Τοπικά

«Χτύπησε» 400.000 ελαιόδεντρα ο δάκος στον Πτελεό “Θ”

dakos

Σε απόγνωση βρίσκονται δεκάδες ελαιοπαραγωγοί στην περιοχή του Πτελεού Αλμυρού, καθώς ο δάκος έχει «χτυπήσει» περισσότερα από 400.000 ελαιόδεντρα, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει με ολοκληρωτική καταστροφή η φετινή σοδειά. Οι παραγωγοί μετά την αδυναμία υλοποίησης προγράμματος δακοκτονίας από την Π.Ε. Μαγνησίας λόγω άγονου διαγωνισμού, δηλώνουν ότι δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να προχωρήσουν με δικά τους μέσα στην καταπολέμηση του δάκου και ζητούν τη συνδρομή των αρμοδίων υπηρεσιών και το τοπικού Ελαιουργικού Συνεταιρισμού.

Ο δάκος έχει «χτυπήσει» σε μεγάλο βαθμό τις περιοχές Απόσκιο, Άγιος Γεώργιος, Λεύκη, Αγία Μαρίνα, Καραβοτσάκι, στις οποίες υπολογίζεται ότι καλλιεργούνται περισσότερα από 500.000 – 600.000 δέντρα.
Ελαιοπαραγωγός από τον Πτελεό περιγράφοντας στη «Θ» την κατάσταση, ανέφερε ότι «σε κάθε παγίδα που έχει τοποθετηθεί στα δέντρα, ο αριθμός των εντόμων του δάκου, φτάνει τα 200 έως 300. Με αυτή την εικόνα, δεν πρόκειται να μείνει ελιά καθαρή πάνω στα δέντρα, αφού το μεγαλύτερο ποσοστό έχει τρυπηθεί από τον δάκο. Στην ουσία, δεν θα μπορέσουμε φέτος να πάρουμε βρώσιμες ελιές από 400.000 περίπου ελαιόδεντρα, που βρίσκονται στις προαναφερόμενες περιοχές» προσέθεσε χαρακτηριστικά.
Οι ελαιοπαραγωγοί ανησυχούν και για το γεγονός ότι σε περίπτωση που δεν γίνει δακοκτονία με ψεκασμούς για πλήρη κάλυψη των δέντρων, τότε θα καταστραφούν οικονομικά και θα πάνε χαμένοι οι κόποι μιας ολόκληρης χρονιάς, καθώς στην περιοχή υπάρχει μονοκαλλιέργεια ελιάς. «Δεν θα υπάρχει ούτε μια ελιά πάνω στα δέντρα σε 5 – 10 ημέρες, αν δεν γίνει δακοκτονία με κάλυψη. Ορισμένοι παραγωγοί που έχουν την οικονομική δυνατότητα να προχωρήσουν από μόνοι τους σε δακοκτονία, ενδεχομένως να σώσουν ένα μέρος της φετινής σοδειάς, αλλά ο μεγαλύτερος αριθμός δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να το πράξει. Πρέπει η Π.Ε. Μαγνησίας, οι αρμόδιες υπηρεσίες και ο τοπικός Ελαιουργικός Συνεταιρισμός να στρέψουν το βλέμμα τους στο πρόβλημα και να δώσουν άμεσα λύση, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα καταστραφούμε οικονομικά» τονίζουν κάτοικοι του Πτελεού.
Να αναφερθεί ότι προ ημερών η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Π.Ε. Μαγνησίας και Σποράδων με ανακοίνωσή της ενημέρωνε τους ελαιοπαραγωγούς της περιοχής με τοπωνύμιο «Απόσκιο» ότι παρατηρείται αύξηση του μεγέθους του ενεργού δακοπληθυσμού και συνιστούσε για την προστασία τους ελαιοκάρπου να προβούν στην άμεση καταπολέμηση του δάκου με δικά τους μέσα, τρόπους και δαπάνες.

Ο δάκος
Ο δάκος είναι είδος μονόφαγο και η προνύμφη αναπτύσσεται μόνο στο ζωντανό μεσοκάρπιο της ελιάς και της αγριελιάς. Έχει 3-4 γενεές το έτος και ανάλογα με την περιοχή, διαχειμάζει ως ενήλικο σε προφυλαγμένες θέσεις και ως νύμφη στο έδαφος. Σε περιοχές με ήπιο χειμώνα, όταν υπάρχει στα δέντρα κατάλληλος καρπός, είναι δυνατόν να συνυπάρχουν στον ελαιώνα όλα τα στάδια του εντόμου, σπάνια όμως και το στάδιο των αυγών. Το θηλυκό, αφού ανοίξει με τον ωοθέτη του την οπή ωοτοκίας, εισάγει στο μεσοκάρπιο ένα αυγό. Κατά κανόνα, εισάγει ένα αυγό ανά καρπό, σε περίπτωση όμως πυκνού πληθυσμού ή λίγων καρπών, παρατηρούνται και περισσότερες από μία θέσεις ωοτοκίας ανά καρπό. Το αυγό αυτό θα αναπτυχθεί σε προνύμφη, η οποία και ορύσσει στοά στο μεσοκάρπιο. Η οπή ωοτοκίας του δάκου ονομάζεται νύγμα και βοηθάει στην εγκατάσταση διάφορων μυκήτων που προκαλούν το σύμπτωμα ξεροβούλα στους άγουρους καρπούς και το σύμπτωμα σαποβούλα στους ώριμους καρπούς.
Ο δάκος είναι ο σοβαρότερος εχθρός της ελιάς στη χώρα μας και σε ορισμένες άλλες παραμεσόγειες χώρες. Ορισμένοι τον θεωρούν ως το πιο βλαβερό στην ελληνική γεωργία έντομο.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το