Ελλάδα

Δεν θα χειρουργεί μέχρι τη δίκη του ο γιατρός που τοποθέτησε γαστρικό δακτύλιο σε ανήλικη και πέθανε

Στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο παραπέμπεται για κακούργημα ο χειρουργός που είχε τοποθετήσει γαστρικό δακτύλιο σε 15χρονη από την Επανομή Θεσσαλονίκης το 2021 με αποτέλεσμα η ανήλικη να χάσει τη ζωή της πέντε ημέρες αργότερα.

Ο γιατρός φέρεται να αγνόησε τις συνεχείς εκκλήσεις των γονιών της για βοήθεια παρά τους πόνους της ανήλικης μετά την εγχείρηση. Παράλληλα, το δικαστικό συμβούλιο αποφάσισε να απαγορευτεί στον γιατρό να διενεργήσει οποιαδήποτε επέμβαση μέχρι να δικαστεί.

Τι αναφέρει το βούλευμα
Σύμφωνα με το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών, ο χειρουργός παραπέμπεται για το αδίκημα της έκθεσης διά παραλείψεως από την οποία προέκυψε θάνατος, για χρήση πλαστού εγγράφου και υπεξαγωγή του. Στο βούλευμα επισημαίνεται ότι ο γιατρός παρά τις εκκλήσεις για τους φριχτούς πόνους που είχε η 15χρονη μετά την επέμβαση, της έδωσε εξιτήριο και της συνέστησε να πάρει παυσίπονα. Τελικά, η κοπέλα πήγε σε ιδιωτική κλινική όπου και έχασε τη ζωή της από σηπτικό σοκ και πολυοργανική ανεπάρκεια.

Καταρρίπτονται οι ισχυρισμοί του

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, ο κατηγορούμενος φέρεται επίσης να χρησιμοποίησε έγγραφο με το οποίο παρουσίαζε ότι η ανήλικη συναίνεσε με την υπογραφή της στην επέμβαση και ότι ενημερώθηκε για επιπλοκές. Δύο γραφολογικές πραγματογνωμοσύνες όμως καταρρίπτουν τους ισχυρισμούς του και αποδίδουν την υπογραφή σε άγνωστο πρόσωπο. Ακόμη, παραπέμπεται να δικαστεί για υπεξαγωγή εγγράφων, καθώς κατηγορείται ότι παρέδωσε ελλιπές CD με τη διαδικασία της επέμβασης, όταν του ζητήθηκε από τις δικαστικές αρχές.

Το δικαστικό συμβούλιο έκρινε και ότι πρέπει να του απαγορευτεί να διενεργεί χειρουργικές επεμβάσεις. Αυτός ο όρος δεν έχει ξαναχρησιμοποιηθεί σε υπόθεση ιατρικού λάθους, αλλά στην προκειμένη περίπτωση ο γιατρός έχει δύο ακόμη καταδίκες για παρόμοιους θανάτους.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το