Τοπικά

Χρήστος Τριαντόπουλος στη “Θ”: Με τη νέα γενιά για να προοδεύσει βιώσιμα η πατρίδα μας

Το γεγονός ότι μία χώρα μπορεί να προοδεύσει βιώσιμα και μακροπρόθεσμα όταν πορεύεται μαζί με τη νέα γενιά, επισημαίνει μεταξύ άλλων σε συνέντευξη του στη «Θ» ο υφυπουργός στον Πρωθυπουργό και υποψήφιος βουλευτής Μαγνησίας με τη Νέα Δημοκρατία, κ. Χρήστος Τριαντόπουλος.
Ο κ. Τριαντόπουλος αναφέρθηκε στο έργο που έχει γίνει στο πεδίο της κρατικής αρωγής, ενώ όσον αφορά στους προσωπικούς του στόχους, επεσήμανε ότι επιδίωξή του είναι να κερδίσει τη στήριξη του κόσμου και να μπορέσει να εργαστεί για έναν οραματικό στόχο που δεν είναι άλλος, από το να καταστεί η Μαγνησία ένας διαμετακομιστικός κόμβος με διεθνή εμβέλεια.

Ο πρωθυπουργός σάς εμπιστεύτηκε τη θέση του γενικού γραμματέα Οικονομικής Πολιτικής και από τον Αύγουστο του 2021 οριστήκατε υφυπουργός στον Πρωθυπουργό, αρμόδιος για θέματα κρατικής αρωγής και αποκατάστασης από φυσικές καταστροφές. Πώς ήταν αυτή τη μετάβαση από άποψη διαχείρισης;

Η αλήθεια είναι ότι δεν υπήρχε χρόνος να πολυσκεφτείς πώς εξελίσσονται τα πράγματα, παρά να σκύψεις το κεφάλι και να δουλέψεις εντατικά.
Φυσικά, από τη θητεία μου στο πόστο του γενικού γραμματέα Οικονομικής Πολιτικής υπήρχε ήδη μία σημαντική εξοικείωση με το πεδίο της διαχείρισης των επιπτώσεων των φυσικών καταστροφών.
Μάλιστα, με έναυσμα τον μεσογειακό κυκλώνα «Ιανό», όπου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μού έκανε την τιμή να αναλάβω τον συντονισμό της υλοποίησης των μέτρων στήριξης και αποκατάστασης, διαπιστώσαμε τις σοβαρές ελλείψεις του προηγούμενου καθεστώτος και τη φιλοσοφία εγκατάλειψης των πληγέντων που επικρατούσε έως τότε.
Επομένως είχαμε ήδη αρχίσει τη μεταρρύθμιση του πλαισίου της κρατικής αρωγής, με τον εκσυγχρονισμό του νομικού πλαισίου και των σχετικών διαδικασιών, και είχαμε ήδη αρκετά εργαλεία στη διάθεσή μας.
Οι πυρκαγιές, όμως, λειτούργησαν ως νέος καταλύτης.
Με συνεχείς επισκέψεις στο πεδίο και σε εντατική συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς, υλοποιήσαμε νέα καινοτόμα μέτρα, όπως η ψηφιοποίηση και η απλοποίηση διαδικασιών, με προεξέχον παράδειγμα τη λειτουργία της πλατφόρμας της πρώτης αρωγής, στηρίξαμε άμεσα τους πληγέντες, ενώ επιταχύναμε και τα έργα στήριξης και αποκατάστασης στις πληγείσες περιοχές.

Ανήκετε στη νέα γενιά των πολιτικών τους οποίους η κυβέρνηση έχει πιστέψει τοποθετώντας σε θέσεις ευθύνης. Τι σημαίνει αυτό για εσάς και πόσο εύκολο είναι να «μιλήσετε» και να «προσεγγίσετε» τη νέα γενιά;

Ξεκάθαρα, μαζί με τη νέα γενιά, μία χώρα μπορεί να προοδεύσει βιώσιμα και μακροπρόθεσμα.
Ένα από τα χαρακτηριστικά της περασμένης δεκαετίας ήταν το brain drain, η εκροή των νέων από τη χώρα μας.
Η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη από την αρχή της θητείας της είχε θέσει ως στόχο την αντιστροφή του brain drain και την επίτευξη του brain gain, έχοντας εντάξει στο πρόγραμμά της τη δημιουργία ποιοτικών και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας, δημιουργώντας ευκαιρίες για τους νέους να μείνουν -ή να επιστρέψουν- στην πατρίδα τους και να προκόψουν.
Ανάμεσα σε αυτές τις ευκαιρίες ήταν και η αξιοποίηση νέων ανθρώπων και πολιτικών σε θέσεις ευθύνης.
Μία τέτοια ευκαιρία δόθηκε και σε εμένα: να εργαστώ στην Κυβέρνηση, για το καλό της πατρίδας μας, για τη γενιά μας και τις επόμενες γενιές.
Η θέση της νέας γενιάς στην κοινωνία και η διαγενεακή δικαιοσύνη είναι ένα ζήτημα που με απασχολούσε προσωπικά ακόμα και πριν από την ενασχόλησή μου με την πολιτική.
Σε αυτό το πλαίσιο, μάλιστα, είχαμε δημιουργήσει ένα δίκτυο από ελληνικά think tanks και -κατ’ εξοχήν νέους- πανεπιστημιακούς, το οποίο είχε ως στόχο την ανάδειξη στη δημόσια σφαίρα της ανάγκης προώθησης της αλληλεγγύης και δικαιοσύνης μεταξύ των γενεών.
Αυτό είναι κάτι πάνω στο οποίο έχει δουλέψει και η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, με μεταρρυθμίσεις και παρεμβάσεις στην αγορά εργασίας και στην απασχόληση, στη στεγαστική πολιτική, στην παιδεία και σε αναπτυξιακές διαστάσεις της οικονομικής πολιτικής.
Και θα συνεχίσουμε προς αυτές τις κατευθύνσεις.

Κάνοντας την αυτοκριτική σας, τι θα λέγατε στους πολίτες;

Στο πεδίο της κρατικής αρωγής, θεωρώ ότι μέσα στην τετραετία έχουμε πετύχει αρκετά: απλοποιήσαμε και ψηφιοποιήσαμε διαδικασίες, διευρύναμε την περίμετρο των δικαιούχων, αυξήσαμε τα ποσά αποζημιώσεων και επιταχύναμε τις αποζημιώσεις, αλλά και τα έργα αποκατάστασης.
Φυσικά, έχουμε να κάνουμε με ένα εν εξελίξει πρότζεκτ, επομένως μέσα από τη συνεχή παρουσία μας στο πεδίο και τις παρατηρήσεις που λαμβάνουμε από τις τοπικές κοινωνίες και τις αρμόδιες υπηρεσίες, αναπροσαρμοζόμαστε για να καλύψουμε τυχόν κενά ή για να αντιμετωπίσουμε αδυναμίες.
Άλλωστε, ήδη έχουμε εντοπίσει πεδία βελτίωσης τόσο στη στεγαστική συνδρομή, όσο, όμως, και στο πεδίο των κανονισμών του ΕΛΓΑ και των Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων.
Και όχι μόνο τα εντοπίσαμε, αλλά δουλέψαμε και δουλεύουμε επί των κανονιστικών και νομοθετικών αλλαγών.
Και θα τα προχωρήσουμε, ευελπιστούμε, μαζί με άλλες σημαντικές μεταρρυθμίσεις κατά τη δεύτερη τετραετία της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ποιο είναι το προσωπικό σας στοίχημα στις προσεχείς εθνικές εκλογές;

Δεν θα το χαρακτήριζα ακριβώς στοίχημα.
Υπάρχει ένας στόχος.
Και υπάρχει η σκληρή δουλειά για να επιτευχθεί.
Δεν μένει τίποτα στην τύχη.
Πριν από λίγο καιρό, ο Πρωθυπουργός έλαβε την εξαιρετικά τιμητική για εμένα απόφαση να συμμετέχω στο ψηφοδέλτιο της παράταξης μας στη Μαγνησία στις Εθνικές Εκλογές του 2023.
Επιδίωξή μου είναι κερδίσω τη στήριξη και την ψήφο των συμπατριωτών μου στη Μαγνησία, ώστε να μπορέσω να συνεχίσω να εργάζομαι για την πατρίδα και τον τόπο μου.
Και να μπορέσω να εργαστώ για έναν οραματικό στόχο που έχει δρομολογηθεί στις ράγες της υλοποίησης: να καταστεί η Μαγνησία ένας διαμετακομιστικός κόμβος με διεθνή εμβέλεια.
Επενδύσεις, νέες θέσεις και πολλές θέσεις απασχόλησης, και καλά αμειβόμενες θέσεις.

Απέναντι στις νέες συνθήκες που έχει διαμορφώσει η κλιματική κρίση, πώς θεωρείτε ότι μπορεί να θωρακιστεί οικονομικά μία χώρα; Πρέπει να αντιμετωπιστεί σε ευρωπαϊκό ή και παγκόσμιο επίπεδο;

Η κλιματική κρίση δεν περιορίζεται γεωγραφικά.
Σίγουρα συγκεκριμένες περιοχές όπως η Μεσόγειος επηρεάζονται περισσότερο από αυτό το φαινόμενο, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι υπάρχουν μέρη που βρίσκονται στο απυρόβλητο.
Αυτό σημαίνει ότι σε ένα συλλογικό πρόβλημα πρέπει να αναζητήσουμε συλλογικές λύσεις.
Σίγουρα πρέπει να τεθούν ορισμένοι κανόνες σε παγκόσμιο επίπεδο.
Όμως θα πρέπει να γίνουν πολλά και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Αυτή είναι η πιο ρεαλιστική επιλογή.
Πρωτοβουλίες όπως η Πράσινη Συμφωνία και η ένταξη του Συστήματος Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών και του Μηχανισμού Συνοριακής Προσαρμογής Άνθρακα στο σύστημα ιδίων πόρων της ΕΕ θα συμβάλουν στην άμβλυνση των παραγόντων που πυροδοτούν την κλιματική κρίση.
Και σε όλα αυτά η Ελλάδα πρωτοστατεί.
Ωστόσο, θα πρέπει να δούμε και το σκέλος της στήριξης και αποκατάστασης.
Θα πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών-μελών.
Και αυτό θα μπορούσε να επιτευχθεί μέσω της ενίσχυσης του ρόλου του Ταμείου Αλληλεγγύης.
Για παράδειγμα, στην περίπτωση του «Ιανού», ενώ η δημοσιονομική επίπτωση για τα μέτρα στήριξης και αποκατάστασης ξεπερνά τα 750 εκατ. ευρώ, η χρηματοδότηση από το Ταμείο Αλληλεγγύης δεν υπερέβη τα 22 εκατ. ευρώ.
Η Κυβέρνηση διεκδικεί αυτή τη μεταρρύθμιση με κάθε πρόσφορο μέσο.

Πού θεωρείτε ότι θα πρέπει να δοθεί το βάρος στις προσεχείς εκλογές; Σε ποιους τομείς;

Πρέπει να γίνει μία σοβαρή συζήτηση για τα ουσιαστικά ζητήματα που απασχολούν την ελληνική κοινωνία.
Και να κάνουμε τη σύγκριση.
Ένα τέτοιο είναι, για παράδειγμα, το πεδίο της οικονομίας.
Την τελευταία τετραετία η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη κατάφερε πολλά: μείωσε τους φόρους -έπειτα από το πάρτι υπερφορολόγησης της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-, στήριξε τους πολίτες απέναντι σε κάθε κρίση που ξέσπασε, με μέτρα συνολικού ύψους 57 δισ. ευρώ, ενίσχυσε το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών, μείωσε σημαντικά την ανεργία, διαμόρφωσε τις συνθήκες για αύξηση των επενδύσεων και των εξαγωγών, ενίσχυσε τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος, εξασφάλισε συνθήκες υψηλής, διατηρήσιμης ανάπτυξης και όλα αυτά μέσα από μία συνετή δημοσιονομική πολιτική.
Ή το πεδίο της ασφάλειας.
Η Ελλάδα ισχυροποιήθηκε, έχει χτίσει στιβαρές συμμαχίες, έχει ενισχύσει -και ενισχύει- τις αμυντικές της δυνατότητες και προστατεύει την κυριαρχία και τα συμφέροντά της.
Αυτά είναι τα θέματα για τα οποία θέλουν να ακούσουν οι πολίτες.
Δυστυχώς, όμως, η αντιπολίτευση αναλώνεται στην παραφιλολογία και στο ξεδίπλωμα εξωπραγματικών προτάσεων για την οικονομία που θα μπορούσαν να μας βυθίσουν σε μία νέα σκοτεινή εποχή μνημονίων.
Οι πολίτες θα συγκρίνουν, θα βγάλουν τα συμπεράσματά τους και θα επιλέξουν ορθά.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το