Ελλάδα

Χωρίς παιδιάτρους και οικογενειακούς γιατρούς ο ΕΟΠΥΥ ενόψει γρίπης

Χωρίς παιδιάτρους αλλά και οικογενειακούς γιατρούς (Παθολόγους και Γενικούς Γιατρούς) για την κάλυψη των αναγκών των περίπου 10 εκατ. ασφαλισμένων του μένει ο ΕΟΠΥΥ, λίγο πριν το κύμα της γρίπης.
Είναι ενδεικτικό ότι σήμερα 27 νομοί της χώρας δεν καλύπτονται από συμβεβλημένο παιδίατρο και οι γονείς είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουν εξ ολοκλήρου την επίσκεψη από την τσέπη τους.
Με βάση τις καταγραφές υπάρχουν 120 συμβεβλημένοι παιδίατροι στον ΕΟΠΥΥ, ενώ συνολικά οι συμβεβλημένοι οικογενειακοί γιατροί δεν ξεπερνούν τους 700 για 10 εκατ. ασφαλισμένους.

Όπως κάθε χρόνο, το κύμα της γρίπης το οποίο καταφθάνει οσονούπω, αναμένεται να διογκώσει το πρόβλημα, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να αναγκάζονται να πηγαίνουν στα δημόσια νοσοκομεία για να εξυπηρετηθούν.

Προς αποχώρηση γιατροί από τον ΕΟΠΥΥ
Στο μεταξύ όμως οι συνθήκες αναμένεται να χειροτερέψουν περαιτέρω για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, καθώς όπως σημειώνει η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ), δεκάδες συμβεβλημένοι οικογενειακοί γιατροί προτίθενται να αποχωρήσουν από τον Οργανισμό, καθώς η αποζημίωση τους μετά τον πρώτο χρόνο, μετατρέπεται με Υπουργική απόφαση που είχε ψηφίσει ο τέως αναπληρωτής υπουργός Υγείας Π. Πολάκης, από πάγια αποζημίωση με 1800 ευρώ μηνιαίως, σε αμοιβή per capital (δηλαδή ανά εγγεγραμμένο πληθυσμό).

Να σημειωθεί ότι οι περισσότεροι συμβεβλημένοι παιδίατροι του ΕΟΠΥΥ δεν έχουν ξεπεράσει στις εγγραφές τους τα 700 παιδιά, ενώ οι παθολόγοι και οι γενικοί ιατροί τα 1000 άτομα (ενήλικες).

Γεγονός που σημαίνει ότι η αποζημίωση για περισσότερο από 200 επισκέψεις το μήνα θα είναι κάτω από 1000 ευρώ. Εκτός αυτού, τους τελευταίους τρεις μήνες οι συμβεβλημένοι οικογενειακοί γιατροί του ΕΟΠΥΥ είναι απλήρωτοι, καθώς οι υπηρεσίες πάγωσαν τις αμοιβές τους αφού υπολογίζουν τη νέα κουρεμένη μισθοδοσία. Γι’ αυτό άλλωστε και με βάση τους υπολογισμούς της ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ, δεκάδες γιατροί ετοιμάζονται να αποχωρήσουν από τον Οργανισμό.

Οι 800 νέες συμβάσεις
Στο μεταξύ όμως καθυστερούν και οι 800 νέες συμβάσεις που είχε δεσμευτεί ότι θα προωθούσε άμεσα ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, θέα που είχε αποκαλύψει το «Έθνος της Κυριακής».

Όπως αναφέρουν έγκυρες πληροφορίες του ethnos.gr, ενώ οι νομικές εκκρεμότητες αλλά και όλα τα διαδικαστικά για τις νέες συμβάσεις έχουν ολοκληρωθεί, δεν έχει προωθηθεί ακόμη η σχετική προκήρυξη, άγνωστο βέβαια γιατί.
Να σημειωθεί ότι τις νέες συμβάσεις είχε προαναγγείλει και ο ίδιος ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το