Τοπικά

Χρηματοδότηση 330.000 ευρώ για το νέο Μουσείο Μηλεών διεκδικεί ο Δήμος Νοτίου Πηλίου

Ο Δήμος Νοτίου Πηλίου, στο πλαίσιο του προγράμματος « Α. Τρίτσης » θα υποβάλει πρόταση, προκειμένου να ιδρύσει και να δημιουργήσει το νέο Μουσείο Μηλεών.
Η πρόταση προεγκρίθηκε με σκοπό να χρηματοδοτηθεί το έργο με το ποσό των 330.000 ευρώ με ΦΠΑ. Μάλιστα ο Εκτελεστικός Γενικός Συντονιστής της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» Μάρτιν Σίμιτσεκ, με επιστολή του προς τον δήμαρχο Νοτίου Πηλίου Μιχ. Μιτζικό βεβαιώνει πως η πρόταση που τέθηκε υπόψιν της Επιτροπής για την ίδρυση και δημιουργία του Μουσείου Μηλεών εμπίπτει στη σκοπιμότητα της πρόσκλησης, δεδομένου ότι συνάδει με τον άξονα προτεραιότητας «Παδεία, Πολιτισμός, Τουρισμός, Αθλητισμός».
Το Μουσείο θα στεγαστεί στο Ευδόξειο Πνευματικό Κέντρο Μηλεών, ένα εμβληματικό κτίριο στην κεντρική πλατεία του χωριού των Μηλεών, που ενώνεται με παραδοσιακό καλντερίμι με τον Ι.Ν. Παμμεγίστων Ταξιαρχών.
Ο Ιερός Ναός Παμμεγίστων Ταξιαρχών Μηλεών έχει χαρακτηριστεί, ως η «Αγία Λαύρα» του Πηλίου. Και αυτό γιατί στις 7 Μαΐου 1821 ο Μηλιώτης Διδάσκαλος του Γένους Άνθιμος Γαζής κήρυξε, μετά τη Θεία Λειτουργία, τη Θεσσαλική Επανάσταση.

Το Μουσείο Μηλεών θα εκτείνεται και στους τρείς ορόφους του κτιρίου.
Στον ισόγειο όροφο θα αναπτυχθεί η συλλογή εκκλησιαστικών αντικειμένων της Ενορίας του Ι.Ν. Παμμεγίστων Ταξιαρχών.
Παράλληλα, μέσω ψηφιακής απεικόνισης θα παρουσιάζεται η ιστορία του ναού και η ιδιαίτερη αρχιτεκτονική του.
Στο νέο Μουσείο θα μπορεί με ηλεκτρονικά μέσα (video wall, κάμερες και ηλεκτρονικοί υπολογιστές) να αποτελέσει χώρο φιλοξενίας μικρών συζητήσεων /διαλέξεων εκ του σύνεγγυς (10/15 άτομα) αλλά και απομακρυσμένα (μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας π.χ. zoom, webex κ.ά.) για εκπαιδευτικές δράσεις.
Ο δήμαρχος Νοτίου Πηλίου κ. Μιχ. Μιτζικός με δήλωσή του «ευχαριστεί θερμά τα μέλη της Επιτροπής «ΕΛΛΑΔΑ 2021», τον μητροπολίτη Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιο, τον πρωτοσύγκελο Μητρόπολης Δημητριάδος π. Δαμασκηνό, τον εφημέριο του Ιερού Ναού Παμμεγίστων Ταξιαρχών Μηλεών π. Κωνσταντίνο, καθώς και τα στελέχη της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου για την εκπόνηση της τεχνικής έκθεσης και την προμελέτη του έργου, που με τη λειτουργία του θα δώσει προστιθέμενη αξία στο πλούσιο πολιτιστικό στοιχείο του Δήμου Νοτίου Πηλίου».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το