Τοπικά

Χρ. Βενέτης: «Δεν έχουν προκύψει γυναικολογικά ή δερματολογικά περιστατικά από τη θάλασσα»

Θετικά είναι τα νέα όσον αφορά το μικροβιακό φορτίο στη θάλασσα του Παγασητικού, αφού και τα πρώτα αποτελέσματα των μετρήσεων που έχει ζητήσει ο Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας συμπίπτουν με αυτά της Περιφέρειας, ότι το φορτίο είναι αρνητικό. Απομένει, όμως, να ανακοινωθούν τα αποτελέσματα για τις παραμέτρους των βαρέων μετάλλων, των φυτοφαρμάκων και του ευτροφισμού, κάτι που αναμένεται τις προσεχείς ημέρες.
Είναι γεγονός ότι πολλοί κάτοικοι της Μαγνησίας δεν κρύβουν την ανησυχία, τον δισταγμό και τον προβληματισμό τους για την ποιότητα του θαλάσσιου νερού στον Παγασητικό, μετά τα δύο ακραία καιρικά φαινόμενα των προηγούμενων εννέα μηνών. Παρά το γεγονός ότι η Περιφέρεια Θεσσαλίας διαβεβαιώνει – έπειτα από σχετικούς ελέγχους που διενήργησε – ότι μικροβιακός φόρτος δεν υφίσταται, αλλά και παρά το ότι πολλές ακτές της Μαγνησίας έχον βραβευτεί με Γαλάζια Σημαία, η ανησυχία παραμένει.
Στο πλαίσιο αυτό και θέλοντας να ενημερώσει τα μέλη του, αλλά και τους πολίτες, ο Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας προχώρησε σε συνεργασία με διαπιστευμένο εργαστήριο, στη διενέργεια δειγματοληψιών, προχωρώντας ακόμη περισσότερο από τη διερεύνηση του μικροβιακού φορτίου και στην έρευνα για άλλα στοιχεία, όπως τα βαρέα μέταλλα, τα φυτοφάρμακα και ο ευτροφισμός.
Μιλώντας σε τοπικό ραδιόφωνο ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας κ. Χρήστος Βενέτης ανέφερε ότι τα αποτελέσματα για τις τρεις αυτές παραμέτρους αναμένονται σύντομα, οι αναλύσεις έγιναν και βρίσκονται στο στάδιο της επεξεργασίας. Ο ίδιος εξήγησε ότι οι αναλύσεις έγιναν για να πληροφορηθούν τα μέλη του Συλλόγου, ώστε εάν τα νερά έχουν κάποιο πρόβλημα, να ψάχνουν τυχόν ασθένειες που συνδέονται με ρύπανση. Εάν δεν είναι μολυσμένα, συμπλήρωσε ο κ. Βενέτης, είναι ακόμα ένας βαθμός αξιοπιστίας για τους τουρίστες και τους κατοίκους της περιοχής, ώστε να κάνουν το θαλάσσιο μπάνιο τους στον Παγασητικό, που εκτός από υγεία προσφέρει και ψυχική ευεξία.
Ο πρόεδρος του ΙΣΜ παραδέχθηκε ότι υπάρχει ένας δισταγμός στους πολίτες, που δημιουργήθηκε από τα ακραία καιρικά φαινόμενα που έπληξαν την περιοχή πριν από εννέα μήνες, σχετικά με την ποιότητα των νερών του Παγασητικού. Υποστήριξε πως οι μετρήσεις της Πολιτείας έγιναν καθυστερημένα, δεν υπήρξε συνεχής μελέτη του φαινομένου, όπως θα έπρεπε, γιατί ακόμη υπάρχει απορροή υδάτων από την Κάρλα και πως «ο Παγασητικός θα πρέπει να διαφυλαχθεί ως κόρη οφθαλμού γιατί είναι πηγή υγείας για την περιοχή αλλά και πηγή εσόδων, καθότι είναι ένα από τα κύρια τουριστικά θέλγητρα του Νομού» όπως είπε χαρακτηριστικά.
Ο ίδιος ανακοίνωσε, πάντως, πως το μικροβιακό φορτίο στα νερά του Παγασητικού δεν είναι επιβαρυμένο, κάτι που έχουν δείξει και όλες οι μετρήσεις που έμειναν στο μικροβιακό φορτίο. Εν τούτοις, συνέχισε, «δεν δημοσιοποιήθηκε κάποια μελέτη που να μιλάει για βαρέα μέταλλα, φυτοφάρμακα, ευτροφισμό και γι’ αυτό αναγκαστήκαμε να τις κάνουμε εμείς, ώστε οι γιατροί να έχουν πλήρη εικόνα τι γίνεται στην περιοχή».
Καταλήγοντας ο κ. Χρ. Βενέτης, ανέφερε ότι δεν έχουν παρουσιαστεί μέχρι τώρα περιστατικά ουρολοιμώξεων σε γυναίκες, που να σχετίζονται με την ποιότητα των νερών του Παγασητικού, καθώς και δερματικά περιστατικά που να έχουν σχέση με τη θάλασσα. «Στις μετρήσεις που έγιναν από την Περιφέρεια δεν έχουμε κανένα λόγο να τις αμφισβητήσουμε, έγιναν όλες σε πιστοποιημένα εργαστήρια, με τον σωστό τρόπο. Όλα αυτά τα καταγράφουμε, και είναι προς αύξηση της αξιοπιστίας του Παγασητικού. Μέχρι στιγμής δεν έχουν προκύψει γυναικολογικά ή δερματολογικά περιστατικά από τη θάλασσα» τόνισε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησία

Προηγούμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το