Ελλάδα

«Δεσμοί αίματος» τρομοκρατών και υποκόσμου

ΞΗΡΟΣ

Πρόσωπα-κλειδιά, που ανοίγουν «πόρτες» στην έρευνα της νεοτρομοκρατίας, χαρακτηρίζουν οι αστυνομικοί τους δύο συνεργάτες του Χριστόδουλου Ξηρού που συνελήφθησαν στην Καλαμάτα.

Πρόκειται για έναν απότακτο αστυνομικό από τη Μάνη και έναν Αλβανό υπήκοο, οι οποίοι φέρεται να συμμετείχαν στον «επιχειρησιακό βραχίονα» της ομάδας που οργάνωσε το σχέδιο «Γοργοπόταμος» για την απελευθέρωση φυλακισμένων μελών της Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς από τον Κορυδαλλό.

Ο 37χρονος Αλβανός είναι το ίδιο πρόσωπο που ως Θεοχάρης Χρυσάκης είχε ενοικιάσει τη μονοκατοικία-γιάφκα στην Ανάβυσσο. Ο δε 54χρονος απότακτος αστυνομικός εκτιμάται ότι έχει σχέση με γνωστό ποινικό κρατούμενο και του αποδίδεται ο ρόλος της προμήθειας των όπλων. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρουν οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής, πρόκειται για συλλήψεις που επιβεβαιώνουν τη σχέση μεταξύ «σκληρών» ποινικών και τρομοκρατών.

Οι δύο φερόμενοι ως συνεργοί του «Μανώλη» της 17 Νοέμβρη συνελήφθησαν το απόγευμα της Τρίτης στην Καλαμάτα μέσα στο αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν. Σε κεντρικό σημείο της μεσσηνιακής πρωτεύουσας, στη διασταύρωση των οδών Κρήτης και Φιλελλήνων, δύο τζιπ της Αντιτρομοκρατικής κατάφεραν να ακινητοποιήσουν το όχημα και να πιάσουν στον… ύπνο τους επιβαίνοντες.

Μαρτυρίες αναφέρουν ότι οι αστυνομικοί φορούσαν κουκούλες full face, πήραν τους δύο άνδρες και έφυγαν μαζί τους. Πηγές από την ΕΛ.ΑΣ. αναφέρουν ότι ο απότακτος αστυνομικός είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον Χριστόδουλο Ξηρό. Οι ίδιες πηγές επιβεβαιώνουν ότι αμέσως μετά τη σύλληψή του «Μανώλη» της 17Ν στην Ανάβυσσο, ο 37χρονος κατέφυγε στο σπίτι του απότακτου αστυνομικού κοντά στο Γύθειο, όπου βρήκε καταφύγιο.

Βασικά στελέχη
Σύμφωνα με υψηλόβαθμους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ., οι δύο συλληφθέντες αποτελούν βασικά στελέχη του επιχειρησιακού πυρήνα του σχεδίου επίθεσης και ανατίναξης των φυλακών Κορυδαλλού και υπόθαλψης του Χριστόδουλου Ξηρού. Πληροφορίες του «Εθνους» αναφέρουν ότι αποτυπώματα και γενετικό υλικό του «Θεοχάρη» έχουν ταυτοποιηθεί μέσα στον χώρο της γιάφκας της Αναβύσσου.

Το γεγονός ότι και οι δύο συλληφθέντες έχουν παρελθόν εγκληματικής δράσης και έχουν εκτίσει ποινή κάθειρξης στον Κορυδαλλό μαρτυρά ότι προέρχονται από τον χώρο του κοινού ποινικού εγκλήματος. Οι αστυνομικοί συνδέουν τον 54χρονο με συγκεκριμένο κρατούμενο στις φυλακές Κορυδαλλού, ο οποίος θεωρείται «συμπαθών» των Πυρήνων. Η σχέση των τρομοκρατών με ποινικούς δίνει μία σοβαρή εξήγηση στους ειδικούς για τη δυνατότητα προμήθειας του οπλοστασίου που βρέθηκε στις γιάφκες της Αναβύσσου και της Περαχώρας Λουτρακίου.

Σε εξέλιξη βρίσκονταν μέχρι αργά χθες το βράδυ οι έρευνες στα σπίτια των συλληφθέντων στη Μεσσηνία και την Αττική. Την ίδια στιγμή, συνεχίζεται η αναζήτηση της 22χρονης Αγγελικής Σ., της κοπέλας που βοηθούσε την οργάνωση του Χρ. Ξηρού με χαρτογραφήσεις και επαφές με φυλακισμένα μέλη των Πυρήνων. Οι αξιωματικοί εκτιμούν ότι μετά τη σύλληψη των δύο στην Καλαμάτα, τα περιθώρια για τη νεαρή στενεύουν και η σύλληψή της θεωρείται θέμα χρόνου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους», κλιμάκιο αστυνομικών αναζητά από ποιο κατάστημα γνωστής αλυσίδας που εμπορεύεται εργαλεία, αγόρασε ο Χρ. Ξηρός τα πυροτεχνήματα που βρέθηκαν στις γιάφκες του Λουτρακίου και της Αναβύσσου. Η αλυσίδα εισάγει αποκλειστικά στην Ελλάδα τα συγκεκριμένα πυροτεχνήματα με την επωνυμία «Enigma Fireworks».

Οι αστυνομικοί σαρώνουν τα καταστήματα της αλυσίδας που εντοπίζονται γύρω από την τοποθεσία των δύο σπιτιών, ώστε να βρουν το υλικό από τις κάμερες ασφαλείας και να διαπιστώσουν ποιοι ήταν μαζί με τον Ξηρό όταν αγόρασε τα πυροτεχνήματα. Αν καταφέρουν να βρουν τα βίντεο, θα φτάσουν και στην ταυτότητα και των άλλων συνεργών του τρομοκράτη.

Υπηρετούσε στην… Αντιτρομοκρατική!

Στην ΕΚΑΜ (Ειδική Κατασταλτική Αντιτρομοκρατική Μονάδα) υπηρετούσε ο 54χρονος Χρήστος Πατουχέας, που συνελήφθη για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση και υπόθαλψη εγκληματία.

Ο συλληφθείς εκδιώχθηκε από το Σώμα στις αρχές της δεκαετίας του 2000, όταν ενεπλάκη σε υπόθεση αρχαιοκαπηλίας. Πριν από δύο χρόνια είχε απασχολήσει ξανά τις Αρχές, όταν κατηγορήθηκε για συμμετοχή σε κύκλωμα λαθρεμπορίας τσιγάρων, που είχε εξαρθρωθεί στην Πελοπόννησο.

Τα μέλη του συγκεκριμένου κυκλώματος είχαν εισαγάγει 450.000 πακέτα λαθραίων τσιγάρων, ενώ οι διαφυγόντες δασμοί και φόροι είχαν υπολογιστεί ότι ξεπερνούν τα 1.500.000 ευρώ. Για την υπόθεση είχε εκτίσει ποινή φυλάκισης περίπου ενός έτους και αποφυλακίστηκε το καλοκαίρι του 2014.

Μετά τη σύλληψη του Μανώλη της 17Ν στην Ανάβυσσο, ο απότακτος αστυνομικός φέρεται να κατέφυγε στο σπίτι του στο Οίτυλο Λακωνίας, μαζί με τον Αλβανό συνεργό του. Ο 54χρονος ήταν γνωστός στην τοπική κοινωνία και όλοι γνώριζαν ότι είχε αποτάχθηκε από την ΕΛ.ΑΣ. και το όνομά του είχε εμπλακεί σε ποινικές υποθέσεις.

Ωστόσο, κάτοικοι του χωριού τον χαρακτηρίζουν στο «Εθνος» ως ένα ήσυχο οικογενειάρχη, με μεγάλη αδυναμία στους γιους του.

Στη Μάνη παρουσιαζόταν ως συνταξιούχος αστυνομικός, που πλέον ασχολιόταν επιχειρηματικά με την παραγωγή άλατος, καθώς είχε νοικιάσει μαζί με την οικογένειά του αλυκή της εκκλησίας.

Ο «Θεοχάρης»
Ο δεύτερος συνεργός του Χρ. Ξηρού είναι ένας 37χρονος Αλβανός υπήκοος, ο οποίος -σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ.- ήταν αυτός που φέρεται να ενοικίασε τη μονοκατοικία-γιάφκα της Αναβύσσου.

Πρόκειται για το άτομο που εμφανιζόταν στον ιδιοκτήτη του σπιτιού, αλλά και στους περίοικους, ως υπαξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού με το όνομα «Θεοχάρης». Ο 37χρονος είναι και αυτός γνώριμος των Αρχών, είχε συλληφθεί για υποθέσεις ναρκωτικών και αποφυλακίστηκε τον Νοέμβριο του 2013.

Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. τοποθετούν τους δύο συλληφθέντες στον «υπηρεσιακό βραχίονα» της ομάδας Ξηρού, που μεσολάβησαν για να αποκτηθεί ο βαρύς οπλισμός που βρέθηκε στις γιάφκες σε Ανάβυσσο και Λουτράκι. Οι δύο συλληφθέντες αντιμετωπίζουν βαρύτατες κατηγορίες.

Ο επίκουρος ειδικός εφέτης ανακριτής Αθηνών άσκησε σε βάρος τους ποινικές διώξεις για ένταξη σε τρομοκρατική οργάνωση, κατασκευή, προμήθεια και κατοχή από κοινού εκρηκτικών υλών και βομβών, παράνομης κατοχής πολεμικών τυφεκίων, πιστολιών, χειροβομβίδων, πυρομαχικών, εκρηκτικών μηχανισμών και άλλων ειδών πολεμικού υλικού, πλαστογραφίας, άλλων εγκληματικών πράξεων και υπόθαλψης εγκληματία.

ΜΑΡΙΑ ΨΑΡΑ – ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΜΠΙΝΤΕΛΑΣ

Ο 54ΧΡΟΝΟΣ
Η απόταξη από την ΕΛ.ΑΣ., οι αλυκές και το ρεπορτάζ

Από τα σύννεφα έπεσαν οι λιγοστοί κάτοικοι του μικρού χωριού Χοτάσια στα σύνορα της Μεσσηνιακής και της Λακωνικής Μάνης. Μπορεί όλοι να γνώριζαν το παραβατικό παρελθόν του Χρήστου Πατουχέα, που τον οδήγησε στην απόταξή του από την ΕΚΑΜ της Ελληνικής Αστυνομίας, κανένας όμως δεν φανταζόταν ότι ήταν συνεργάτης του Χριστόδουλου Ξηρού. Παντρεμένος, με δύο μεγάλα αγόρια, ο Χρήστος Πατουχέας ζούσε μεταξύ της Αθήνας και του χωριού του, όπου ζει και η 85χρονη μητέρα του.

Τα τελευταία χρόνια ασχολούνταν, όπως άλλωστε και οι λιγοστοί κάτοικοι της Χοτάσιας, με την παραγωγή αλατιού στα βράχια της θάλασσας. Πριν από λίγα χρόνια είχε ενοικιάσει την αλυκή της εκκλησίας του γειτονικού χωριού Θαλάμες της Μεσσηνιακής Μάνης.

Μάλιστα, το 2011 το «Εθνος» είχε δημοσιεύσει ρεπορτάζ για το θέμα. Στους κατοίκους του χωριού απαγορεύτηκε να πλησιάσουν το σπίτι του, το οποίο φυλασσόταν από ισχυρή ομάδα αστυνομικών, και η Αντιτρομοκρατική προέβη σε λεπτομερή έλεγχο.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το