Τοπικά

Δ.Κράνης: Η Δικαιοσύνη δεν αποφασίζει με βάση το κοινό περί δικαίου αίσθημα, αλλά με τον Νόμο

Ο Άρειος Πάγος έκρινε με γνωμοδότηση αντισυνταγματικό τον νόμο για την υποχρεωτική ιδιωτική διαμεσολάβηση, διότι θίγει το δικαίωμα των πολιτών για πρόσβαση στη Δικαιοσύνη και χθες σε εκδήλωση, παρουσία του αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου κ. Δημήτρη Κράνη, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου κ. Στρατηγόπουλος ζήτησε να υπάρξει άμεση νομοθετική ρύθμιση από την κυβέρνηση για αλλαγές στον Νόμο.
Ο κ. Κράνης εξέφρασε χθες τη θέση του για την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης εν μέσω της μεγάλης αντιπαράθεσης των πολιτικών δυνάμεων για παρεμβάσεις της εκτελεστικής εξουσίας στη δικαστική και για τα βέλη που δέχονται οι δικαστές.

«Μεμονωμένα περιστατικά που μπορεί κανείς να τα χαρακτηρίσει ιδιαίτερα ή ατυχή δεν σημαίνει πως μπορούν να απαξιώσουν τον θεσμό. Οι περισσότεροι συνάδελφοι, σχεδόν στο σύνολό τους, κάνουν ότι είναι δυνατόν για να ανταποκριθούν στον ρόλο τους. Τώρα, αν σε ορισμένες περιπτώσεις υπάρχουν αποφάσεις που ορισμένοι θεωρούν πως δεν απηχούν το κοινό αίσθημα, αυτό είναι μια προσωπική θεώρηση, μια προσωπική αντίληψη. Η δικαιοσύνη δεν αποφασίζει με βάση το κοινό περί δικαίου αίσθημα. Εγώ σε προσωπικό επίπεδο δεν ξέρω για παρεμβάσεις (από πολιτικές δυνάμεις). Στα μέσα ενημέρωσης έχει ακουστεί πολλές φορές ότι οι δικαστικές αποφάσεις πρέπει να απηχούν το κοινό αίσθημα . Αυτό δεν σημαίνει ότι η απόφαση του κάθε δικαστηρίου δεν πρέπει να ανταποκρίνεται στα κοινωνικά δεδομένα και τις κοινωνικές περιστάσεις. Όταν όμως δικάζουμε , δικάζουμε με βάση τον Νόμο και με βάση τα πραγματικά περιστατικά των υποθέσεων. Είναι άλλο πράγμα να έχω μια γενική κριτική για μια απόφαση εκ των υστέρων και άλλο πράγμα να θέλω να προκαταβάλλω την κρίση διατυπώνοντας εκ των προτέρων αμφιβολίες ή οποιεσδήποτε εκτιμήσεις για την εξέλιξη μιας δίκης. Πολλές φορές άδικα αξιολογείται αρνητικά μια απόφαση» δήλωσε.

Το πιο … επίκαιρο ζήτημα στη χθεσινή ημερίδα του Δικηγορικού Συλλόγου για τα θέματα του αστικού δικονομικού δικαίου ήταν η διαμεσολάβηση και η γνωμοδότηση του Αρείου Πάγου.
Η γνωμοδότηση στηρίχθηκε στο επιχείρημα ότι το άρθρο 182 για την υποχρεωτική διαμεσολάβηση θίγει τον συνταγματικά προστατευόμενο πυρήνα του δικαιώματος των πολιτών για πρόσβαση στη Δικαιοσύνη, καθώς οι δαπάνες που απαιτεί η ιδιωτική διαμεσολάβηση είναι μεγάλες για τον μέσο πολίτη εν μέσω οικονομικής κρίσης.
«Το δικηγορικό σώμα και σε αυτή την περίσταση έχει την άποψη ότι ο θεσμός της υποχρεωτικής διαμεσολάβησης διαστρεβλώνει την ουσία της ίδιας της διαδικασίας. Διαμεσολάβηση και υποχρεωτικότητα δεν είναι έννοιες απόλυτα συμβατές. Η υποχρεωτική διαμεσολάβηση βαρύνει υπέρμετρα το κόστος πρόσβασης στη δικαιοσύνη», είπε ο κ. Στρατηγόπουλος.
Για τον θεσμό της διαμεσολάβησης και τις εξελίξεις μίλησε χθες ο καθηγητής κ. Γιαννόπουλος.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το