Τοπικά

Δεκάδες αιτήσεις τον μήνα στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Βόλου για διόρθωση στοιχείων ταυτότητας από αλλοδαπούς

Δεκάδες είναι κάθε μήνα οι αιτήσεις που κατατίθενται από αλλοδαπούς στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Βόλου, για τη διόρθωση των στοιχείων ταυτότητάς τους, καθώς πολλοί είναι οι ανήλικοι ή ενήλικοι πλέον αλλοδαποί, που προσέρχονται στις δημόσιες υπηρεσίες, για να κάνουν χρήση των ευεργετικών διατάξεων του νέου Κώδικα Ιθαγένειας.

Σύμφωνα με πηγές της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Βόλου, καθημερινά κατατίθενται τρεις αιτήσεις κατά μέσο όρο για διόρθωση των στοιχείων ταυτότητας από αλλοδαπούς, κυρίως αλβανικής υπηκοότητας, οι οποίοι θέλουν να κάνουν χρήση των ευεργετικών διατάξεων του νέου Κώδικα Ιθαγένειας, όπως να αιτηθούν την ελληνική ιθαγένεια, λόγω εξαετούς φοίτησης σε ελληνικό (ελληνόγλωσσο) σχολείο στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με τη νομοθεσία (άρ. 13 παρ. 2 του Ν. 344/76) για σφάλματα από παραδρομή, τα οποία δεν αφορούν τον τόπο, μήνα, έτος και ώρα, μπορεί να γίνει διόρθωση με άδεια του εισαγγελέα Πρωτοδικών ή του Ειρηνοδίκη (στο οποίο εδρεύει το Ληξιαρχείο). Ο εισαγγελέας δίνει παραγγελία διόρθωσης του μικρού σφάλματος στο όνομα και όχι διόρθωσης της ημερομηνίας ή του έτους γέννησης του ενδιαφερομένου, καθώς για τη διόρθωση των στοιχείων των ληξιαρχικών πράξεων απαιτείται τελεσίδικη δικαστική απόφαση (άρ. 13 παρ. 1 του Ν. 344/76).

Για σφάλματα από παραδρομή, τονισμού, η διόρθωση μπορεί να γίνει από τον ληξίαρχο (άρ. 13 παρ. 3 του Ν. 344/76).
Στην περίπτωση της διόρθωσης από τον εισαγγελέα (ή ειρηνοδίκη) απαιτούνται:
-Αντίγραφο της λανθασμένης ληξιαρχικής πράξης.
-Έγγραφα ή στοιχεία που αποδεικνύουν τα ορθά στοιχεία (όπως πιστοποιητικό γέννησης, πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης κ.τ.λ.).
Αρμόδια υπηρεσία για τη διόρθωση στοιχείων ληξιαρχικής πράξης είναι το Ληξιαρχείο του τόπου, όπου έχει δηλωθεί το γεγονός.
Όταν οι ανήλικοι ή ενήλικοι πλέον αλλοδαποί προσέρχονται στις δημόσιες υπηρεσίες, για να κάνουν χρήση των ευεργετικών διατάξεων του νέου Κώδικα Ιθαγένειας, δηλαδή να αιτηθούν την ελληνική ιθαγένεια λόγω εξαετούς φοίτησης σε ελληνικό (ελληνόγλωσσο) σχολείο, συχνά αντιμετωπίζουν τη δικαιολογημένη κατ’ αρχήν άρνηση των υπηρεσιών, να προχωρήσουν τη διαδικασία των σχετικών διατάξεων, λόγω διαφορών στα ονοματεπωνυμικά στοιχεία. Ιδιαίτερα συχνό είναι το φαινόμενο της χρήσης ελληνόγλωσσης απόδοσης κυρίου ονόματος, συχνά λόγω της παλαιότερης μετάφρασης των σχετικών πιστοποιητικών από ιδιωτικούς, αλλά ακόμη και δημόσιους φορείς στην Ελλάδα, η προσθήκη νέου κυρίου ονόματος ή και η αλλαγή του λόγω βάπτισης κ.λπ.
Οι κατά τόπους αρμόδιες υπηρεσίες (Δήμοι, Περιφέρειες κ.λπ.), καθώς και οι σχολικές μονάδες, έχουν έλλειψη πληροφόρησης σχετικά με το ζήτημα που έχει ανακύψει.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το