Τοπικά

Χρ. Μπουκώρος « Ο Νόμος για τις λαϊκές αγορές διαψεύδει την Αντιπολίτευση»

Την προσπάθεια που επιχειρεί η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας προς επίλυση των χρόνιων προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο χώρος των λαϊκών αγορών, εξήρε ο βουλευτής Μαγνησίας και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Ν.Δ. Χρήστος Μπουκώρος κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής με αφορμή την ψήφιση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.
Ο βουλευτής Μαγνησίας επεσήμανε ότι με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο δεν θίγεται κανένα δικαίωμα των συμμετεχόντων στις λαϊκές αγορές, αντιθέτως ενισχύεται η θέση αυτών, με φορολογικά και ασφαλιστικά μέτρα ελάφρυνσης αυτών, με μείωση διοικητικών ποινών και προστίμων, με σταθεροποίηση του αδειοδοτικού πλαισίου και τέλος με την απλούστευση διαδικασιών μέσω της χρήσης σύγχρονων ψηφιακών μέσων.
Επίσης, ο βουλευτής Μαγνησίας, διατύπωσε και την πρόταση εξοικονόμησης οικονομικών πόρων ακόμη και μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ προκειμένου να εκσυγχρονιστούν οι συνθήκες εργασίας αλλά και η γενικότερη εικόνα των λαϊκών αγορών.
Μεταξύ άλλων, ο Χρήστος Μπουκώρος κατηγόρησε την Αξιωματική Αντιπολίτευση για επιχείρηση διαστρέβλωσης της πραγματικότητας με «φθηνούς λαϊκισμούς» προσπαθώντας να αποκομίσει πολιτικά οφέλη εις βάρος των πολιτών, ενώ τα χρόνια που αυτή ήταν Κυβέρνηση διατήρησε την φορολογία στα ύψη και το νομικό πλαίσιο των διοικητικών προστίμων αυστηρό, δυσχεραίνοντας έτσι την θέση των παραγωγών και πωλητών εμπόρων των λαϊκών αγορών.
Πιο αναλυτικά, στην ομιλία του ο βουλευτής Μαγνησίας και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Ν.Δ., επεσήμανε τα εξής: «Πρόκειται για ένα από τα νομοσχέδια που πέρασαν από πραγματικά εξαντλητικό διάλογο. Θέλω ειλικρινά να εκφράσω την ικανοποίησή μου ως Βουλευτής προς την ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης και ιδιαίτερα προς τον Υπουργό τον κ. Άδωνι Γεωργιάδη, γιατί αυτό το νομοσχέδιο επί της ουσίας το συζητάμε τέσσερις μήνες. Και επειδή υπήρξα από τους Βουλευτές μαζί με τον εισηγητή μας τον κ. Σιμόπουλο που συμμετείχαμε πολλές φορές και με έντονο τρόπο σε αυτόν τον διάλογο, θέλω να πω ότι σήμερα ψηφίζουμε ένα νομοσχέδιο που αφενός μεν δεν δημιουργεί προβλήματα στους συμμετέχοντες, στους φορείς των λαϊκών αγορών και δεύτερον όλοι εμείς οι εκατόν πενήντα οκτώ Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας το ψηφίζουμε με πλήρη συνείδηση ότι ως στόχο έχει να βάλει κάποια τάξη και τώρα και στο μέλλον στις λαϊκές αγορές της χώρας.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ο θεσμός των λαϊκών αγορών είναι πράγματι καταξιωμένος στον χρόνο. Εμείς πιστεύουμε ότι με το παρόν νομοσχέδιο θα καταξιωθεί ακόμα περισσότερο. Ποιοί είναι οι συμμετέχοντες στις λαϊκές αγορές, κυρίως οι παραγωγοί και δευτερευόντως οι πωλητές έμποροι; Είναι αυτό που θέλουμε να λέμε όλοι ότι πρεσβεύουμε για την αλλαγή στον πρωτογενή τομέα για την επιχειρηματικότητα στον πρωτογενή τομέα, την μικροεπιχειρηματικότητα. Είναι η πιο διαδεδομένη μορφή επιχειρηματικότητας, έστω κι αν τα μεγέθη της είναι μικρά, στον πρωτογενή τομέα. Είναι ένας μικρός επιχειρηματίας ο παραγωγός, γιατί είναι ο ίδιος που καλλιεργεί, παράγει τα προϊόντα του και πουλάει ο ίδιος απευθείας στο καταναλωτικό κοινό τα αγροτικά του προϊόντα.
Αυτός ο παραγωγός, λοιπόν, καθόλου δεν θίγεται με το νομοσχέδιο. Κανένα κεκτημένο δικαίωμα του δεν βλάπτεται. Είναι σαφές πλέον αυτό. Όλες οι ενώσεις, όλες οι ομοσπονδίες παραγωγών και πωλητών λαϊκών αγορών σε μένα τον ίδιο, που ξέρουν οι συνάδελφοι της Αντιπολίτευσης ότι συμμετείχα και στην πανελλήνια γενική τους συνέλευση και απάντησα απευθείας σε περισσότερα από τριάντα ερωτήματα, μου εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τις βελτιώσεις του νομοσχεδίου.
Και το λέω αυτό γιατί από τα όσα ακούσαμε και τους μελοδραματικούς τόνους που χρησιμοποίησαν οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στην Αίθουσα της Ολομέλειας επιχειρήθηκε να καταδειχθεί ότι επίκειται μια διάλυση των λαϊκών αγορών. Την οργάνωση και τον εκσυγχρονισμό τη βαφτίζουν διάλυση οι κύριοι συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ. Τέτοια διαστρέβλωση της πραγματικότητας!
Εγώ συζήτησα με τους ανθρώπους των λαϊκών αγορών και στη συνέλευσή τους και στις λαϊκές αγορές στην πόλη μου στον Βόλο και κατά τη διάρκεια της πρώτης ανάρτησης του νομοσχεδίου και κατά τη διάρκεια των συζητήσεων, των εξαντλητικών που έγιναν στις επιτροπές, αλλά και όσο το νομοσχέδιο συζητείται στην Ολομέλεια. Από πού και ως πού, λοιπόν, καταστρέφεται ο θεσμός των λαϊκών αγορών; Όσοι σήμερα συμμετέχουν στις λαϊκές αγορές είτε είναι παραγωγοί με επέκταση μάλιστα της χρονικής διάρκειας της άδειας τους είτε είναι πολίτες έμποροι δεν θα παραμείνουν στις λαϊκές αγορές; Θα παραμείνουν και με καλύτερους όρους και προϋποθέσεις. Τους εμποδίζει το νομοσχέδιο θεσπίζοντας άλλους φορολογικούς συντελεστές ή θεσπίζοντας άλλα ύψη και μεγαλύτερη αυστηρότητα διοικητικών προστίμων; Τίποτα από τα δύο δεν ισχύει.
Φορολογικά και ασφαλιστικά αυτούς -όπως και όλους τους επαγγελματίες και τους αγρότες- η παρούσα Κυβέρνηση με προηγούμενους νόμους και αποφάσεις τους έχει διευκολύνει μειώνοντας φόρους και ασφαλιστικές εισφορές που η προηγούμενη κυβέρνηση τις είχε εκτινάξει στα ύψη.
Εις ό,τι αφορά στα διοικητικά πρόστιμα, άκουσα εδώ «τη χαρίζετε στα μεγάλα συμφέροντα» και «κυνηγάτε τον μικροπαραγωγό της λαϊκής αγοράς για μία απόδειξη, που προσπαθεί να πάει ένα πιάτο φαγητό στο σπίτι του» κι άλλα τέτοια μελοδραματικά σε μια απέλπιδα προσπάθεια να αποκτηθεί πολιτικό κοινό. Συγνώμη, τα διοικητικά πρόστιμα αυστηροποιούνται ή γίνονται ηπιότερα με το νομοσχέδιο; Γιατί είναι οφθαλμοφανές ότι το προηγούμενο νομικό πλαίσιο προέβλεπε την αφαίρεση αδείας μετά από τέσσερις φορολογικές παραβάσεις πράγμα που δεν προβλέπει το παρόν νομοσχέδιο, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, γιατί προβλέπει μία παράβαση και όχι μια απόδειξη. Η μία παράβαση μπορεί να συνεπάγεται και δέκα, και είκοσι και τριάντα αποδείξεις. Γιατί όλοι στην αγοράζουμε και ξέρουμε τι γίνεται. Ο ελεγκτικός μηχανισμός όταν πάει στον πάγκο του λέει «χτύπα μου και ένα Ζ». Δεν λέει «έπεσε η απόδειξη από τη σακούλα της κυρίας. Θα σου κόψω πρόστιμο». Αν το «Ζ» χτυπάει συνεχώς από το πρωί αποδείξεις μπορεί κανείς με σοβαρότητα σε αυτή την Αίθουσα να πει ότι θα κοπεί πρόστιμο για τη μία απόδειξη που παρέπεσε ή που έφυγε ο καταναλωτής πριν προλάβει να χτυπήσει o παραγωγός την απόδειξη; Το καταλαβαίνετε αυτό; Αυτό συμβαίνει. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Γιατί κοιτάνε τη συνολική εικόνα.
Και να σας πω και κάτι άλλο, αξιότιμε κύριε πρώην Υπουργέ Αγροτικής Ανάπτυξης, ο νόμος λέει ξεκάθαρα ότι δεν λαμβάνονται διοικητικά μέτρα σε περίπτωση που γίνει και δεύτερη παράβαση την ίδια χρονιά. Σε περίπτωση που γίνει και τρίτη παράβαση, όπως διόρθωσε ο κ. Γεωργιάδης, την ίδια χρονιά. Δηλαδή, οι τέσσερις διοικητικές παραβάσεις τα δύο χρόνια που προέβλεπε ο προηγούμενος νόμος και προέβλεπε και αφαίρεση αδείας είναι λιγότερες παραβάσεις από τις τρεις ετησίως; Γιατί ξέρω ότι τρεις ετησίως μας κάνουν έξι στη διετία. Εκτός αν ξαναμάθουμε και την πρακτική αριθμητική από την αρχή. Κατά συνέπεια, το αδειοδοτικό πλαίσιο παραμένει πιο σταθερό και με μεγαλύτερη διάρκεια η χορηγούμενη άδεια αυτή της πενταετίας. Τα διοικητικά πρόστιμα γίνονται ηπιότερα. Και έρχεται μια κυβέρνηση σήμερα εδώ με αυτό το νομοσχέδιο να ορίσει το ρυθμιστικό πλαίσιο για τη μελλοντική έκδοση αδειών.
Εγώ θα προσχωρήσω στα δικά σας επιχειρήματα και θα πω ότι τα κριτήρια για το ρυθμιστικό πλαίσιο μπορεί να αρέσουν, μπορεί να μην αρέσουν, μπορεί να είναι απολύτως σωστά, μπορεί να μην είναι και απολύτως σωστά και μπορεί να γίνεται μια συζήτηση για το ποια κριτήρια θα μπουν για τις νέες αδειοδοτήσεις που να κρατάει χρόνια, άκρη να μην βρίσκουμε και ποτέ να μην συμφωνούμε. Εσείς όμως αμφισβητείτε την δυνατότητα της κυβέρνησης, την υποχρέωση, αν θέλετε, της κυβέρνησης να οριοθετήσει το μελλοντικό ρυθμιστικό πλαίσιο και το τι θα ισχύει από εδώ και πέρα άσχετα με το τι ίσχυε μέχρι τώρα; Δηλαδή τι θέλετε; Να παραμείνουμε στο νταραβέρι για την αδειοδότηση και τις θέσεις στις λαϊκές αγορές; Δεν θέλετε να προβλέπεται από Νόμο;
Ακούστηκαν πάρα πολλές παρατηρήσεις σας για πολλά στοιχεία που περιλαμβάνονται στην μοριοδότηση. Και πολλά πράγματα διορθώθηκαν. Μένετε στην εξαίρεση, στο ελάχιστο, στο απίθανο για να δημιουργήσετε εντυπώσεις. Όλα τα κριτήρια θα ισχύουν όταν η ζήτηση για θέσεις στις λαϊκές αγορές θα είναι μεγαλύτερη από την προσφορά για θέσεις. Πώς ευσταθεί, λοιπόν το επιχείρημα σας ότι διαλύουμε τις λαϊκές αγορές; Εφόσον τις διαλύουμε πώς η ζήτηση θα είναι μεγαλύτερη από τις προσφερόμενες θέσεις; Εφόσον εξοντώνουμε τον παραγωγό και τον πωλητή της λαϊκής αγοράς – όπως ψευδώς ισχυρίζεστε- δεν θα υφίσταται κανένα πρόβλημα αδειοδοτήσεων στο μέλλον. Tους διώχνουμε από τις λαϊκές αγορές, όπως εσείς ισχυρίζεστε; Διότι αυτό ήταν το επιχείρημά σας. Ότι τους διώχνουμε από τις λαϊκές αγορές. Πώς λοιπόν θα προκύψει πρόβλημα αδειοδοτήσεων στο μέλλον;
Ακούω τον προβληματισμό για την καταχώρηση των στοιχείων στο e-καταναλωτής. Κάποια στιγμή όμως σε λίγες μέρες ο Έλληνας πολίτης θα μπορεί να εκδώσει το διαβατήριο του από το σπίτι του. Κάνει τετρακόσιες διοικητικές πράξεις ήδη με την ψηφιακή διακυβέρνηση. Μέχρι τις 31.12.2021 το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης έχει ανακοινώσει ότι θα εκδίδονται και άλλα δέκα σημαντικά πιστοποιητικά. Δηλαδή, εσείς τους ανθρώπους που βγάζουν το μεροκάματο στον δρόμο και στο πεζοδρόμιο κάτω από δύσκολες συνθήκες δεν τους έχετε ικανούς να κάνουν μια τέτοια προσαρμογή; Σαν μικροεπιχειρηματίες που είναι δεν έχουν το δικαίωμα αυτοί να ανακοινώνουν τις κατά τεκμήριο ανταγωνιστικές τους τιμές σε ένα ευρύ κοινό διακοσίων, τριακοσίων χιλιάδων ανθρώπων που επισκέπτονται καθημερινά το e-καταναλωτής; Γιατί να μην έχουν αυτό το δικαίωμα; Γιατί εγώ ως δικαίωμα το βλέπω.
Θα πρότεινα στην ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης να δούμε και το ζήτημα της ένταξης αυτών των πολύ μικρών επιχειρήσεων σε κάποια χρηματοδοτικά εργαλεία όπως είναι το ΕΣΠΑ προκειμένου να εκσυγχρονιστούν οι πάγκοι τους, ο εξοπλισμός τους, να μπορούν καλύτερα να παράγουν και καλύτερα να διαθέτουν τα προϊόντα τους, διότι πράγματι θέλουμε να μπουν νέοι άνθρωποι που θα πιστοποιούν και θα τυποποιούν τα ασυναγώνιστα ποιοτικά φρέσκα προϊόντα τους, που θα τα βάζουν στον πάγκο τους και θα είναι τυποποιημένα, που θα γράφουν το όνομα του παραγωγού, που θα γράφουν ακόμα στο μέλλον και στοιχεία περί ισχυρισμών υγείας για να εισπράττουν την υπεραξία, για να προσελκύσουν και άλλο καταναλωτικό κοινό στις λαϊκές αγορές.
Εσείς μας λέτε, δηλαδή, ότι έχουμε κάποιους χιλιάδες ανθρώπους που επιχειρούν στις λαϊκές αγορές και να τους αφήσουμε να βιοπορίζονται αποκλειστικά από το αδύναμο κομμάτι των καταναλωτών. Να μην κάνουμε καμιά προσπάθεια αυτοί οι άνθρωποι να εκσυγχρονιστούν, να προσφέρουν καλύτερες υπηρεσίες, τυποποιημένα προϊόντα, τοπικά προϊόντα που είναι συνήθως καλύτερης ποιότητας. Να μην προσελκύσουν, δηλαδή, επιπλέον καταναλωτικό κοινό με μεγαλύτερες οικονομικές δυνατότητες. Αυτά μας λέτε! Γιατί τους θέλετε καθηλωμένους και ταλαιπωρημένους για να απευθύνεστε σ’ αυτούς ως πολιτικό κοινό. Εμείς θέλουμε να κάνουν πραγματικά βήματα επιχειρηματικότητας, με την βοήθεια της Πολιτείας. Αυτή είναι η ιδεολογική διαφορά των παρατάξεων μας. Εμείς επιδιώκουμε την κοινωνική και οικονομική κινητικότητα δίνοντας ευκαιρίες βελτίωσης και ανόδου ακόμα και στους μικροεπιχειρηματίες.
Θα κλείσω, κύριε Πρόεδρε. Επιχειρείται τον τελευταίο καιρό από την Αξιωματική Αντιπολίτευση η προσπάθεια που κάνει η κυβέρνηση και που μελετάει για να δώσει ορισμένα κίνητρα συγχωνεύσεων να ερμηνευθεί ως προσπάθεια κυνηγητού ή εξαφάνισης της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας. Ετούτη η παράταξη στην οποία έχω την τιμή να ανήκω είναι μια φιλελεύθερη αλλά ταυτόχρονα και μια λαϊκή παράταξη. Είναι μια παράταξη που την ψηφίζει ο επαγγελματίας, ο μανάβης, ο χασάπης, ο γεωργός, ο κτηνοτρόφος, ο επιστήμονας ελεύθερος επαγγελματίας, ο γιατρός, ο δικηγόρος, ο μηχανικός και δεν είναι ταυτισμένη με μεγάλα συμφέροντα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι. Διότι αν ήταν ταυτισμένη με μεγάλα συμφέροντα πολύ απλά δεν θα την ψήφιζε το 40% του ελληνικού λαού. Δεν είστε εσείς που εκπροσωπείτε τα συμφέροντα των πολιτών καλύτερα από τους ίδιους τους πολίτες. Γι’ αυτό θα ψηφίσουμε το νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης με την υποσημείωση προς την ηγεσία ότι χρειαζόμαστε κι άλλα βήματα για να γίνουν οι λαϊκές μας αγορές νοικοκυρεμένες, ευρωπαϊκές, να προσφέρουν φρέσκα προϊόντα, αναγνωρισμένα προϊόντα, αν είναι δυνατόν και τυποποιημένα προϊόντα σε μικρά τυποποιητήρια για να εισπράττουν οι παραγωγοί και οι πωλητές μας την υπεραξία, για να κάνει βήματα προόδου και εκσυγχρονισμού η χώρα και σ’ αυτόν τον τομέα» κατέληξε, ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Χρήστος Μπουκώρος.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το