Τοπικά

Δεν άνοιξε η εφαρμογή για υποβολή αίτησης ένταξης στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο – Διαμαρτυρίες Βολιωτών 

Βολιώτες επικοινώνησαν χθες με τη «Θ» για να διαμαρτυρηθούν για τις αιτήσεις ένταξης στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) και συγκεκριμένα ότι η εφαρμογή μέσω του ΗΔΙΚΑ (idika.gr) δεν είναι ακόμα διαθέσιμη, παρά την ανακοίνωση του αρμόδιου υπουργείου πως η υποβολή αιτήσεων αρχίζουν από τις 31 Ιουλίου.
Συγκεκριμένα, μέχρι το μεσημέρι χθες, όπως αναφέρεται στο ΗΔΙΚΑ, «η εφαρμογή θα είναι σύντομα διαθέσιμη για την υποβολή αιτήσεων ένταξης στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (Κ.Ο.Τ.) με βάση τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια του φορολογικού έτους 2017».
Να σημειωθεί ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την υποβολή αίτησης είναι όλα τα πρόσωπα που δηλώνονται ως μέλη του νοικοκυριού να έχουν υποβάλει δήλωση φόρου εισοδήματος, εφόσον υποχρεούνται.
Υπενθυμίζεται ότι την υποχρέωση υποβολής νέας αίτησης έχουν και όσοι έχουν ενταχθεί στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) κατά το παρελθόν, προκειμένου να αξιολογηθεί εκ νέου η υπαγωγή τους, με βάση τα στοιχεία του φορολογικού έτους 2017 (φορολογική δήλωση 2018).

Αν και όσοι είχαν ενταχθεί στο ΚΟΤ είχαν ενημερωθεί για την υποχρέωσή τους υποβολής νέας αίτησης μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, αυτό δεν έγινε, διότι σχεδόν κανείς δεν το είχε προσέξει.
Όσοι δεν πληρούν πλέον τα κριτήρια ένταξης θα μπορούν να αξιοποιούν το Κ.Ο.Τ. μέχρι την 30 Νοεμβρίου 2018, οπότε και θα έχει παρέλθει ένας μήνας (όπως προβλέπει ο νόμος) από τη λήξη της προθεσμίας για την υποβολή δηλώσεων φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων σε όλη τη χώρα (μετά και την παράταση μέχρι την 30 Οκτωβρίου 2018 για τις πυρόπληκτες περιοχές).
Οι δικαιούχοι του ΚΟΤ θα πρέπει να υποβάλλουν αίτηση ένταξης στο ΚΟΤ κάθε χρόνο και κάθε φορά εντός 1 μηνός από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων, καθώς και της ενδεχόμενης παράτασής της, προκειμένου να γίνει επανέλεγχος των προϋποθέσεων ένταξης στο ΚΟΤ.
Το ΥΠΕΝ καλεί επίσης τους Δήμους να προχωρήσουν άμεσα στη συγκρότηση των επιτροπών που θα κρίνουν τις αιτήσεις καταναλωτών με χαμηλά εισοδήματα, για επανασύνδεση με βοήθημα από το κράτος.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το