Οικονομία

Χωρίς νέα μέτρα εστάλη στην τρόικα το απαντητικό email της κυβέρνησης

ypoik

Το βράδυ της Παρασκευής εστάλη το απαντητικό email στην τρόικα, το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν περιλαμβάνει νέα μέτρα, παρά μόνο μια αναλυτικότερη τεκμηρίωση της κοστολόγησης των μέτρων που η Αθήνα έχει ήδη παρουσιάσει.

Σύμφωνα με το Βήμα της Κυριακής, το email περιλαμβάνει τη δέσμευση ότι, αν παρατηρηθούν αποκλίσεις στα βασικά οικονομικά μεγέθη, θα κατατεθεί στη Βουλή συμπληρωματικός προϋπολογισμός με προσυμφωνηθέντα μέτρα εντός του α’ εξαμήνου του 2015.

Μέχρι το πρωί της Παρασκευής, η κυρίαρχη άποψη ήταν να μην σταλεί email και η ελληνική απάντηση να δοθεί στο Eurogroup της Δευτέρας.

Τελικά, όμως, αποφασίστηκε να υπάρξει απάντηση για να μην φανεί ότι η Αθήνα δυναμιτίζει την προσπάθεια για συμφωνία. «Για να μην μας πουν ότι δεν μας στείλατε τίποτα» έλεγε χαρακτηριστικά στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών.

Ο υπουργός επαναλαμβάνει την απόφαση για αύξηση του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία, κατάργηση φοροαπαλλαγών και δίνει περισσότερες διευκρινίσεις για τις δράσεις που απαριθμούσε στην πρώτη του επιστολή.

Τη Δευτέρα αναμένεται να τεθεί στο Eurogroup το αίτημα για τεχνική παράταση του προγράμματος που δεν θα ξεπερνά σε διάρκεια τις μερικές εβδομάδες -πιθανότατα ένα μήνα.

Σημειώνεται, ωστόσο, ότι τα διεθνή πρακτορεία μετέδωσαν την προηγούμενη ημέρα ότι οι υπουργοί της ευρωζώνης θα εξετάσουν τη Δευτέρα τεχνική παράταση του ελληνικού προγράμματος για έξι μήνες.

«Επειδή ακούω διάφορους να μιλάνε για “παράταση του προγράμματος'” πρόγραμμα σημαίνει δάνειο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση νέο δάνειο δεν θέλει να δώσει, δεν χρειάζεται να δώσει, η χώρα έχει περίσσευμα από το προηγούμενο δάνειο 11 δισ. ευρώ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, που αρκούν και υπεραρκούν ως θώρακας προστασίας και ταυτόχρονα μειώνουν και το δημόσιο χρέος» είπε την Παρασκευή ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Βαγγέλης Βενιζέλος μιλώντας στη Συντονιστική Γραμματεία για το Συνέδριο της Δημοκρατικής Παράταξης.

πηγή www.tanea.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το