή ημερήσια παροχή καθ όλη την διάρκεια του έτους που ανέρχεται σε 16.500 κυβικά μέτρα νερού ανά ημέρα. Το έργο περιλαμβάνει
– Κατασκευή αντλιοστασίου στο υψόμετρο των πηγών
– Κατασκευή κεντρικής δεξαμενής 1000 κυβικών μέτρων
– Κατασκευή δικτύου αγωγών και διασυνδέσεων με το σύνολο των υδραγωγείων

Σήμερα η ΔΕΥΑΜΒ βρίσκεται στη φάση ανάθεσης της μελέτης και ευελπιστεί σε ένα χρόνο να προχωρήσει στη δημοπράτηση του έργου εκτιμώμενου προϋπολογισμού 15 εκ. ευρώ.
Σε ότι αφορά στις πηγές Ανεμούτσας, με τις ιδιαίτερες ονομασίες Μανωλάκη, Μπούρμουλο και Μορσιά, σημειώνεται για μια ακόμη φορά ότι το νερό αυτών των πηγών ΔΕΝ είναι κατάλληλο για ανθρώπινη κατανάλωση αφενός και αφετέρου πρακτικά αυτές οι πηγές έχουν πλέον στερέψει.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το