Οικονομία

Δεν επιβεβαιώνει τη βιωσιμότητα του χρέους η έκθεση του ΔΝΤ

International Monetary Fund (IMF) Managing Director Christine Lagarde returns to her office after an interview at IMF headquarters in Washington July 1, 2015. Greece's last-minute overtures to international creditors for financial aid on Tuesday were not enough to save the country from becoming the first developed economy to default on a loan with the International Monetary Fund. REUTERS/Jonathan Ernst

Οι νομικές λεπτομέρειες της μη πληρωμής των δόσεων και το αίτημα για παράταση των πληρωμών τέθηκαν στην επίσημη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του ΔΝΤ που έγινε με αίτημα της Κριστίν Λαγκάρντ.

Το αίτημα για παράταση αφέθηκε να συζητηθεί μετά το δημοψήφισμα, ενώ αποφασίστηκε να δοθεί σήμερα στη δημοσιότητα η έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους που ετοίμασε το Ταμείο. Δεν επιβεβαιώνεται και επίσημα η βιωσιμότητα.

Το ερώτημα, ωστόσο, της παράτασης δεν μπορεί να απαντηθεί καθώς υπάρχουν ισχυρές απόψεις και από τις δύο πλευρές. Σημειώνεται, ωστόσο, ότι είναι πρακτική του Ταμείου να απορρίπτει αιτήσεις για παράταση και η τελευταία φορά ήταν πριν 30 χρόνια. Αρα, με τα δεδομένα αυτά θα είναι μεγάλη έκπληξη η αποδοχή του αιτήματος του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Η κ. Λαγκάρντ υπογράμμισε στο δ.σ. ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πιστεύει πως ο καλύτερος τρόπος για να βοηθηθεί η Ελλάδα είναι μέσω της προσέγγισης που προτείνει η ίδια, δηλαδή να λάβει η Ελλάδα μέτρα για να μεταρρυθμίσει την οικονομία της και οι Ευρωπαίοι εταίροι της να παρέχουν πρόσθετη χρηματοδότηση και ελάφρυνση του χρέους.

Η κ. Λαγκάρντ υποσχέθηκε ότι το Ταμείο είναι έτοιμο να συνεχίσει αυτή την προσέγγιση με τις ελληνικές αρχές αλλά και τους Ευρωπαίους. Το ΔΝΤ αναφέρει επίσης, ότι δεν θα αποφασίσει το ίδιο τις επιπτώσεις που θα έχει για την Ελλάδα η μη πληρωμή των δανείων, αλλά αυτό θα καθοριστεί από άλλους δανειστές. Το Ταμείο, όμως, δεν θεωρεί χρεοκοπία την μη πληρωμή των δόσεων, διότι δεν είναι αυτό που αποφασίζει για το θέμα.

Στο ΔΝΤ εκφράζουν μεγάλη ανησυχία για την κατάσταση στην Ελλάδα, και σύμφωνα με πληροφορίες, έγινε συζήτηση για την ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους που είναι αρνητική. Κάποια μέλη του συμβουλίου αντιμετώπισαν με δυσπιστία το θέμα, ενώ άλλα επέμεναν ότι πρέπει να δημοσιοποιηθεί αυτή η έκθεση η οποία είναι πολύ διαφορετική από την ευρωπαϊκή.

Πηγή:ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το