Τοπικά

Χρ. Μπουκώρος « Ο ΣΥΡΙΖΑ δίνει διαπιστευτήρια σε όσους εχθρεύονται μονίμως την Εκκλησία»

Έντονη κριτική άσκησε στην αξιωματική αντιπολίτευση ο βουλευτής Μαγνησίας και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Ν.Δ. Χρήστος Μπουκώρος κατά την ομιλία του σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής, επισημαίνοντας ότι ασκεί στείρα αντιπολίτευση, καθώς δεν κατέθεσε καμία ουσιαστική πρόταση για την αντιμετώπιση ενός τόσο σοβαρού ζητήματος, όπως είναι αυτό της πανδημίας, που ταλανίζει τη χώρα και τους πολίτες τα τελευταία δύο χρόνια.
Συγκεκριμένα ο βουλευτής Μαγνησίας, με επιχειρηματολογία απάντησε σε μία προς μία στις επικρίσεις του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι η Εκκλησία με τη σημερινή εγκύκλιο της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, μπροστά στη διαρκή αύξηση κρουσμάτων και διασωληνωμένων, επιβεβαίωσε την πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση.
«Η μόνη συγκεκριμένη πρόταση που έχει καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ μέχρι σήμερα για την αντιμετώπιση της πανδημίας είναι η παρεμπόδιση των πιστών στην προσέλευσή τους στις εκκλησίες. Καμία άλλη συγκεκριμένη πρόταση δεν είδαμε. Όμως, μιλάμε σήμερα που το ποσοστό των εμβολιασμών στους ενήλικες έφτασε στο 73%. Μιλάμε για τις εκκλησίες που εμείς πιστεύουμε βαθύτατα ότι ως χώροι συνάθροισης είναι ασφαλέστεροι από άλλους χώρους, διότι όλοι φέρουν τις μάσκες τους και κρατούν τις αποστάσεις τους. Κυρίως ζητούμε από τον ΣΥΡΙΖΑ να μην απευθύνεται στη Νέα Δημοκρατία και στον Κυριάκο Μητσοτάκη για αυτό το θέμα. Διότι ήταν η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης που την προηγούμενη χρονιά, όταν δεν υπήρχε η εμπειρία εφαρμογής μέτρων και ελέγχου, έκλεισαν τις εκκλησίες», τόνισε ο Χρήστος Μπουκώρος στην ομιλία του, απαντώντας στον ΣΥΡΙΖΑ, και συνέχισε:
«Σας θυμίζω ότι δεν κάναμε Πάσχα το 2020. Δεν ήταν τότε τα μέτρα της κυβέρνησης; Η οποία έρχεται σήμερα, με διαθέσιμο για όλους το εμβόλιο, με το 73% των ενηλίκων εμβολιασμένο, και λέει ότι δεν μπορεί να τις ελέγξει η πολιτεία τις εκκλησίες, οι οποίες άλλωστε δεν λειτουργούν μόνο κατά τη διάρκεια των τελετουργικών τους διαδικασιών, είναι κάθε μέρα ανοικτές και προσβάσιμες στο κοινό.
Ωστόσο, σας διαψεύδει και η αυστηρή εγκύκλιος που εκδόθηκε σήμερα από τη Διαρκή Ιερά Σύνοδο. Αυτοπροστατεύεται η Εκκλησία μας με αυτή την εγκύκλιο, καθότι καθορίζει ως αρμόδια τα εκκλησιαστικά συμβούλια για τον έλεγχο των ανεμβολίαστων, οι οποίοι θα προσέρχονται στις εκκλησίες μόνο με rapid test. Δηλαδή, μια πρόταση καταθέσατε και αυτή διαψεύστηκε και κατέρρευσε μέσα στη διάρκεια μιας και μόνο ημέρας. Το κάνει, λοιπόν, η ίδια η Εκκλησία με την αυτονομία της. Εσείς, λοιπόν, από τη μία κραδαίνετε τα πανό και τις σημαίες για τον διαχωρισμό κράτους και Εκκλησίας και από την άλλη ζητάτε η πολιτεία να επιβάλλει μέτρα στη λειτουργία των εκκλησιών. Όμως, η ίδια η Διαρκής Ιερά Σύνοδος και πολλοί ιεράρχες πρωτοστατούν στον αγώνα υπέρ των εμβολιασμών. Και ένας τέτοιος ιεράρχης είναι και εκείνος από τη δική μου Περιφέρεια, ο Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού, ο κ. Ιγνάτιος, ο οποίος από το προηγούμενο καλοκαίρι έχει ξεκινήσει μια τεράστια εκστρατεία υπέρ των εμβολιασμών. Και εσείς έρχεστε να αμφισβητήσετε τι; Δίνετε διαπιστευτήρια στους αντεκκλησιαστικούς κύκλους; Αναζητείτε κοινό; Τι ακριβώς κάνετε;
Η Εκκλησία, λοιπόν, είναι ένας χώρος συνάθροισης ασφαλέστερος, κατά την άποψη μας, από άλλους, διότι και οι αποστάσεις τηρούνται και μάσκες φορούν οι πιστοί και δεν συνομιλούν μεταξύ τους και δεν φωνασκούν και δεν έρχονται σε επαφή. Είναι χώρος περισυλλογής, λατρείας και απόλυτης ησυχίας. Κατά συνέπεια, μην ψάχνετε εκλογικό κοινό σε όσους μονίμως και άνευ αιτίας εχθρεύονται την Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία. Αυτή είναι η απάντηση και όχι ότι η Κυβέρνηση ψηφοθηρεί με τα μέτρα που έλαβε.
Ασφαλώς οι προσπάθειες προσαρμόζονται στις νέες συνθήκες. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είναι μια πρωτόγνωρη πανδημία. Ωστόσο, μιλάμε σήμερα για έξι και επτά χιλιάδες κρούσματα, όταν ο αριθμός των ημερήσιων τεστ έχει φτάσει στις τετρακόσιες χιλιάδες, όταν πέρυσι μέχρι τέτοιο καιρό δεν φτάναμε ούτε τις εκατό χιλιάδες. Τα τεστ ήταν εξήντα, εβδομήντα χιλιάδες. Θα κοιτάμε τη νοσηρότητα. Και εκεί οι μεταβολές δεν είναι τόσο αξιοσημείωτες όσο δείχνει ο αριθμός των κρουσμάτων. Οι σκληροί αριθμοί της πανδημίας, όμως, δεν είναι διαφορετικοί από τις υπόλοιπες χώρες, γιατί δεν γνωρίζουμε, δεν μας έχει γνωστοποιήσει η επιστημονική κοινότητα πώς συμπεριφέρεται σε κάθε περιοχή της Ευρώπης ή και του κόσμου κάθε νέα μετάλλαξη, πώς οι κλιματολογικές συνθήκες και οι καθημερινές συνήθειες των ανθρώπων επηρεάζουν τη μεταδοτικότητα του κάθε μεταλλαγμένου στελέχους. Αυτά δεν τα γνωρίζουμε. Ουσιαστικά πάμε σε ένα άγνωστο πεδίο. Κατά συνέπεια, οι σκληροί αριθμοί δεν είναι διαφορετικοί από τις υπόλοιπες χώρες.
Ο αριθμός των θανάτων ανά εκατομμύριο από την αρχή της πανδημίας έως και σήμερα είναι περίπου στο μέσο ευρωπαϊκό όρο. Πραγματικά, μας θλίβει η εικόνα που βλέπουμε σε γειτονικές χώρες όπως η Ρουμανία και η Βουλγαρία, με τις οποίες, βεβαίως, δεν συγκρίνεται ούτε το σύστημα υγείας, ούτε οι οικονομικές δυνατότητες της χώρας μας. Και, βεβαίως, μας τρομάζει και το ενδεχόμενο μιας ακόμα μεγαλύτερης εξάπλωσης του ιού. Ο δεύτερος σκληρός αριθμός είναι ο αριθμός των διασωληνωμένων. Εκεί έχουμε κάποια αύξηση, αλλά σίγουρα δεν έχουμε φτάσει στους περσινούς τρομακτικούς -επιτρέψτε μου να τους χαρακτηρίσω- αριθμούς διασωληνωμένων ασθενών».
Κλείνοντας την ομιλία του, ο βουλευτής Μαγνησίας και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Ν.Δ. Χρήστος Μπουκώρος ανέφερε:
«Κατά συνέπεια, τα μέτρα που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση και τα οποία θα ισχύουν από το ερχόμενο Σάββατο, πέραν των όσων είπα στοχεύουν σε τρία πράγματα.
Πρώτον, αυτοί που ακολούθησαν τις συμβουλές της επιστημονικής κοινότητας και εμβολιάστηκαν δεν μπορούν να χάσουν τα δικαιώματά τους και να ακυρωθεί η επιστροφή τους στην ελευθερία.
Δεύτερον, δεν κλείνει η οικονομία, διότι το κόστος το οικονομικό, το εκπαιδευτικό, το κοινωνικό, το ψυχολογικό -και θα μπορούσα να λέω και πολλά άλλα ακόμα- είναι πολύ μεγάλο. Το γνωρίζουμε όλοι και συμφωνούσαμε μέχρι πριν λίγο καιρό με αυτό σχεδόν όλες οι πολιτικές δυνάμεις, γιατί καμία πολιτική δύναμη δεν είπε να κλείσουν τα πάντα από την έναρξη της πανδημίας μέχρι την οριστική της καταπολέμηση. Καμία πολιτική δύναμη δεν διατύπωσε τέτοια άποψη.
Τρίτον, οι ανεμβολίαστοι πολίτες – oρισμένοι έχουν τους φόβους τους, που είναι σεβαστοί, ορισμένοι είναι αρνητές των εμβολίων- πρέπει να ελέγχονται περισσότερο. Εκεί στοχεύουν τα μέτρα που ανακοινώθηκαν.
Διαφωνεί καμιά πολιτική δύναμη ότι οι ανεμβολίαστοι πρέπει να ελέγχονται περισσότερο και ότι είναι αιτία μετάδοσης ιδιαίτερα στους κύκλους των ανεμβολίαστων συμπολιτών, οι οποίοι δεν είναι και θωρακισμένοι και οι συνέπειες από τη μόλυνσή τους είναι πολύ βαρύτερες και κινδυνεύει η ζωή τους; Δεν έχουμε δει τον άλλο σκληρό αριθμό από τους ανθρώπους που πεθαίνουν σήμερα; Τη στατιστική να μην τη διαβάζουμε όπως μας βολεύει. Από τους ανθρώπους που πεθαίνουν σήμερα από κορωνοϊό δεν βλέπουμε ότι περισσότεροι από τους εννιά στους δέκα είναι ανεμβολίαστοι; Δεν πρέπει, λοιπόν, να ελέγχονται περισσότερο οι ανεμβολίαστοι;

Εμείς πιστεύουμε ότι, με τα όποια λάθη και τις όποιες αδυναμίες απέναντι σε έναν άγνωστο εχθρό, η κυβέρνηση αναπροσαρμόζει τα μέτρα της σύμφωνα με τις οδηγίες των ειδικών. Η εικόνα της χώρας σε γενικές γραμμές από την έναρξη της πανδημίας μέχρι σήμερα δεν είναι χειρότερη από τον μέσο όρο των ευρωπαϊκών κρατών».

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το