Τοπικά

Δεν πληρώνω, δεν πληρώνω στην Εφορία “Θ”

Παραμένουν τα προβλήματα

Ξαναζωντάνεψε εδώ και 40 ημέρες το «κίνημα» «δεν πληρώνω» στο Βόλο, αυτή τη φορά με τη μη προσέλευση οφειλετών του Δημοσίου στις Εφορίες, προκειμένου να υπαχθούν στις ρυθμίσεις με τις 72 ή τις 100 δόσεις. Λόγω των πολιτικών εξελίξεων οι οφειλέτες δεν προχωρούν από τις αρχές Δεκεμβρίου μέχρι και σήμερα σε υποβολή αιτήσεων υπαγωγής στη ρύθμιση.

Προφανώς αναμένουν τις εξαγγελίες της νέας Κυβέρνησης και ελπίζουν σε ηπιότερες ρυθμίσεις. Είναι χαρακτηριστικό πως σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος της Δ.Ο.Υ. Βόλου «ένας-δύο οφειλέτες επιζητούν καθημερινά να υπαχθούν στη ρύθμιση, όταν πριν την ανακοίνωση για την διαδικασία εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας ήταν δεκάδες».

Αντίθετη πάντως είναι η εικόνα στον ΟΑΕΕ Βόλου, όπου καθημερινά 10-20 οφειλέτες ασφαλιστικών εισφορών προσέρχονται και καταθέτουν αιτήσεις υπαγωγής στη ρύθμιση.

Για να υπαχθεί κάποιος στη ρύθμιση θα πρέπει να υποβάλει αίτηση μέχρι και τις 31Μαρτίου 2015. H αίτηση  υποβάλλεται ηλεκτρονικά μέσω της διαδικτυακής εφαρμογής στην ιστοσελίδα της ΓΓΠΣ (www.gsis.gr).

Εξαιρετικά και σε περίπτωση που υφίσταται τεχνική αδυναμία διαδικτυακής υποστήριξης, η αίτηση υποβάλλεται στη ΔOY, ο προϊστάμενος της οποίας είναι αρμόδιος για την επιδίωξη της είσπραξης της οφειλής και εξετάζει την αίτηση και τις προϋποθέσεις υπαγωγής.

Υπάγονται στη ρύθμιση βεβαιωμένες έως και την 1η Οκτωβρίου 2014 οφειλές, που κατά την ημερομηνία της αίτησης υπαγωγής έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση ή διευκόλυνση τμηματικής καταβολής οφειλών, των οποίων οι όροι τηρούνται.

Προϋπόθεση για την υποβολή αίτησης είναι να έχουν υποβληθεί οι φορολογικές δηλώσεις των προηγουμένων ετών. Αν ο φορολογούμενος δηλώσει ψευδώς ότι έχει υποβάλει τις φορολογικές του δηλώσεις και από τις διασταυρώσεις προκύψει ότι χρωστά δηλώσεις, θα πρέπει πρώτα να τις υποβάλει και μετά να υπαχθεί στη ρύθμιση.

H ρύθμιση παρέχει τη δυνατότητα πληρωμής των ληξιπρόθεσμων χρεών με κούρεμα από 20% έως και 100% των προσαυξήσεων ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων που θα επιλέξει κάθε οφειλέτης.

Συγκεκριμένα, ο νόμος ορίζει ότι για εφάπαξ εξόφληση διαγράφεται το 100% των προσαυξήσεων, για 12 μηνιαίες δόσεις διαγράφεται το 90% των προσαυξήσεων, για 24 δόσεις ποσοστό 80%, για 36 δόσεις 70%, για 48 δόσεις 60%, για 60 δόσεις 50%, για 72 δόσεις 30%, ενώ για τις 100 δόσεις η διαγραφή των προσαυξήσεων περιορίζεται σε 20%. H κάθε δόση δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 50 ευρώ.

Η πρώτη δόση της ρύθμισης θα είναι καταβλητέα μέσα σε τρεις εργάσιμες ημέρες από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης. Η καταβολή των δόσεων θα διενεργείται σε τράπεζες και ΕΛΤΑ με την χρήση μοναδικού κωδικού πληρωμής ή στην κατά περίπτωση υπηρεσία της φορολογικής διοικήσεως.

Κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης υπολογίζονται οι απαλλαγές, αλλά και τόκος που ανέρχεται σε 4,56% ετησίως και επιβαρύνει τις υπαχθείσες στη ρύθμιση οφειλές. Από την υπαγωγή στη ρύθμιση και όσο αυτή διαρκεί, οι οφειλές δεν επιβαρύνονται με προσαυξήσεις, τόκους και πρόστιμα εκπρόθεσμης καταβολής.

 

Απαλλάσσονται από την τήρηση βιβλίων

 

 

Απαλλάσσονται από το φορολογικό έτος (περίοδο) 2015 και εφεξής μόνο από την ενημέρωση λογιστικών αρχείων (βιβλία) οι πολύ μικρές οντότητες οι οποίες:

-Είναι ατομικές επιχειρήσεις (φυσικά πρόσωπα) που πωλούν αγαθά ή προσφέρουν υπηρεσίες, αποκλειστικά από σταθερά σημεία μετά από άδεια των αρμόδιων υπηρεσιών, με εξαίρεση τις λαϊκές αγορές και τα παζάρια. Στη απαλλαγή αυτή, εντάσσονται, ενδεικτικά και όχι περιοριστικά, οι στιλβωτές υποδημάτων καθώς και οι πωλητές κουλουριών, ψημένων καλαμποκιών, κάστανων, ξηρών καρπών, καρύδας ή άλλων αγαθών, που πωλούνται ή προσφέρονται.

-Είναι ατομικές επιχειρήσεις (φυσικά πρόσωπα) που απαλλάσσονται από τον ΦΠΑ λόγω ύψους ακαθαρίστων εσόδων με εξαίρεσή τους εκμεταλλευτές ταξί, τα πρατήρια υγρών καυσίμων και τους πωλητές πετρελαίου θέρμανσης.

-Είναι ατομικές επιχειρήσεις (φυσικά πρόσωπα) – πλανόδιοι λιανοπωλητές λαχείων.

-Είναι οντότητες που εντάσσονται στο ειδικό καθεστώς κατ΄ αποκοπή καταβολής του ΦΠΑ.

 

Απαλλαγή από απογραφή

 Εν τω μεταξύ με άλλη απόφαση της ΓΓΔΕ απαλλάσσονται από την υποχρέωση διενέργειας φυσικής απογραφής ορισμένες κατηγορίες επιχειρήσεων, όπως:

  • Φαρμακεία.
  • Αγρότες και αγροτικές εκμεταλλεύσεις (ειδικού και κανονικού καθεστώτος ΦΠΑ).
  • Ανθοπωλεία.
  • Βιβλιοπωλεία.
  • Αρτοποιεία και πρατήρια άρτου.
  • Ζαχαροπλαστεία.
  • Εστιατόρια, κέντρα διασκέδασης, μπαρ, καφετέριες, κυλικεία, αναψυκτήρια.
  • Επιχειρήσεις εμπορίας ειδών διατροφής (παντοπωλεία, μίνι μάρκετ, ιχθυοπωλεία, οπωρολαχανοπωλεία, κρεοπωλεία κλπ), ψιλικών, ηλεκτρονικών ανταλλακτικών και εξαρτημάτων, καπνοβιομηχανικών προϊόντων (πώληση χονδρική), χρωμάτων κ.λπ.
  • Περίπτερα

Οι ανωτέρω επιχειρήσεις απαλλάσσονται από την υποχρέωση διενέργειας φυσικής απογραφής ακόμα και όταν ασκούν και άλλη δραστηριότητα, εφόσον ο καθαρός κύκλος εργασιών της τελευταίας δεν υπερβαίνει τα 150.000 ευρώ.

Από τη συγκεκριμένη υποχρέωση απαλλάσσονται επίσης και τα πρατήρια βενζίνης, δεδομένου ότι τα αποθέματα αυτών προσδιορίζονται από το σύστημα εισροών-εκροών. Σε περίπτωση που τα εν λόγω πρατήρια πωλούν και λοιπά προϊόντα (π.χ. λιπαντικά, είδη αυτοκινήτου, τσιγάρα, αναψυκτικά κ.λπ.) απαλλάσσονται από την υποχρέωση διενέργειας φυσικής απογραφής, εφόσον ο ετήσιος καθαρός κύκλος εργασιών της παράλληλης αυτής δραστηριότητας δεν υπερβαίνει το ποσό των 150.000 ευρώ.

 

 

 

 

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το