Τοπικά

Δεκάδες αιτήσεις για «τσιπάρισμα» δεσποζόμενων στον Βόλο

Δεκάδες είναι οι αιτήσεις που έχουν κατατεθεί από τις αρχές της εβδομάδας στο Πρωτόκολλο του Δήμου Βόλου, από ιδιοκτήτες δεσποζόμενων ζώων, προκειμένου να «τσιπαριστούν» ώστε σε περίπτωση ελέγχου να αποφύγουν το «τσουχτερό» πρόστιμο που προβλέπεται. Από σήμερα υπάλληλοι της Δημοτικής Αστυνομίας στους τομείς ευθύνης τους, έχοντας στη διάθεσή τους ειδικό μηχάνημα (scanner), θα σταματούν όσους έχουν βγάλει το σκυλί τους βόλτα και θα βλέπουν αν είναι καταγεγραμμένο με ψηφιακή ταυτότητα (τσιπ).

Η αρμόδια αντιδημαρχία Κοινωνικής Μέριμνας έχει προμηθευτεί, σύμφωνα με την αντιδήμαρχο Νατάσσα Μορφογιάννη, σε πρώτη φάση τρία scanner, τα οποία θα δοθούν στους υπαλλήλους της Δημοτικής Αστυνομίας για τους σχετικούς ελέγχους.  Παράλληλα, όπως η ίδια ανέφερε, «σήμερα θα παραδοθούν στην αντιδημαρχία Κοινωνικής Μέριμνας όλες οι αιτήσεις ιδιοκτητών δεσποζόμενων ζώων από τις Δημοτικές Ενότητες, προκειμένου στη συνέχεια να υπάρξει προγραμματισμός για το «τσιπάρισμά τους».
Όπως προαναφέρθηκε, από την αρχή της εβδομάδας, με δεδομένο ότι οι σχετικοί έλεγχοι είναι προγραμματισμένο να αρχίσουν σήμερα 1η Σεπτεμβρίου, στο Πρωτόκολλο του Δήμου Βόλου έχουν κατατεθεί 53 συνολικά αιτήσεις ιδιοκτητών δεσποζόμενων ζώων, προκειμένου να καταγραφούν ψηφιακά.
Τα αιτήματα αποστέλλονται στη Διεύθυνση Κοινωνικής Μέριμνας ώστε να καθοριστούν ραντεβού για το «τσιπάρισμα» των ζώων.
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό που ανακοινώθηκε τον Ιούλιο αναμένεται να «τσιπαριστούν» σε πρώτη φάση 650 περίπου ζώα, των οποίων οι ιδιοκτήτες αδυνατούν οικονομικά να το πράξουν.

Υποχρεώσεις ιδιοκτητών
Οι πολίτες πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη τους ότι με βάση την προβλεπόμενη Νομοθεσία και συγκεκριμένα το Ν. 4039/2012 κάθε ιδιοκτήτης ζώου οφείλει να τηρεί τους κανόνες σωστής διαβίωσής του, να μεριμνά και να εξασφαλίζει προστατευμένο χώρο από τις καιρικές συνθήκες και καθαρό χώρο χωρίς να είναι συνεχώς δεμένο. Φροντίζει παράλληλα να χορηγεί τροφή και νερό και να το συντροφεύει στον περίπατό του για την καθημερινή του απαραίτητη άσκηση.
Κάθε ιδιοκτήτης ζώου οφείλει να:
-Φροντίζει τον άμεσο καθαρισμό του περιβάλλοντος από τα περιττώματα του ζώου χρησιμοποιώντας μικρές σακούλες για την απομάκρυνσή τους.
-Να έχει προβεί στη σήμανση και καταγραφή των στοιχείων του με ψηφιακή ταυτότητα (τσιπ).
-Να έχει εμβολιάσει το ζώο και να προβαίνει σε τακτά χρονικά διαστήματα στον κτηνιατρικό έλεγχό του.
-Να έχει στειρώσει το ζώο εφόσον δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες των ζώων που θα γεννηθούν ή να τα διαθέσει σε νέους ιδιοκτήτες. Η απόρριψη νέων νεογνών ζώων σε κάδους ή οπουδήποτε αλλού διώκεται ποινικά.
-Να γνωστοποιεί στην αρμόδια Υπηρεσία του Δήμου την πρόθεσή του να αποχωριστεί το ζώο που έχει και το οποίο με την ψηφιακή του ταυτότητα έχει ήδη καταχωρηθεί σε σχετικό αρχείο.
-Να συντροφεύει ο ίδιος ή κάποιος άλλος στη θέση του το ζώο στον καθημερινό του περίπατο για να έχει τον άμεσο έλεγχό του.
-Να μην εξέρχεται το ζώο από την κατοικία του προκαλώντας ανησυχία με την ανεξέλεγκτη είσοδο του σε άλλους ιδιωτικούς ή κοινόχρηστους χώρους.
-Να δηλώνει την «απώλειά» του ζώου στον κτηνίατρο σε διάστημα πέντε ημερών προκειμένου να υπάρχει σωστή και σαφής καταγραφή των δεσποζόμενων ζώων.

Πρόστιμα
Οι ποινές που ο Ν. 4039/2012 ορίζει και επιβάλλει:
-Παράλειψη σήμανσης με ψηφιακή ταυτότητα (τσιπ) : 300 ευρώ
-Παράλειψη τήρησης κανόνων ευζωίας του ζώου : 300 ευρώ
-Εγκατάλειψη του ζώου : 300 ευρώ
-Παράλειψη καθαρισμού από περιττώματα ζώου : 100 ευρώ
-Παράλειψη κονκάρδας εμβολιασμού : 100 ευρώ
-Παράλειψη λήψης μέτρων περιπάτου του ζώου : 300 ευρώ
-Πρόκληση ζημιών από το ζώο : 300 ευρώ
-Παράλειψη ενημερωμένου βιβλιαρίου υγείας : 300 ευρώ
-Κακοποίηση ζώου ή κοινοποίηση πράξης βίας : 30.000 ευρώ
Οι παραβάτες όλων των παραπάνω διατάξεων του Ν. 4039/2012 τιμωρούνται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον ενός έτους και ποινή από 5.000 έως 15.000 ευρώ καθώς και διοικητικό πρόστιμο.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το