Ελλάδα

Δέσμευση Μπάιντεν για παρέμβαση προς την Τουρκία

newego_LARGE_t_1101_54402127

Την υπόσχεση ότι θα ζητήσει από τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν να σταματήσουν οι προκλήσεις εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας, έδωσε ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζόζεφ Μπάιντεν στον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη.

Οι δύο είχαν τηλεφωνική επικοινωνία που κράτησε μία ώρα και σ’ αυτήν επιβεβαιώθηκαν οι εξαιρετικές σχέσεις της Κύπρου και της Αμερικής.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου της Κύπρου, «κατά τη διάρκεια της συνομιλίας τους, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Αντιπρόεδρος Μπάιντεν συζήτησαν το θέμα της απαράδεκτης παραβίασης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη από την Τουρκία, όπως επίσης και τις προσπάθειες από πλευράς Ηνωμένων Πολιτειών για τερματισμό των προκλήσεων αυτών».

Στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται ότι «ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ έδειξε πλήρη κατανόηση στις θέσεις του Προέδρου Αναστασιάδη, ιδιαίτερα για το αναφαίρετο δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα εντός της ΑΟΖ της».

Σύμφωνα πάντα με τον κ. Χριστοδουλίδη, «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε σαφές πως χωρίς την άρση των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας δεν υπάρχει προοπτική επανέναρξης των συνομιλιών. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Αντιπρόεδρος εξέφρασε την πρόθεση των ΗΠΑ για την ανάληψη εντονότερης διπλωματικής δράσης, έτσι ώστε να καταστεί εφικτό, μακριά από προκλήσεις και παράνομες ενέργειες, να επαναρχίσει ο διάλογος», τόνισε ο εκπρόσωπος.

Ο κ. Αναστασιάδης και ο κ. Μπάιντεν συμφώνησαν να βρίσκονται σε συνεχή επαφή, ενόψει και της επικείμενης επίσκεψης του Αμερικανού Αντιπροέδρου στην Τουρκία, στις 20 Νοεμβρίου.

ΠΗΓΗ:ΕΘΝΟΣ

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το