Πολιτισμός

Δάνης Καραϊσαρίδης – Πρωτοποριακή πρόταση για την εκπαίδευση

Δύο σχολεία αλλιώτικα από τα άλλα βρέθηκαν στο επίκεντρο των Γιώργου Πατεράκη και Δάνη Καραϊσαρίδη, οι οποίοι σκηνοθέτησαν το ντοκιμαντέρ «Μια Όμορφη Μέρα» (A Beautiful Day). Ο τελευταίος μίλησε για τη δουλειά του και τις αυτό – οργανωμένες εκπαιδευτικές μονάδες που παρουσίασε στη Θεσσαλονίκη και τη Μυτιλήνη, το «Μικρό Δέντρο» και τον «Μικρό Ντουνιά» αντίστοιχα. Ο νεαρός σκηνοθέτης ενόψει των δύο προβολών της ταινίας στον κινηματογράφο «Αχίλλειο» το προσεχές Σαββατοκύριακο – στο πλαίσιο του φεστιβάλ ντοκιμαντέρ CineDoc Βόλου – αναφέρθηκε στο πρωτότυπο παιδαγωγικό εγχείρημα που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Η βιωματική μάθηση και η ελευθερία, είναι τα δύο κύρια στοιχεία που χαρακτηρίζουν τα συγκεκριμένα σχολεία για παιδιά προσχολικής ηλικίας, τα οποία λειτουργούν συλλογικά και όλες οι αποφάσεις λαμβάνονται στις γενικές συνελεύσεις τους. Το διάρκειας 97 λεπτών ντοκιμαντέρ, που βραβεύθηκε στο φετινό Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης (απέσπασε ειδική μνεία από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και το βραβείο νεότητας των φοιτητών πανεπιστημίων Θεσσαλονίκης), προσέγγισε μία εναλλακτική πρόταση και επιχείρησε να μεταφέρει στη «μεγάλη οθόνη» τα περιθώρια που υπάρχουν για δημιουργικές ιδέες στην εκπαίδευση, που δεν έχουν καμία σχέση με το καθεστώς λειτουργίας των συμβατικών σχολείων.
Τα γυρίσματα έγιναν πριν ξεσπάσει η πανδημία του νέου κορωνοϊού. «Η ταινία γυρίστηκε την άνοιξη και το φθινόπωρο του 2019», είπε ο Δάνης Καραϊσαρίδης, ο οποίος δεν έκρυψε ότι η επαφή του με τα δύο πρωτότυπα σχολεία στη Θεσσαλονίκη και τη Μυτιλήνη (το δεύτερο επιπρόσθετα λειτουργεί στεγάζοντας τα παιδιά των ντόπιων και των προσφύγων), τον άλλαξε και προσωπικά. «Παρατήρησα πολλές αλλαγές στον εαυτό μου», εξομολογήθηκε ο νεαρός σκηνοθέτης. «Στο τέλος, μας πλησίαζαν παιδιά, μας ρωτούσαν διάφορα και εμείς συμπεριφερόμασταν πιο παιδαγωγικά σε σχέση με τον πρώτο καιρό», παραδέχθηκε με νόημα.
Όπως και να ‘χει, πάντως, τα μηνύματα που προσπαθεί να περάσει στο κοινό το σκηνοθετικό δίδυμο των Καραϊσαρίδη – Πατεράκη είναι πολλά. Το ντοκιμαντέρ καταλήγει εν πολλοίς να θυμίζει μία ανταλλαγή απόψεων για το πώς θα έπρεπε να λειτουργεί η δημόσια εκπαίδευση στην Ελλάδα του 2021 και με ποιον τρόπο οι μαθητές θα καλλιεργούσαν τα χαρίσματά τους, ώστε να άλλαζε το status της κοινωνίας. «Μια πιο δίκαιη κοινωνία, περνάει από εκπαίδευση. Αυτό δεν χωράει αμφισβήτηση. Εάν θέλουμε να αλλάξουμε την αυριανή κοινωνία, αυτό περνάει μέσα από την εκπαίδευση. Αρκετοί υποστηρίζουν πως κάτι τέτοιο είναι ουτοπικό σε μεγαλύτερη κλίμακα. Όμως, μέσα από την ταινία βλέπουμε ότι μπορούμε να το κάνουμε, έστω και σε μικρά κομμάτια. Κι αυτή θα είναι μια αρχή, ένα μεγάλο βήμα για να εισάγουμε καινούρια στοιχεία και δράσεις στη σύγχρονη παιδαγωγική», υπογράμμισε ο κ. Καραϊσαρίδης, ο οποίος κλείνοντας, μνημόνευσε το παράδειγμα του «Σκασιαρχείου», μίας άλλης παιδαγωγικής ομάδας που έχει συγκεντρώσει ανθρώπους και από τις τρεις βαθμίδες της εκπαίδευσης και ανταλλάσσει ιδέες και απόψεις για τα χαρακτηριστικά των δημόσιων σχολείων.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το