Κόσμος

Δεκαοκτώ συλλήψεις στην Τουρκία επειδή «εγκωμίασαν την τρομοκρατία»

Η τουρκική αστυνομία έχει συλλάβει 18 ανθρώπους επειδή “εγκωμίασαν την τρομοκρατία” μετά τον θάνατο στρατιωτών την περασμένη εβδομάδα, ενώ ένα μέλος του εκτός νόμου Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) “εξουδετερώθηκε” στο Βόρειο Ιράκ, όπως δήλωσαν σήμερα οι αρχές.

Εννέα Τούρκοι στρατιώτες σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις με το PKK στο βόρειο Ιράκ την Παρασκευή, με αποτέλεσμα η Άγκυρα να εξαπολύσει αεροπορικά πλήγματα και επιχειρήσεις τόσο εκεί όσο και στη βόρεια Συρία.

Ο υπουργός Εσωτερικών Αλί Γερλίκαγια ανέφερε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πως η αστυνομία συνέλαβε 18 ανθρώπους επειδή “εγκωμίασαν μια τρομοκρατική οργάνωση”, “διέδωσαν τρομοκρατική προπαγάνδα” και “διέδωσαν παραπλανητικές πληροφορίες” σχετικά με τις επιχειρήσεις της Τουρκίας στο Ιράκ.

Εντάλματα σύλληψης εκδόθηκαν σε βάρος άλλων 19 στην Τουρκία και 133 στο εξωτερικό, δήλωσε ο Γερλίκαγια, χωρίς να αναφέρει περισσότερες λεπτομέρειες.

Τουρκική πηγή ασφαλείας δήλωσε πως η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (MIT) “εξουδετέρωσε” τη Χούλια Μερτζέν, ένα υψηλόβαθμο στέλεχος του PKK που ηγήθηκε αρκετών επιθέσεων εναντίον τουρκικών στρατευμάτων στο παρελθόν, στην επαρχία Μετίνα του βόρειου Ιράκ.

Πολλοί άλλοι μαχητές του PKK “εξουδετερώθηκαν” επίσης σε επιχειρήσεις από την Παρασκευή, ανέφερε το υπουργείο Άμυνας, χρησιμοποιώντας έναν όρο που κατά κανόνα σημαίνει σκοτώθηκαν.

Προς το παρόν δεν υπάρχει αντίδραση από το PKK, το οποίο σπάνια επιβεβαιώνει επιθέσεις εναντίον του.

Τα σχολεία στην Τουρκία τήρησαν ενός λεπτού σιγή σήμερα το πρωί για να τιμήσουν τους νεκρούς στρατιώτες, ανέφερε η κυβέρνηση.

Πηγή:protothema

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το