Ελλάδα

Χριστουγεννιάτικα δέντρα: Πόσα έλατα θα κοπούν φέτος και πότε ξεκινά η πώλησή τους – Αυξημένες οι τιμές

Από τις 25 Νοεμβρίου έως την παραμονή των Χριστουγέννων 24 Δεκεμβρίου θα διαρκέσει φέτος η μεταφορά προς πώληση των χριστουγεννιάτικων ελάτων και κλώνων από τους καθορισμένους τόπους συγκέντρωσης και η διακίνησή τους.
Όσο για τις τιμές, αναμένεται να είναι αυξημένες κατά 15% – 20% συγκριτικά με τις περσινές γιορτές, σύμφωνα με τα όσα λένε οι ελατοπαραγωγοί στο «ethnos.gr».
Η μεταφορά των ελάτων, σύμφωνα με τη σχετική απόφαση που υπέγραψε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Γιώργος Αμυράς θα γίνεται αυστηρά βάσει δελτίων μεταφοράς, στα οποία θα αναγράφεται ο αριθμός και το είδος των δενδρυλλίων, καθώς επίσης ο αριθμός της δασικής σφύρας και της μολυβδοσφύρας με τις οποίες σφραγίστηκαν. Όλα τα δελτία θα θεωρούνται από δασικό υπάλληλο, που απαραίτητα θα παραβρίσκεται και θα παρακολουθεί τη φόρτωση.
Την ίδια περίοδο θα γίνεται η μεταφορά και πώληση των δενδρυλλίων που αναπτύχθηκαν και μεταφυτεύθηκαν μέσα σε γλαστρίδια, αλλά και των δεμάτων κλαδιών ελάτου.

Πόσα έλατα θα κοπούν

Για φέτος οι ελατοπαραγωγοί από όλη τη χώρα έλαβαν έγκριση υλοτομίας, μεταφοράς και διακίνησης συνολικά 67.655 δέντρων από ιδιωτικές τεχνητές φυτείες που έχουν δημιουργηθεί για το σκοπό αυτό σε αγροκτήματα, ενώ περίπου 24.000 ακόμα δενδρύλλια θα προέλθουν από ιδιωτικά καστανοπερίβολα, με εμβολιασμένες ή μη εμβολιασμένες καστανιές, που υπόκεινται σε δενδροκομική περιποίηση, ιδιόκτητους αγρούς, στους οποίους υπάρχει συγκαλλιέργεια καρποφόρων δένδρων και ελάτης (φουντουκώνες, μηλεώνες, κερασώνες, καρυδεώνες κλπ.) και ιδιόκτητους δασωμένους αγρούς.

Όπως κάθε χρονιά τα περισσότερα έλατα θα κοπούν στον Ταξιάρχη της Χαλκιδικής. Οπως προκύπτει από τα στοιχεία του υπουργείου Περιβάλλοντος, τα Δασαρχεία που έδωσαν άδεια υλοτομίας των περισσότερων ελάτων είναι:

Δασαρχείο Πολυγύρου: 31.500
Δασαρχείο Αρναίας: 14.000
Δασαρχείο Τρικάλων: 4.990
Δασαρχείο Σπάρτης: 2.030
Δασαρχείο Βέροιας: 1.720
Δασαρχείο Κοζάνης: 1.450
Διεύθυνση Δασών Άρτας: 1.050
Δασαρχείο Καρπενησίου: 1.000
Δασαρχείο Κορίνθου: 1.000

Οι τιμές
Αυξημένες κατά περίπου 15% έως 20% αναμένεται να είναι οι τιμές πώλησης των χριστουγεννιάτικων ελάτων φέτος, όπως εκτιμά ο Γιώργος Γιωρούδης, ελατοπαραγωγός από τον Ταξιάρχη Χαλκιδικής. Η τιμή ενός μέσου δενδρυλλίου που προμηθεύεται μία οικογένεια αναμένεται, σύμφωνα με τον ίδιο, να φτάσει στην Αθήνα τουλάχιστον τα 80 – 90 ευρώ από περίπου 70 που ήταν πέρυσι, ενώ οι τιμές θα είναι χαμηλότερες σε άλλες περιοχές της χώρας όπου η μεταφορά γίνεται πιο εύκολα και είναι λιγότερο δαπανηρή.
Τα δέντρα, πάντως, δεν έχουν κοπεί ακόμα. Οι παραγωγοί περίμεναν την απόφαση του υπουργείου και σκοπεύουν να προχωρήσουν στην κοπή τους το επόμενο Σαββατοκύριακο.

Όπως μάλιστα επισημαίνει ο κ. Γιωρούδης, ο αριθμός των ελάτων που τελικώς κόβονται και διακινούνται κάθε χρόνο είναι σημαντικά μικρότερος από αυτόν των αδειών καθώς η υλοτομία γίνεται σταδιακά και ανάλογα με την πορεία της ζήτησης. Ουσιαστικά οι περισσότεροι παραγωγοί έχουν κάθε χρόνο άδεια για την υλοτομία περισσότερων δέντρων, τα οποία τελικά δεν κόβουν.

Ο ίδιος, πάντως, είναι αισιόδοξος ότι παρά τις δυσκολίες φέτος οι πωλήσεις θα είναι καλύτερες από πέρυσι, γεγονός το οποίο είναι κρίσιμο για το χωριό, για το οποίο αυτή είναι η μοναδική πηγή εσόδων.
Ο Ταξιάρχης της Χαλκιδικής είναι το χωριό της Ελλάδας που ζει αποκλειστικά από την καλλιέργεια ελάτων καθώς από το 1963 στα χωράφια του χωριού καλλιεργούνται μόνο έλατα: «Στο χωριό δεν υπάρχει αλλη παραγωγή και αυτή είναι η μοναδική πηγή εσόδων για όλους», λέει ο κ. Γιωρούδης.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το