Πολιτισμός

Η «εξέγερση» των σκύλων «άνοιξε» 55ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου

Festival

Με την ταινία του Κορνέλ Μούντρουτσο, Λευκός Θεός, ξεκίνησε το βράδυ της Παρασκευής το 55ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Η ταινία αναφέρεται σε μία εξέγερση σκύλων, αλλά στην πραγματικότητα, όπως λέει ο ούγγρος σκηνοθέτης, αποτελεί μία παραβολή για την άνοδο του φασισμού στη χώρα του.

Το Φεστιβάλ που διαρκεί έως τις 9 Νοεμβρίου, πραγματοποιεί συνολικό αφιέρωμα στο έργο του Μούντρουτσο.

Στη δεκαήμερη γιορτή του σινεμά θα παραστούν σημαντικές κινηματογραφικές προσωπικότητες: η ηθοποιός και τραγουδίστρια Χάνα Σιγκούλα, ο σέρβος κινηματογραφιστής Ζέλιμιρ Ζίλνικ και ο Ραμίν Μπαχράνι, ο ιρανικής καταγωγής εκπρόσωπος του ανεξάρτητου αμερικανικού σινεμά.

Δυστυχώς, ο αγαπημένος του ελληνικού κοινού Φατίχ Ακίν που επρόκειτο να βρεθεί στην Θεσσαλονίκη για να παρουσιάσει την νέα του ταινία The Cut με θέμα την γενοκτονία των Αρμενίων, δεν θα παραστεί τελικά λόγω ασθενείας.

Στη λήξη του Φεστιβάλ θα προβληθεί ο φετινός Χρυσός Λέοντας της Βενετίας: η ταινία του Σουηδού Ρόι Άντερσον με τον υπέροχο τίτλο Ένα περιστέρι έκατσε σε ένα κλαδί, συλλογιζόμενο την ύπαρξή του. Δείγμα σουρεαλιστικού σινεμά, το Περιστέρι ασχολείται με το τι σημαίνει να είσαι άνθρωπος.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο

Μοιραστείτε το