Τοπικά

Χρειάζεται τουλάχιστον μια 5ετία μέχρι να αποκατασταθεί η ισορροπία στη Θεσσαλία – Οι 10 προτάσεις Λέκκα

Για το ποιες είναι οι 10 στρατηγικές δράσεις για να ανακάμψει η Θεσσαλία μετά το σαρωτικό πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel μίλησε ο καθηγητής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας, Ευθύμης Λέκκας.

Όπως ανέφερε στην ΕΡΤ: «Είναι μία διαδικασία η οποία πραγματικά περιλαμβάνει βραχυπρόθεσμες παρεμβάσεις στις οποίες πάμε πολύ καλά. Υπάρχουν οι μεσοπρόθεσμες παρεμβάσεις και οι μακροπρόθεσμες».

Και συνέχισε: «Είναι πράγματα τα οποία δεν γίνονται μέσα σε μερικούς μήνες. Στην Ιαπωνία αρχίσαμε το 2011 μετά τα μεγάλα τσουνάμι και τελειώσαμε το 2017, μέσα από ένα πολύ καλά συγκροτημένο και συντεταγμένο πρόγραμμα παρεμβάσεων σε μία τεράστια περιοχή».

Ο κ. Λέκκας εκτιμά πως χρειάζεται τουλάχιστον μια 5ετία μέχρι να αποκατασταθεί η ισορροπία στη Θεσσαλία.

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στις 10 δράσεις τις οποίες θα παρουσιάσει στην τοπική κοινωνία και θα πρέπει να αναπτυχθούν στον θεσσαλικό χώρο.

Μεταξύ των δράσεων είναι η εκτίμηση κινδύνου, η εκτίμηση της τρωτότητας της περιοχής, το master plan (σχεδιασμός) που εκπονείται από τους Ολλανδούς, η διαμόρφωση νέων σχεδίων έργων, τα οποία να είναι συμβατά με το περιβάλλον, η εκπαίδευση – ενημέρωση του πληθυσμού, τα σχέδια ετοιμότητας και η οργάνωση της περιοχής.

«Είναι πάρα πολλά πράγματα τα οποία θα πρέπει να γίνουν συντεταγμένα όμως και σε χρονικές περιόδους, οι οποίες να είναι αυστηρά καθορισμένες» σημείωσε. Μιλώντας για τους κατοίκους ανέφερε ότι «είναι σε πολύ δύσκολη κατάσταση ωστόσο πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι υπάρχει μία μακρά πορεία αποκατάστασης».

Αναφερόμενος στα σχέδια ετοιμότητας που έχουν διαμορφωθεί για διαφορετικές περιοχές της χώρας που αντιμετωπίζουν προκλήσεις λόγω της κλιματικής αλλαγής τόνισε ότι «έχουμε μπει σε μια περίοδο όπου αυτή είναι η πρώτη προτεραιότητά μας».

Τέλος, σημείωσε πως: «Σε ολόκληρη την Ελλάδα επιχειρούμε να διαμορφώσουμε σχέδια διαχείρισης, ετοιμότητας και απόκρισης, τα οποία πρέπει να είναι συμβατά με την κλιματική κρίση και με τις εξελισσόμενες διεργασίες, γιατί ο παλιός σχεδιασμός δεν φτάνει».

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το