Τοπικά

Χρηματοδότηση βελτίωσης των προσβάσεων σε αγροτικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις από την Περιφέρεια Θεσσαλίας -Τρεις στη Μαγνησία

Στη χρηματοδότηση της βελτίωσης των προσβάσεων σε αγροτικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις προχωρά η Περιφέρεια Θεσσαλίας. Συγκεκριμένα μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Ε.Π. Περιφέρειας Θεσσαλίας, ο Περιφερειάρχης κ. Κώστας Αγοραστός έδωσε την έγκριση για την ένταξη 16 έργων συνολικού προϋπολογισμού 8.844.000 ευρώ στο ΕΣΠΑ.

Τα έργα υλοποιούνται στα πλαίσια του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 για τη Δράση 4.3.4. «Βελτίωση της πρόσβασης σε γεωργική γη και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις», με συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ) και από εθνικούς πόρους. Πρόκειται για έργα επέκτασης και βελτίωσης της πρόσβασης σε γεωργική γη και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις που εξυπηρετούν τους στόχους:

-Μείωση του κόστους μεταφοράς των προϊόντων, ευκολότερη και ταχύτερη πρόσβαση των γεωργικών μηχανημάτων καθώς και ταχύτερη και ασφαλέστερη μεταφορά των ευπαθών προϊόντων

-Εξασφάλιση της εύκολης και ασφαλούς προσπελασιμότητας στις γεωργικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, στις αγροτικές περιοχές, καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου, με την παράλληλη βελτίωση και εκσυγχρονισμό των καλλιεργητικών μεθόδων (πρόσβαση μηχανών, εύκολη διακίνηση της παραγωγής κ.λπ.) που αναμένεται να συμβάλλει στην βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των εκμεταλλεύσεων, με θετικές επιπτώσεις στο αγροτικό εισόδημα.

O Περιφερειάρχης Θεσσαλίας και Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας σε δηλώσεις του μεταξύ άλλων τόνισε τα εξής:

«Μετά από μια μεγάλη προσπάθεια που καταβάλαμε και σε συνεργασία με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, γνωρίζοντας ότι οι δήμοι αδυνατούν να συντηρήσουν τους αγροτικούς δρόμους που ανήκουν στις αρμοδιότητές τους, δημιουργήσαμε ένα πρόγραμμα για συντήρηση – ασφαλτόστρωση του αγροτικού οδικού δικτύου.

Ένα πρόγραμμα με διαδικασίες αξιολόγησης που φέρνει θετικό αποτέλεσμα. Στην αρχή το πρόγραμμα του υπουργείου είχε προϋπολογισμό 4,2 εκ. ευρώ.

Μετά τις προσπάθειες που πραγματοποιήσαμε ως περιφέρεια καταφέραμε να αυξήσουμε τον συνολικό προϋπολογισμό του έργου σε 8,8 εκ. ευρώ για όλη τη Θεσσαλία και ζητήσαμε να αυξηθεί ο προϋπολογισμός για να ενταχθούν όλες οι προτάσεις των δήμων

Μετά από αξιολόγηση από τη Διαχειριστική μας Αρχή, βάση των κριτηρίων που έθεσε το υπουργείο και των προτάσεων που κατέθεσαν οι δήμοι που είναι υπεύθυνοι για την υλοποίηση των έργων για τους αγροτικούς και κτηνοτροφικούς δρόμους, εγκρίθηκαν δεκαέξι έργα στη Θεσσαλία. Πρόκειται για έργα ασφαλτόστρωσης και συντήρησης αγροτικών δρόμων, συνολικού προϋπολογισμού 8,8 εκ. ευρώ.

Τα έργα πρόκειται να πραγματοποιηθούν στον Αλμυρό, στην Καλαμπάκα, στα Τρίκαλα, στον Παλαμά, στην Καρδίτσα, στο Βόλο, στην Πύλη, στους Σοφάδες, τα Φάρσαλα, το Μουζάκι και τη Φαρκαδόνα.

Αφορούν τον αγροτικό τομέα είναι έργα που επέλεξαν οι δήμοι και εγκρίθηκαν μέσα από διαδικασίες που γνωρίζουν όλοι τα κριτήρια,τα οποία διαμορφώθηκαν από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το