Οικονομία

Δεν δέχονται οι δανειστές τον ακατάσχετο λογαριασμό

«Πάγο» στα σχέδια της κυβέρνησης για τη δημιουργία ειδικού ακατάσχετου λογαριασμού για τις επιχειρήσεις που έχουν παλαιές ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία έβαλαν οι δανειστές και όπως σημείωνε χαρακτηριστικά υψηλόβαθμο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου ενδέχεται το μέτρο τελικά να μην εφαρμοσθεί.

Τώρα το οικονομικό επιτελείο καλείται να αναζητήσει άλλα ισχυρά κίνητρα προς τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες προκειμένου να εγκαταστήσουν συσκευές POS που θα αντισταθμίσουν τη μη θέσπιση ακατάσχετου λογαριασμού στον οποίο θα κατέληγαν οι εισπράξεις που θα γίνονταν με πλαστικό χρήμα.

Το σχέδιο που ήθελε να εφαρμόσει η κυβέρνηση προέβλεπε τη δημιουργία ενός ακατάσχετου λογαριασμού στον οποίο θα μπαίνουν αυτόματα όλες οι εισπράξεις από τις ηλεκτρονικές συναλλαγές και με πάγια εντολή θα πληρώνονται σε μηνιαία βάση αυτόματα, οι οφειλές σε Εφορία (ΦΠΑ, Φόρος Μισθωτών Υπηρεσιών, δόσεις ρυθμίσεων), ασφαλιστικά ταμεία και η μισθοδοσία.

«Κόκκινη κάρτα»
Οι δανειστές έδειξαν «κόκκινη κάρτα» αφού θεωρούν ότι το Δημόσιο θα πρέπει να μπορεί να κατάσχει ποσά και από αυτόν τον λογαριασμό, ειδικά τώρα που αυξάνονται διαρκώς οι συναλλαγές με «πλαστικό χρήμα», άρα και τα έσοδα από αυτού του είδους τις συναλλαγές.

Στο άλλο νομοσχέδιο που αφορά την οικειοθελή αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων, έχουν παραμείνει ακόμη ανοικτά ζητήματα, τα οποία όμως αναμένεται να επιλυθούν σε τεχνικό επίπεδο.

Το βασικότερο είναι το ύψος του συντελεστή βάσει του οποίου θα φορολογηθούν όσοι προχωρήσουν στην οικειοθελή αποκάλυψη των αδήλωτων εισοδημάτων τους. Το κουαρτέτο και κυρίως το ΔΝΤ πρότειναν στην ελληνική πλευρά οι προσαυξήσεις αυτές μαζί με τον κύριο φόρο να φτάνουν ακόμη και το 120% του κεφαλαίου που δεν έχει δηλωθεί στην Εφορία.

Δηλαδή, όποιος αποκαλύψει «κρυφά» εισοδήματα δεν θα έχει κανένα κέρδος, αφού η Εφορία ουσιαστικά θα του κατάσχει ολόκληρο το ποσό που έχει αποκρύψει, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις θα πρέπει να πληρώσει και έξτρα φόρο. Λιγότερο συντηρητική -και πιο κοντά με τις ελληνικές «θέσεις»- είναι η πρόταση της ευρωπαϊκής πλευράς των δανειστών για φόρο 65% στα «κρυφά» κεφάλαια.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δύο πλευρές φαίνεται να συγκλίνουν στην πρόταση η συνολική φορολογική επιβάρυνση (κύριος φόρος και προσαυξήσεις) για όσους αποκαλύψουν οικειοθελώς τα αδήλωτα κεφάλαια να κινείται περίπου στο 60% των «κρυφών» εισοδημάτων.

Πολύ κοντά είναι οι δύο πλευρές στο θέμα του Υπερταμείου και συγκεκριμένα για τα πρόσωπα (τρεις Ελληνες) που θα στελεχώσουν το Εποπτικό Συμβούλιο.

Τα προαπαιτούμενα
Η κυβέρνηση προτίθεται την επόμενη εβδομάδα να προχωρήσει όλες τις απαραίτητες νομοθετικές ενέργειες με έναν εφαρμοστικό νόμο προκειμένου να έχουν ολοκληρωθεί όλα τα προαπαιτούμενα έως το τέλος Σεπτεμβρίου και στο Eurogroup της 10ης Οκτωβρίου να ληφθεί απόφαση για την εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ.

Το γενικό συμπέρασμα από την ολοκλήρωση αυτού του κύκλου της διαπραγμάτευσης είναι ότι αυτή κινήθηκε σε θετική κατεύθυνση με εξαίρεση τον ειδικό ακατάσχετο λογαριασμό για τις επιχειρήσεις. «Σήμερα είμαι πολύ πιο ευχαριστημένος απ’ ό,τι ήμουν στην αρχή της εβδομάδας, καθώς αμβλύνθηκαν αρκετές ανησυχίες και υπάρχει μεγάλη πρόοδος», δήλωσε αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών, ο οποίος προετοιμάζεται για τις 17 Οκτωβρίου που θα ξεκινήσει η δεύτερη αξιολόγηση.

Ενα ακόμη θέμα για το οποίο η Αθήνα δεν πέτυχε αυτό που ήθελε και σε αυτήν τη διαπραγμάτευση ήταν αυτό της μείωσης των πλεονασμάτων κάτω από το 3,5% μετά το 2018. Οι δανειστές απέρριψαν την ελληνική πρόταση για «κούρεμα» των στόχων στο 2,5% το 2019 και στο 2% το 2020. Ετσι, αν δεν αλλάξει κάτι, το νέο Μεσοπρόθεσμο θα κατατεθεί στη Βουλή μετά το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2017.

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το