Τοπικά

Χρήστος Χατζηιωσήφ: Οι απειλές εναντίον της δημοκρατίας στην Ευρώπη παρουσιάζονται με διαφορετικό τρόπο

Ο κ. Χρήστος Χατζηιωσήφ ιστορικός των νεότερων χρόνων με πλούσιο συγγραφικό έργο και κάτοχος διδακτορικού από την Ecole Pratique de Hautes Etudes – Paris IV, που δίδαξε στη Χαϊδελβέργη, Παρίσι και Βιέννη και διετέλεσε διευθυντής του Ινστιτούτου Μεσογειακών Σπουδών του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας Ι.Τ.Ε., παρουσίασε χθες στο «Κορδάτος» την αποσιώπηση της βαριάς κληρονομιάς του ναζισμού στη μεταπολεμική γερμανική ιστοριογραφία. Ήταν ομιλητής στην εκδήλωση που διοργάνωσε ο Σύλλογος Ιστορίας και Μνήμης Εθνικής Αντίστασης για να τιμήσει την ημέρα της Αντιφασιστικής Νίκης.

«Οι Γερμανοί δηλώνουν συνεχώς μετάνοια για τον ναζισμό. Τουλάχιστον η πολιτική ηγεσία της χώρας και ένα μεγάλο μέρος των διανοουμένων. Υπάρχει ειλικρινής μετάνοια από τους διανοούμενους που δέχονται και τις συνέπειες, αλλά έχω αμφιβολία πολλών από τους πολιτικούς. Από τη στιγμή που κάτι λοιπόν επαναλαμβάνεται …τελετουργικά χάνει και την ουσία του. Δυστυχώς έχουμε χάσει την ουσία του τι συνέβη πριν 70 χρόνια και δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτή την ουσία για να οξύνουμε την κριτική μας σκέψη και να αντιμετωπίσουμε τις σημερινές καταστάσεις», είπε.

Τόνισε πως οι απειλές εναντίον της δημοκρατίας στην Ευρώπη παρουσιάζονται σήμερα με διαφορετικούς δρόμους και διαφορετικό τρόπο. Σημείωσε πως η γνώση του παρελθόντος θα βοηθούσε να τις διακρίνουμε και να τις αντιμετωπίσουμε.
«Εκτός από τον εθνικισμό σε επίπεδο χωρών έχουμε και τοπικούς εθνικισμούς που ενδεχομένως τους θεωρούμε πιο ακίνδυνους, αλλά ο πυρήνας της ιδεολογίας τους – εάν οι συνθήκες βοηθήσουν – μπορούν να καταλήξουν σε ρεύματα μεγάλα πολιτικά, πιο επικίνδυνα από αυτά που βλέπουμε σήμερα.
Χθες ο κ. Χατζηιωσήφ ανέλυσε το πώς διαχειρίστηκαν την εμπειρία του ναζισμού οι Γερμανοί μιας και δεν υπάρχει μόνο αποσιώπηση, αλλά και διαχείριση της εικόνας τους στον κόσμο, στη διδασκαλία στα σχολεία.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το