Τοπικά

Δεν ανοίγουν οι πολυεθνικές την Κυριακή στο Βόλο- Κολυνδρίνη: “Δεν υπογράφω καμία απόφαση”

Πολύ κακό για το τίποτα… Ούτε η εταιρεία jumbo, ούτε η εταιρεία ZARA ζήτησαν από την Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας να δώσει άδεια για να λειτουργήσουν τα καταστήματα στον Βόλο τις Κυριακές. Οι εκπρόσωποι των δύο εταιρειών στον Βόλο τόνισαν στη «Θ» πως δεν έχουν καμία ενημέρωση από τις «μητρικές» εταιρείες για ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Τα λεγόμενά τους επιβεβαίωσε η αντιπεριφερειάρχης Δωροθέα Κολυνδρίνη υποστηρίζοντας πως αφενός δεν υπάρχει ενδεχόμενο να εκδοθεί απόφαση για τη λειτουργία μεμονομένων εταιρειών τις Κυριακές, αφετέρου δεν προτίθεται να υπογράψει απόφαση που να αναφέρει πως θα λειτουργούν τα καταστήματα, πέρα από τις οχτώ Κυριακές που ορίζει ο Νόμος.

«Εάν εκδοθεί μια απόφαση για λειτουργία καταστημάτων μια Κυριακή, εκτός από αυτές που ορίζει ο Νόμος, θα αφορά όλα τα καταστήματα και όχι μόνο συγκεκριμένες πολυεθνικές. Δεν προτίθεμαι όμως να υπογράψω καμία απόφαση για λειτουργία καταστημάτων πέρα των οχτώ Κυριακών. Για ειδικές περιπτώσεις, θα υπάρξει συνεννόηση με τον Εμπορικό Σύλλογο, εάν το ζητήσει», είπε η αντιπεριφερειάρχης.

Η αναστάτωση προκλήθηκε στον επιχειρηματικό κόσμο από την απόφαση των διοικούντων του Jumbo να ανακοινώσουν τη λειτουργία των καταστημάτων τους σε Πρέβεζα και Κατερίνη, όλες τις Κυριακές του χρόνου, ερχόμενη σε αντίθεση με τη νομοθεσία που προβλέπει τις οκτώ Κυριακές.

Το θέμα άλλωστε έχει ρυθμιστεί με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, από το 2017.
Η απόφαση του ΣτΕ δεν επηρεάζει όσα προβλέπει ο νόμος 4177/2013, ήτοι τη λειτουργία όλων των καταστημάτων σε όλη τη χώρα οκτώ Κυριακές τον χρόνο και τη δυνατότητα λειτουργίας μικρότερων καταστημάτων, που δεν ανήκουν σε αλυσίδες, περισσότερες Κυριακές, με απόφαση του οικείου αντιπεριφερειάρχη.

Το 2017, τρία περίπου χρόνια μετά από προσφυγή , το ΣΤΕ δημοσίευσε την απόφασή του με την οποία ακυρώνεται ως αντισυνταγματική απόφαση του τότε υφυπουργού Ανάπτυξης Γ. Γιακουμάτου, με την οποία επιτρεπόταν η προαιρετική λειτουργία όλες τις Κυριακές του έτους σε δέκα περιοχές.

Στην απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ καταγράφονται τα συνταγματικά δικαιώματα των εργαζομένων και των πολιτών, σε σχέση με την αργία της Κυριακής, ενώ κρίνεται αντισυνταγματική η ρύθμιση του θέματος με υπουργική απόφαση αντί προεδρικού διατάγματος. Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης του ΣτΕ, «το Σύνταγμα κατοχυρώνει για τους πάσης φύσεως εργαζομένους και απασχολουμένους το δικαίωμα ελεύθερου χρόνου και της απόλαυσής του ατομικά και από κοινού με την οικογένειά τους, ως τακτικό διάλειμμα της εβδομαδιαίας εργασίας». Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά «το διάλειμμα αυτό υπηρετεί την υγεία και την ομαλή ανάπτυξη της προσωπικότητας του ατόμου με τη φυσική και ψυχική ανανέωση που προσφέρει η τακτική αργία στον εργαζόμενο άνθρωπο εντός της κάθε εβδομάδας (άρθρο 5 και 21 Συντάγματος). Συναφώς, προσφέρει και τη δυνατότητα οργάνωσης της κοινωνικής και οικογενειακής ζωής του, θέματα για τα οποία μεριμνά επίσης το Σύνταγμα (άρθρο 21)». Οι σύμβουλοι Επικρατείας επισημαίνουν ότι «το ως άνω δικαίωμα προσλαμβάνει πρακτική αξία για τους εργαζομένους όταν αυτοί δύνανται μόνοι ή από κοινού με την οικογένειά τους να μετέχουν στη συλλογική ανάπαυλα μιας κοινής αργίας ανά εβδομάδα. Ως τέτοια ημέρα έχει επιλεγεί κατά μακρά παράδοση, τόσο στην Ελλάδα όσο και στα λοιπά κράτη της Ευρώπης, η σχετιζόμενη με τη χριστιανική θρησκεία Κυριακή».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το