Τοπικά

Χρυσός ο “αέρας” στην Ερμού – Δυσθεώρητα ποσά ζητούν οι ενοικιαστές για να αποχωρήσουν

Η «άυλη» εμπορική αξία των καταστημάτων επέστρεψε στην οδό Ερμού. Ο «αέρας» που ζητάει ένας ενοικιαστής, για να φύγει από το μαγαζί που νοικιάζει και το οποίο θα έκλεινε, λόγω οικονομικών δυσκολιών, κυμαίνεται από 25.000 έως 50.000 ευρώ, με τα ενοίκια επίσης να έχουν εκτοξευθεί σε δυσθεώρητα επίπεδα.
Ο «αέρας» που έπαψε να υφίσταται με την εκδήλωση της κρίσης, «επέστρεψε», την ώρα που η αγορά κινείται σε συνθήκες «πολικού ψύχους». «Τα ακίνητα στην Ερμού- από Αγίου Νικολάου μέχρι Ιωλκού- αλλάζουν χέρια «νύχτα», με τον «αέρα» που ζητούν οι ενοικιαστές, για να αποχωρήσουν, να κυμαίνεται σε ποσά που προκαλούν ζάλη. Ο «αέρας» επέστρεψε και τα ενοίκια είναι απλησίαστα. Έχουν αυξηθεί την τελευταία διετία σε ποσοστό 30% και αυτό οφείλεται στην «είσοδο» πολλών ξένων brand στην αγορά. Μια πολυεθνική που αναζητάει πολλά σημεία σε όλη την Ελλάδα, γιατί παράγει μόνη το προϊόν της, που δεν της στοιχίζει ακριβά, μπορεί να εκτοξεύσει τα ενοίκια και αυτό συμβαίνει. Το φαινόμενο εξελίσσεται μόνο στην Ερμού», τόνισε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Απ. Οντόπουλος.

Δεκάδες χιλιάδες ευρώ σε «αέρα»
Τα ζητούμενα μισθώματα παρουσίασαν αύξηση και επανήλθε το αίτημα του «αέρα», γιατί μέσα στην κρίση όλοι ζητούσαν να «κατέβουν» στην Ερμού, η οποία συγκεντρώνει και το μεγαλύτερο ενδιαφέρον από πλευράς των μεγάλων αλυσίδων, αλλά και των μικρότερων εταιρειών που επεκτείνονται στον Βόλο. Καταστήματα που οι ιδιοκτήτες αποφασίζουν να τα κλείσουν, γιατί κινούνται από άποψη πωλήσεων μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας, «τρενάρουν» το λουκέτο μέχρι τη συμφωνία για τον αέρα. Είναι η ίδια συμφωνία, που μπορεί να επισπεύσει το λουκέτο σε ένα μαγαζί, που ο ιδιοκτήτης δεν είχε το κλείσιμο στα άμεσα σχέδιά του και θα μπορούσε να το κρατήσει ανοιχτό για ένα ή δύο χρόνια ακόμη. Στέλεχος της κτηματαγοράς αναφέρει ως παράδειγμα, ιδιοκτήτη σουβλατζίδικου, που ζήτησε από παλιό έμπορο της πόλης, να αποχωρήσει και να του παραδώσει το κατάστημα με 50.000 ευρώ αέρα, επί της Ερμού. Σε ακίνητο που αλλάζει χέρια, επίσης στην Ερμού, κοστολογήθηκε ο «αέρας» στις 25.000 ευρώ. Ιδιοκτήτης καταστήματος μόλις 40 τετραγωνικών ζήτησε «αέρα» 20.000 ευρώ και παρότρυνε τον ενδιαφερόμενο… «διάδοχό» του, να «παζαρέψει» χαμηλότερο ενοίκιο με τον ιδιοκτήτη του ακινήτου.

Ενοίκια «φωτιά»
Ακίνητο 45 τετραγωνικών στην οδό Ερμού, που ήλιο «βλέπει» μόνο το τμήμα της βιτρίνας, νοικιάζεται 3.700 ευρώ. «Τα ενοίκια μόλις εκδηλώθηκε η κρίση, έπεσαν από 30% ως 40%. Σήμερα, έχουμε επιστρέψει στις τιμές προ κρίσης, στην Ερμού, γιατί στους υπόλοιπους δρόμους η εικόνα είναι η ίδια». Ευρωπαϊκή εταιρεία που σχετικά πρόσφατα εγκαταστάθηκε στον Βόλο και επέλεξε την Ερμού, καταβάλλει ενοίκιο 5.000 ευρώ και θεωρείται μια … προσιτή τιμή. Δύο γωνίες πιο μακριά, άλλη εταιρεία καταβάλλει ενοίκιο 6.500 ευρώ. Στην οδό Ερμού για 60 τετραγωνικά τα ενοίκια κατά μέσο όρο αγγίζουν τις 3.000 ευρώ και ο «αέρας» τις 25.000 ευρώ. Στην οδό Κ. Καρτάλη τα ενοίκια για καταστήματα 50 τετραγωνικών κυμαίνονται – από την οδό 28ης Οκτωβρίου και προς την Ιάσονος- στα 1.000 ευρώ. Από την οδό 28ης Οκτωβρίου προς την Αναλήψεως, στα 500 ευρώ. Στην οδό Σπυρίδη και πέριξ της 28ης Οκτωβρίου τα ενοίκια για 50 τετραγωνικά, κυμαίνονται από 1.400 ως 1.600 ευρώ . Στη Σπυρίδη, κάτω από την Ερμού, κυμαίνονται από 1.600 ως 1.800 ευρώ. Στην Αντωνοπούλου, για 50 τετραγωνικά, από την 28ης Οκτωβρίου, προς την Ιάσονος, τα ενοίκια κυμαίνονται στα 700 ευρώ. Στη Σωκράτους, στα 500 ευρώ. Στη Δημητριάδος για 50 τετραγωνικά, τα ενοίκια κυμαίνονται από 1.000 ως 1.200 ευρώ. Η εικόνα στην καταβολή των ενοικίων από τους εμπόρους προς τους ιδιοκτήτες είναι και η ακτινογραφία της αγοράς. Είναι μεγάλος ο αριθμός εκείνων που οφείλουν από τέσσερα ή περισσότερα ενοίκια. «Τα ενοίκια στην Ερμού είναι απλησίαστα για κάποιον Βολιώτη έμπορο, που με τις δικές του δυνάμεις προσπαθεί να κρατήσει την επιχείρησή του. Έχουν οφειλές γιατί δεν βγαίνουν τα νούμερα, γιατί η αγορά δεν κινείται. Τους «κανόνες» καθόρισε η είσοδος των πολυεθνικών με τα μικρά η μεγάλα brands. Οι συγκεκριμένες εταιρείες έχουν τη δυνατότητα των οικονομικών «πακέτων» και τους ενδιαφέρει μόνο να έχουν πολλά ανοιχτά σημεία για να πωλούν τα προϊόντα τους. Οι Βολιώτες επαγγελματίες, στην οδό Ερμού, δεν μπορούν να έχουν καμία πρόσβαση. Η «μάχη» γίνεται για την Ερμού. «Μάχη» για μια αγορά που δεν έχει κίνηση. Η απουσία καταναλωτών επηρεάζει σε τεράστιο βαθμό και τους «μεγάλους», αλλά αυτό είναι κάτι που δεν τους ενδιαφέρει στο επίπεδο της επιβίωσης. Εάν δεν δουλέψει το μαγαζί του Βόλου, θα δουλέψει το μαγαζί μιας άλλης πόλης, σε μια άλλη χώρα και τους τζίρους ανακυκλώνει η ίδια η εταιρεία, χωρίς χασούρα από τα προϊόντα, που είναι δικά της». Ο κ. Οντόπουλος σημείωσε πως στο κέντρο του Βόλου και στον «ισχυρότερο» οικονομικά δρόμο, δεν είναι το μόνο πρόβλημα τα ενοίκια, αλλά και η φιλοσοφία ανάπτυξής της. «Δεν υπάρχει κανένα σχέδιο, που να προσδιορίζει πως η Ερμού είναι ένας εμπορικός δρόμος, η «καρδιά» της πόλης. Όταν δεν υπάρχουν χρήσεις, που να τηρούνται και ανοίγουν καταστήματα, που δεν είναι εμπορικά, χάνει τη φυσιογνωμία της», κατέληξε.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το