Τοπικά

ΔΑΣ- ΟΤΑ Μαγνησίας: Η «συνεδρίαση» του Δ.Σ του Συλλόγου και οι στρουθοκαμηλισμοί του Προεδρείου

Την αντίδρασή της για τους τρόπους διεξαγωγής των συνεδριάσεων στον Σύλλογο Εργαζομένων ΟΤΑ Μαγνησίας εκφράζει η ΔΑΣ ΟΤΑ. Σε ανακοίνωσή της καταγγέλλει για ««στρουθοκαμηλισμό» το προεδρείο του συλλόγου» αναφέροντας ότι «η παράταξη της ΔΑΣ είχε απαιτήσει οι συνεδριάσεις να γίνονται με τηλεδιάσκεψη και όχι με μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και sms».

Η ανακοίνωση της ΔΑΣ ΟΤΑ:

Την Πέμπτη 4/3 πραγματοποιήθηκε «συνεδρίαση» του Δ.Σ του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Μαγνησίας με την καινοφανή συνδικαλιστικά μορφή της αποστολής ηλεκτρονικών μηνυμάτων και sms. Ως ΔΑΣ-ΟΤΑ Μαγνησίας απαιτήσαμε να γίνονται οι συνεδριάσεις με τον μόνο τρόπο που, στις δύσκολες συνθήκες της πανδημίας, μπορεί να εξασφαλίσει μια στοιχειώδη ζωντανή επαφή: με τηλεδιάσκεψη, αμεσα ή διαθέσιμη σε κάθε συνάδελφο.
Στο πρώτο θέμα της ημερήσιας διάταξης, που αφορούσε τα τεράστια κενά και καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην εφαρμογή των αναγκαίων μέτρων προστασίας των εργαζομένων στους Δήμους, η πρόταση του Προεδρείου που, ως γνωστόν, απαρτίζεται από τα μέλη της παράταξης «Πλαγεράς- Συνδικαλιστική Ανατροπή», για αποστολή εγγράφων στις Δημοτικές Αρχές και για «ραντεβού» με αυτές θα μείνει ένα απλό ευχολόγιο, αν δεν απαιτήσουμε ως Σύλλογος συγκεκριμένα στοιχεία τόσο για την εφαρμογή των μέτρων έως τα τώρα, όσο και για το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης. Ως ΔΑΣ-ΟΤΑ Μαγνησίας ζητήσαμε να τεθούν με αυτό τον τρόπο τα ζητήματα και σε τηλεδιάσκεψη του ΔΣ με τους Δημάρχους του νομού Μαγνησίας, που να είναι ανοιχτή και στην παρέμβαση συναδέλφων.

Απαιτήσαμε ακόμα να τεθεί το ζήτημα του άμεσου εμβολιασμού για τον κορονοϊό, όλων των συναδέλφων των υπηρεσιών «πρώτης γραμμής», όπως η Καθαριότητα, το «Βοήθεια στο Σπίτι» και οι Κοινωνικές Υπηρεσίες. Το Προεδρείο «έκανε γαργάρα» το συγκεκριμένο ζήτημα, παραπέμποντας το σε κάποια «κεντρική» πρωτοβουλία της ΠΟΕ-ΟΤΑ. Τα ζώα μου αργά.
Ζητήσαμε τέλος να βάλουμε ως Σύλλογος τη θέση για πλήρη κάλυψη όλων των Μέτρων Υγιεινής και Ασφάλειας από κρατική χρηματοδότηση και όχι από ανταποδοτικά έσοδα και τους πετσοκομμένους ΚΑΠ. Να επιμείνουμε στη μόνιμη και συνεχή κάλυψη των Δήμων από ιατρούς εργασίας και τεχνικούς ασφαλείας, στην εξέταση όλων των χώρων εργασίας για τους κινδύνους που υπάρχουν και στη λήψη άμεσα συγκεκριμένων μέτρων με βάση και την κατάσταση υγείας των εργαζομένων στον κάθε χώρο. Για όλα τα παραπάνω προφανή και αναγκαία για τους εργαζόμενους, το Προεδρείο σφύριξε αδιάφορα.

Ως δεύτερο θέμα το Προεδρείο έθεσε το κλείσιμο της ταχυδρομικής θυρίδας όπου φυλάσσονταν τα ψηφοδέλτια των προηγούμενων εκλογών, εκτιμώντας ότι μετά τη δικαστική απόφαση για την προσφυγή της ΔΑΣ, που αμφισβητούσε το αποτέλεσμα, δεν συντρέχει πια λόγος να τα κρατάμε. Ζητήσαμε ως ΔΑΣ να είμαστε παρόντες στο άνοιγμα της θυρίδας και να καταχωρηθεί το περιεχόμενο των ψηφοδελτίων και να υπάρξει η δυνατότητα φωτοτύπησης τους. Με την πρόφαση της δικαστικής απόφασης, το Προεδρείο αρνήθηκε το αίτημα της ΔΑΣ, ακόμα και για την απλή παρουσία μας στο κλείσιμο της θυρίδας, επιχειρώντας ακόμα μια φορά να σπρώξει τις βρωμιές του, για τις οποίες βουίζουν οι χώροι δουλειάς, κάτω από το χαλί. Τους προειδοποιούμε – έχουν γνώση οι φύλακες.

Στο τρίτο θέμα, τον γιορτασμό της μέρας της Γυναίκας στις 8 Μάρτη, εκτιμάμε ότι δεν φτάνουν τα απλά ευχολόγια και μια άοσμη επετειακή ανακοίνωση που προτείνει το Προεδρείο. Ιδιαίτερα σήμερα που η πανδημία αποκαλύπτει το πόσο σαθρά ήταν τα «Δημόσια» συστήματα που δήθεν στήριζαν τις γυναίκες και τις λαϊκές οικογένειες, ιδιαίτερα σήμερα που ο βόρβορος που βγαίνει από τους χώρους του Πολιτισμού και του Αθλητισμού, είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου των πιέσεων και καταναγκασμών που βιώνουν οι γυναίκες σε όλους τους χώρους εργασίας, τα σωματεία που σέβονται το όνομα τους πρέπει να δείχνουν τον πραγματικό ένοχο για όλα αυτά τα φαινόμενα, το βάρβαρο σύστημα της εκμετάλλευσης. Προτείναμε στο Δ.Σ να πάρει απόφαση να συμμετάσχει ο Σύλλογος στη συγκέντρωση που οργανώνουν φορείς του εργατικού και του γυναικείου ριζοσπαστικού κινήματος, τη Δευτέρα 8 Μάρτη και ώρα 6 μ.μ., στην Πλατεία Ελευθερίας, με συγκεκριμένο πλαίσιο που απαντά στις σύγχρονες ανάγκες των γυναικών. Το Προεδρείο μας «τίμησε» με την εκκωφαντική σιωπή του, δείχνοντας για μια ακόμα φορά πόσο κενές περιεχομένου είναι οι «ευαισθησίες» του για τις εργαζόμενες γυναίκες.

Τέλος, το Προεδρείο. έχοντας ήδη κάνει γαργάρα τις δωροεπιταγές των Χριστουγέννων που συνιστούν στοιχειώδη υποχρέωση του Συλλόγου προς τα μέλη του, πρότεινε να δοθούν δωροεπιταγές 20€ για το Πάσχα. Ως ΔΑΣ-ΟΤΑ προτείναμε το ποσό της δωροεπιταγής να είναι 30€, καθώς όλο αυτό το διάστημα της πανδημίας, όπως όλοι οι εργαζόμενοι, αναγκαστήκαμε να βάλουμε βαθιά το χέρι στην τσέπη για ιατρικές εξετάσεις απευθυνόμενοι πολλοί στον ιδιωτικό τομέα. Τα 20€ προφανώς θεωρήθηκαν πολυτέλεια – εξάλλου η αρχική πρόταση φαίνεται ότι ήταν για 15€.
Η ΔΑΣ-ΟΤΑ Μαγνησίας συμφώνησε με την πρόταση να διοργανωθεί τον Ιούνιο έκθεση χειροτεχνών συναδέλφων. Προτείναμε όμως, επειδή το συνδικαλιστικό και εργατικό κίνημα πρέπει να έχει παρέμβαση στην κοινωνία και μέσω της Τέχνης, αλλά και ανυψώνοντας το φρόνημα όλων των συναδέλφων μέσα στην πανδημία, αναδεικνύοντας και το ταλέντο τους, να προκηρυχθεί και καλλιτεχνικός διαγωνισμός με στοχευμένη θεματική γύρω από τα ζητήματα της πανδημίας και του εντεινόμενου αυταρχισμού της κυβέρνησης απέναντι στο λαϊκό κίνημα.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το