Κόσμος

Δεύτερη παγκοσμίως σε εξαγωγές τηλεοπτικών σειρών η Τουρκία

souleiman
Η δεύτερη μεγαλύτερη εξαγωγέας τηλεοπτικών σειρών παγκοσμίως είναι η Τουρκία μετά τις ΗΠΑ και εκτιμάται ότι θα κερδίσει περίπου 2 δισ. δολάρια από τις εξαγωγές πολιστιστικών προϊόντων έως το 2023, σύμφωνα με τον επικεφαλής της Τουρκικής Υπηρεσίας Εξαγωγών (TİM ), Μεχμέτ Μπουγιουκεκσί.
«Ο όγκος του παγκόσμιου σινεμά και της τηλεοπτικής βιομηχανίας αναμένεται να φτάσει τα 100 δισ. δολάρια μέχρι το 2017. Η τουρκία παίζει ένα πολύ σημαντικό ρόλο σ’ αυτό εξάγοντας τηλεοπτικές σειρές, ούσα η δεύτερη μεγαλύτερη εξαγωγέας δραματικών σειρών στον κόσμο μετά τις ΗΠΑ. Σχεδιάζουμε να αυξήσουμε τον όγκο του πολιτιστικού προϊόντος που εξάφουμε στα 2 δισ. δολάρια έως το 2023», σημείωσε ο Μπουγιουκεκσί σε συνέντεξη Τύπου μαζί με τον αμερικανό σκηνοθέτη, Μπόμπι Ροθ, που σκηνοθέτησε το εξαιρετικά επιτυχημάνο «Lost», καθώς και άλλες δημοφιλείς τηλεοπτικές σειρές.
Η απήχηση των τουρκικών τηλεοπτικών σειρών έχει εκτοξευθεί την τελευταία δεκαετία, κυρίως στη Μέση Ανατολή και τις χώρες του ευρωπαϊκού νότου. Εχουν εξαχθεί σε πάνω από 100 χώρες έχοντας ενισχύσει την εγχώρια τηλεοπτική βιομηχανία.
Μόνο το 2012 οι εξαγωγές τουρκικών σαπουνόπερων έφτασαν τα 200 εκατ. δολάρια, κατά πολύ περισσότερο από τα 10.000 δολάρια το 2004.
Ένα αναμφισβήτητο success story ήταν η σειρά «Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής», η οποία εστιάζει στη ζωή του Οθωμανού σουλτάνου του 16ου αιώνα. Η σειρά έγινε εξαιρετικά δημοφιλής τόσο στην Τουρκία, όσο και διεθνώς, προβλήθηκε σε 43 χώρες και την παρακολούθησαν πάνω από 200 εκατ. τηλεθεατές.

Αναλυτικά στο www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το