Πολιτισμός

Χρήστος Παπαπολύκαρπος: Στα ίχνη της ιστορίας των Καραγκούνηδων

 

Η ανίχνευση της ιστορίας που κουβαλούν οι Καραγκούνηδες του θεσσαλικού κάμπου, οδηγεί στο συμπέρασμα πως αποτελούν ένα από τα αρχαιότερα ελληνικά φύλα, με αδιάλειπτη παρουσία στην περιοχή μέχρι και σήμερα. Έτσι, το γεγονός ότι αύριο στο Βελεστίνο θα ξεκινήσει το 7ο Εθνολογικό Συνέδριο, ενώ την Κυριακή 11/9 θα πραγματοποιηθεί το Καραγκούνικο Αντάμωμα με τη συμμετοχή χιλίων χορευτών, φέρνει τη γενέτειρα του Ρήγα Βελεστινλή στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος.

Ο ερευνητής και λαογράφος κ. Χρήστος Παπαπολύκαρπος από τα Μεγάλα Καλύβια Τρικάλων, ο οποίος κατέχει επίσης τη θέση του α’ αντιπροέδρου στο συμβούλιο της Αμφικτιονίας Θεσσαλών Καραγκούνηδων, αναφέρθηκε τόσο στο συνέδριο που θα έχει θέμα: «Η Θεσσαλία στην Επανάσταση του 1821: Πολιτικές, κοινωνικές, πολιτιστικές και ιστοριογραφικές απηχήσεις» και θα διεξαχθεί στο Πνευματικό Κέντρο Βελεστίνου, όσο και στο κυριακάτικο αντάμωμα δεκάδων χορευτικών συγκροτημάτων, συλλόγων και φορέων της πεδινής Θεσσαλίας στο Δημοτικό Στάδιο Βελεστίνου.
Ο φορέας που εκπροσωπεί ο αεικίνητος Θεσσαλός ερευνητής, ιδρύθηκε το 2009 και η έδρα του είναι στον Παλαμά Καρδίτσας. Σκοπός της Αμφικτιονίας είναι η καταγραφή της ιστορίας των ιστορικών και πολιτιστικών στοιχείων των γηγενών και αυτόχθονων κατοίκων της πεδινής Θεσσαλίας, οι οποίοι είναι γνωστοί με την προσωνυμία «Καραγκούνηδες».
«Όλοι οι εισηγητές στο συνέδριο θα αναπτύξουν ενδιαφέροντα θέματα. Φυσικά, η μελέτη της ιστορικής διαδρομής των Καραγκούνηδων δεν εξαντλείται σε ένα συνέδριο. Όμως, σε κάθε περίπτωση, μετά το πέρας της 7ης κατά σειράς διοργάνωσης, όλο και κάτι καινούργιο θα προστεθεί στη μνήμη και στην ιστορία των Καραγκούνηδων. Τα συμπεράσματα που θα προκύψουν από το φετινό συνέδριο, θα αποτελέσουν έναν ακόμη κρίκο στην ιστορία μας», σημείωσε ο κ. Παπαπολύκαρπος.
Αρχής γεγομένης το 2009 στον Παλαμά Καρδίτσας, τα συνέδρια που ακολούθησαν, έγιναν κατά σειρά σε Πύλη Τρικάλων, Φάρσαλα, Κιλελέρ, Μεγάλα Καλύβια και Καρδίτσα. Το Βελεστίνο παίρνει φέτος τη σκυτάλη, με τον αντιπρόεδρο του Αμφικτιονικού Συμβουλίου να λέει: «Το συνέδριο ήταν να γίνει πέρυσι στο επετειακό έτος των 200 χρόνων από τον Αγώνα του 1821, αλλά λόγω Covid-19 αναβλήθηκε. Είναι μεγάλη τιμή για εμάς να βρεθούμε στον τόπο, που γεννήθηκε μία τόσο σπουδαία μορφή του Έθνους. Δεν ήταν τυχαία η επιλογή της γενέτειρας του εθνεγέρτη Ρήγα, ιδίως από τη στιγμή που η θεματολογία του συνεδρίου αφορά στην Ελληνική Επανάσταση. Και επιπλέον, κινηθήκαμε σύμφωνα με την απόφαση που έχουμε λάβει, ώστε κάθε φορά το αντάμωμα των Καραγκούνηδων να γίνεται σε διαφορετική περιοχή. Δεν αποκλείεται στο μέλλον να ξεπεράσουμε ακόμη και τα όρια του θεσσαλικού χώρου. Όσον αφορά στο Καραγκούνικο Αντάμωμα, υπολογίζουμε πως θα δώσουν το «παρών» χίλιοι χορευτές από τη Θεσσαλία».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το